Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $91,125,683║Tržby Celosvetovo $233,555,708▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,961,199 ║ Tržby za predaj DVD v USA $6,954,513║ Veľmi pôsobivý námet a aj samotné prevedenie. Herecky zahrané na výbornú, dokonca prekvapí aj Keira Knightley, ktorá akosi opäť herecky pookriala. Režisér Morten Tyldum sa vie zo svojím nadaným predať. /80%/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch rozhodně je Pan herec. V každém dalším snímku dokáže překvapit, jak diametrálně odlišnou roli dokáže zahrát. Rozhodně mě jeho styl herectví dosud neomrzel a podobné role mu jen přeji. Imitation Game sice stojí hodně na něm, ovšem ne pouze na něm, což z něj díky nesporným řemeslným kvalitám dělá výborný film. Celé obsazení velice potěšilo (Knightley se mi po dlouhé době opět velice líbila, Mark Strong je zas zkrátka anglický elegán už z principu), zvláště pak Charles Dance, který si zahrál až nezvykle komickou roli. Vlastně mě hodně překvapilo, o jaký film se to vlastně jedná. Život Alana Turinga samozřejmě pojímá životopisně, ovšem velice mě potěšilo, že se tvůrci nebáli přidat ždibec humoru a nadsázky, což celému projektu (u mě překvapivě) velice prospělo. Přiznám se, že jsem vůbec netušil, do čeho jdu a o to víc mě výsledek příjemně překvapil, jelikož si film až do samotného závěru držel tempo, hlavně ze začátku pobavil a když bylo třeba přitlačit na vážnější strunu, i to se podařilo vhodně prodat, aniž by to působilo...nepatřičně...87%...[27.1.2015_ČSFD projekce_Lucerna] ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný film o jednom výjimečném životním osudu. Osobně jsem tedy překvapen, že ho režíroval právě Morten Tyldum, po tak rozdílném filmu jako byli Lovci hlav, v tom dobrém slova smyslu surovém, syrovém a naprosto černý humorem ozvláštněném snímku, tak ryze skandinávském, když nyní se v Kódu Enigmy občas nešťastně zapletl s klišovitými scénami hollywoodského ražení a místy trochu moc schematickou linií vyprávění, přesto jeho snímek ale ozřejmuje to, co má - krapet pozapomenuté osudy výjimečného génia, kterého zadupala a o život připravila prudérnost doby a kontext faktu, že všechny tyhle úděsné staletí trvající nonsensy neemancipace smetla až vlna levicového tání 60. let 20. století, tedy tlak ,,květinových dětí" v Americe a studentské bouře ve velkoměstech západní Evropy, což je tedy jen slabé půlstoletí zpět. Neuvěřitelné, že do roku 1967 byla v Británii homosexualita trestným činem (třeba v takovém Rakousku až do roku 1971 a v Norsku 1972, mnoho států ještě mnohem později), ve Švýcarsku ženy neměly do roku 1971 volební právo (v Lichtenštejnsku dokonce až do roku 1984!), v USA až do roku 1964 fungoval apartheid etc. etc. Co všechno ještě mohl Alan Turing vymyslet, kdyby ho prudérní společnost nedohnala k sebevraždě?! O kolik se mohla urychlit počítačová revoluce?! A kolika dalším géniům prudérnost společnosti a extrémní křesťanská konzervativnost neumožnila rozvinout jejich osobnost a talent? A to samozřejmě píši s plným vědomím faktu, že film trochu manipuluje s historickými fakty a historickou věrností, ostatně jako každý film... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příběh je sice natočen podle vesměs tradiční (pozor, nezameňovat s průměrnou) životopisné šablony, nicméně díky fantastickým hercům, skvělé výpravě, režii, hudbě Alexandra Desplata a atmosféře není problém leccos odpustit. Maximálně přesvědčivý Benedict Cumberbatch by už měl dostat na role podivínů nějaký patent, jak skvělý je, nicméně charismatičtí Mark Strong a Charles Dance v jeho stínu nezůstali a Keira Knightley je také víc než pohou ozdobou. Povedlo se. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • John Cairncross, ktorý bol skutočným špiónom pre Sovietsky zväz, je vo filme zobrazený (Allan Leech) ako pracujúci s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch) a vydiera ho. V skutočnosti však obaja pracovali oddelene a počas pobytu v Bletchley Parku sa so sebou nedostali do kontaktu. (Pat.Ko)
  • Keď Alan (Alex Lawther) v roku 1928 sedí vo škole s priateľom Christopherom (Jack Bannon), má na kolenách brožovanú knihu s modernými krížovkami. V roku 1928 neboli brožované knihy ani moderné krížovky bežné. (Pat.Ko)
  • Kriegsmarine nikdy, ako tvrdí film, neposlala "stovky ponoriek" na žiadny konkrétny konvoj, pretože jednoducho nikdy nemali dostatok lodí. Celkový počet nemeckých ponoriek v Atlantiku nikdy počas druhej svetovej vojny nepresiahol 200. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama