Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dívky z města jménem Caroline, která se přestěhuje do malého městečka a zaplete se do milostného trojúhelníku s největším fešákem z fakulty a jejím učitelem ze střední, panem Andersonem a Thurstonem, jejím spolužákem a huličem. Sedmnáctiletá Caroline Wexler čelí noční můře každého dospívajícího: její ovdovělý otec se rozhodl přestěhovat z velkoměsta doprostřed pustiny. Když Caroline zjistí, že se svými novými spolužáky nemá vůbec nic společného, následuje jedinou osobu, která se stala objektem jejího zájmu – svého pohledného mladého učitele, pana Andersona. Vše vyústí v bizarní milostný trojúhelník, když se k nim připojí sladký potížista, spolužák Thurston. Nenechte si ujít tento nadčasový příběh, který doprovází vábivý indie soundtrack. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (145)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu veľmi pôsobivý autoportrét dospievajúceho dievčaťa, zmäteného z okolitého sveta, ktoré sa snaží nájsť tú správnu cestu tak, že si najskôr vyberie tu zlú. Vizuálne vyspelý film, ktorý vytvára melancholické prostredie v celom mestečku, v interiéroch domov, ktoré navštívime, v škole alebo v lese. Celé mestečko má vďaka tomu snový/neskutočný nádych, kde sa svetlo prediera cez hmlu a vodnú paru, ktorá každé ráno zahaľuje okolité lesy. Príbehy postavičiek majú nejaký veľký duševný defekt a s týmto defektom hľadajú šťastie. Je jedno či je to feťák, učiteľ, alebo vrah dievčat, ktorý sa po mestečku poneviera. S každého osudu cítiť bolesť, alebo aspoň nešťastie. Goldbach, dokázal na malom poli predostrieť pekné myšlienky a vďaka hercom, mohol pridať na uveriteľnosti a zaujímavosti. Nejedná sa o typický film, aj keď má typickú šablónu. Úprimne ani teraz presne neviem čo si mám o ňom myslieť aj keď pozitívne pocity prevládajú. Viem, že Kat Denningsová ako intelektuálka mi tu mierne liezla na nervy, ale všetci ostatný boli v pohode. Daydream Nation je film o dospievaní, bolesti, láske a strachu, ktorý je hlboko v nás zakorenený. Všetky zložky fungujú od humorných, po dramatické a aj vďaka tomu sa stáva Daydream Nation zaujímavým filmom, určený každému, kto ho objaví. ()

PetrVabruscak 

všechny recenze uživatele

Tohle byla opravdu pikantní omáčka, že by ani Pohlreich nedokázal pojmenovat, co v tom bylo, ale olizoval by se. Spousta rovin, spousta problémů, spousta nevysvětlitelného - Ano, šéfe! To je dospívání. Sex, drogy a rockenroll, bejby. Nemilosrdné místo, kde se devastuje životní prostředí, fetuje, učitelé mají sex se studentama a ještě tam pobíhá vrah jak bílá vrána. Dopadlo to přesně tak, jak jsem si přál, ikdyž jsem to snad ani nečekal, proto thumbs up jak sviň. Pokud Vás ani to nezaujme, tak sexappeal "krev a mlíko" Kat Denningsové Vás na pokoji nenechá. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americká krása po kanadsku, navíc pro náctileté. Už dlouho jsem nebyl z nějakého filmu o teenagerech takhle nadšen. Debutující kanadský režisér Michael Goldbach si zjevně odskočil na učenou do kousek za hranicemi ležícího městečka Twin Peaks, kde ho sám David Lynch zasvětil do tajů, jak do filmového nálevu slít vše to hnijící a zatuchající na americkém (potažmo kanadském) maloměstě, přesto z toho ale vytvořit celkem chutný koktejl. Stejně tak od Lynche odkoukal mysterium vyvolávání napětí a duchů temné iracionality, která město obchází v podobě sériového vraha. Nespecifikovaný ID, který je přes den a v hranicích města potlačen kulturními návyky a křesťanskou fází, v lesích za městem a v přítmí noci však propuká v ten nejtemnější pohanský proud zla. Michael Goldbach natočil v podstatě malý nezávislý film, jehož velikost roste s ubíhajícím dějem. Tak, jak se postupně posunují hranice otevřenosti ve veřejném prostoru, tak se posunují i hranice otevřenosti kinematografie, respektive v tomto případě filmové romantiky, Daydream Nation (Národ snílků či možná lépe národ denního snění?) je stejně jako výše zmíněná Americká krása veskrze negativní a alarmující, přesto je jejím základem romance, romantické (v hodně postmoderním významu slova) sblížení dvou lidí. Zajímavé jsou i použité výrazové prostředky - již použití mezititulků a členění do jednotlivých minikapitol, stejně jako fragmentování linearity dějové linky, které vyplývá z přístupu režiséra, který nechává celý příběh vyprávět hlavní hrdinku. Úžasná je hudební stránka (Daydream Nation coby název je dle mého odvozen od slavné desky amerických Sonic Youth, jejichž skladba také zazní hned v úvodu snímku - a dle mého ne náhodou), stejně jako úroveň hereckých výkonů, celý film snad možná ztrácí jen trochu obrazově, což je nejspíš dopad omezeného rozpočtu, přesto to nemá na celkový dojem zásadní vliv. Pocit štěstí lze nalézt už jen v denním snění, levných drogách a snad ještě v... Kanadská krása. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ono by to nebolo až také zlé, ak by v tom neboli natrepané motívy na 400-stranovú knihu. Mnohé by sa dali krásne zoškrtať, lebo príbehu nič nedávajú (sériový vrah, požiar...). Postavy sú odfláknuté a zvraty, tak ako v ich charaktere ako v celkovom príbehu filmu, sú nanajvýš samoúčelné. Na konci to má všetko zaklapnúť, no vyzerá to, ako keby niekto zlepil kúsky viacerých rozbitých váz dokopy. Navyše hlavná hrdinka je, no ako to povedať... nesympatická piča. A nepomáha jej k tomu ani Kat Dennings, byť je to fakt nádherná no inak otrasná herečka s iritujúcim hlasom. Podobne mizerní sú aj ostatní herci - napr. Josh Lucas to v závere kolosálne nezvláda a afektuje ako Troy McClure. ()

Dr.Manhattan 

všechny recenze uživatele

Teda, neviem či som už moc starý na takéto filmy, alebo mi niečo ušlo. No možno som mal len vysoké očakávanie kvôli hodnoteniu. Hlavná postava (Caroline Wexler) mi bola svojim správaním absolútne nesympatická, čakal som len na to, kedy jej niekto ublíži ...sklamanie, nestalo sa. A nebola tam žiadna postava s ktorou by som sa nejako aspoň trocha stotožnil. A ak áno, nebol jej venovaný dostatok času. Takže som si tento film moc neužil. Druhá hviezdička len za par svetlých momentov (ktoré keď nastali, tak som si myslel že sa to obracia k lepšiemu. Lenže nič...) ()

Galerie (67)

Zajímavosti (4)

  • Když se Caroline (Kat Dennings) s Barrym (Josh Lucas) pohádá, omylem shodí hrnek s kávou na zem a ten se rozbije. V dalších záběrech je však vidět hrnek zpátky na stole a nepoškozený. (DJDVD)
  • Caroline (Kat Dennings) řídí první generaci vozu VW Golf (v USA známém pod označením Rabbit) z přelomu 70. a 80. let, který ještě nebyl vybaven airbagy. Přesto je však při nehodě vidět spuštěný airbag. (DJDVD)
  • Film sa nakrúcal vo Vancouveri (Kanada). (Arsenal83)

Reklama

Reklama