Reklama

Reklama

Fakta nebo fikce

(seriál)
  • Česko Fakta X (více)

V tomto fascinujícím seriálu z produkce SyFy, se bývalý agent FBI Ben Hansen a jeho tým tajemných detektivů pokoušejí vysvětlit nevysvětlitelné. Poté, co hodnotí online evidenci údajných paranormálních aktivit, vyberou si vyšetřovatelé ta nejnevysvětlitelnější hlášení o pozorování a vydají se je ověřit s cílem rozlišit fakta od podvodu. V prvních dílech seriálu pátrá Ben po údajné jezerní příšeře v Pennsylvanii. Poté se vydává do Anglie na lov Bestie z Dartmooru. Jinde se zase tým pokusí ověřit video zachycující nevysvětlitelná světla ve Phoenixu v Arizoně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hovadina, která je špatná ať už v "odhalování" (on už jen ten začátek - vědecká kapacita, novinářka - ehm, tomu mám věřit?), ani jako bedekr po turistických cílech paranormálních turistů po americe, nepochybuju, že si SyFy nechá za místo pro různý hotely a penziony, který jsou v každém díle, slušně zaplatit. Kdyby alespoň samotné "vyšetřování" nebylo tolik ... Lobotomické, debilní a hróóózně vážné, pak by se dalo mluvit alespoň o podprůměrné blbosti pro duchofily a malý děcka, místo toho ale přichází výsledek nehodný ničího pohledu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Takže, na tento dokument jsem se dostal na youtube a po deseti dílech v řadě s přestávkama na retko, jsem dost vyřízenej a vzhledem k přeskakování jednotlivých řad, dost na vážkách jak hodnotit. Je tu tým "odborníků" a dvě sexy roštěnky do počtu pro oko diváka. Každý díl začínají poradou, při které si pouští amatérsky natočené "paranormální" jevy, které jim lidé pošlou nebo je sami vyštrachají. Vyberou dvě nejvěrohodnější nebo nejzajímavější z nich, rozdělí se na dva týmy a jdou je rekonstruovat (vyšetřovat). Poslechnou si příběhy autorů videí, nechají si detailně popsat situaci a pak jdou natočit naprosto stejné video s podobnými prostředky. Pokud odhalí, že by mohlo jít o fake, výpovědi autorů zpětně podrobí např. zvukovému detektoru lži a následně vyhodnotí všechny důkazy a pronesou závěr "fact" nebo "fake". Že se většinou jedná o to druhé zřejmě nemusím zdůrazňovat. Kvalita dílů se liší od kvality a zajímavosti nahrávky, kterou zkoumají. Občas vyšetřovatelé dokážou vyrobit jednoduchou metodou naprosto totožné video, občas se jim to moc nevede, přesto pokaždé přijdou s jasným závěrem. Největší slabinou celé show je paradoxně její nejzajímavější část, kdy dotočí vlastní verzi nahrávky a jdou kamerami zkoumat to záhadné místo, ze kterého pochází. Kolikrát to totiž vypadá a možná i je, naprosto sehrané. Za těch deset dílů jsem viděl třikrát, že jim v nejdůležitější okamžik vždy selhaly všechny kamery (baterky v nich), což je zkrátka až moc podezřelé na to, aby to byla pravda. Když jednou vyšetřovali poltergeista v domě a měli špióna na stromě, ten po tradičním výpadku kamer slezl dolů a čirou náhodou narazil na dvě kupy geniálně čistých žížal, které se tam "objevily". No, pokud by se autoři drželi čistě rozboru a napodobování videí, případně vyšetřováním na kolik je video reálné a nedávali do toho divácky atraktivní sehrané části o vlastních nahrávkách "paranormálních" jevů, šlo by to do 5*, takhle musím dát o jednu méně, působí to totiž občas naprosto stejně jako ty hoaxy, které vyšetřují. Přesto jsou tyto dokumenty potřeba, zvláště v době internetu, kdy po něm koluje spousta megalomansky vypadajících videí a kvalitních podvodů, kterým většina lidí ihned uvěří, protože si je neumí vysvětlit. Tento tým to umí a kolikrát vysvětlí i nevysvětlitelné. Dokument laděn spíše pro popírače a nevěřící Tomáše, než pro konspirační teoretiky a milovníky všeho nadpřirozena. 70% ()

Peytl odpad!

všechny recenze uživatele

Paralelně letící paraglidisté pojídající para ořechy z parapetu, mně paradoxně přijdou uvěřitelnější, než paraplegik s paradontózou, svištící s vozejkem na paru a mířící na mě parabelou. Od toho jsou paragrafy a policejní paralyzér. Pokud ovšem trpíš paranoiou nad běžný parametr, pak si za paravánem vraž paraple do paradele a rozevři... budeš mít konečně důkaz o paranormálních zjevech a ještě vyplašíš parazity, esoterický debile. Je nutno změnit paradigmata, i ten vořech je totiž jen z juvie ztepilé, na to si nech parafovat paragón...... para para ra ram, cááráára. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Parta debilních americkejch zoufalců dělá xichty na fotomontáže a podvrhy, kulí očima, dělají ''ach, bože, né, no teda, to je síla'' a krměj tim dnešního tupého, spotřebního diváka.Všechny ty čuráky co vypadaj jak banda buzerantů a vypatlanejch silikonovejch čubek z MTV bych nahnal do našeho starýho domu, kde byl vojenský lazaret a nechal je prožít naše historky, potom bych chtěl vidět jejich nažehlený hadry od Prády v blitkách a sračkách, protože by nevěděli čím se maj potrojčit dřív.Tohle si musíte zažít a ne z toho dělat reality show vy ubožáci.0%. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přestože mě paranormální věci nesmírně zajímají a sama se o nich chci dozvědět co nejvíce, tak musím říci, že jsem byla notně zklamaná. Když jsem tento dokument viděla jednou při dlouhé chvíli na primě cool, tak mě zaujal(hlavně zrovna vysílaným dílem). Bohužel po sledování dalších dílů jsem musela názor změnit. Nejen, že se aktéři(fotografka,bývalý agent FBI,kaskadér apod) zabývají naprosto nemyslitelnými domněnkami ohledně paranormálních jevů(že snad pět let někdo schovaný v křoví houpe vlascem, který je připevněný k houpačce, protože nemá na práci nic jiného nebo třeba udělat z ektoplazmy vatu nebo pěnu z vitacitu či co..), ale také mají tendenci v nejlepším přerušit své vyšetřování. Kdyby stopáž celého dílu nezabíralo z padesáti procent hlavně to opakování, ale třeba to vlastní vyšetřování bylo by to lepší. Bohužel domnívat se, že by snad někdo jel se člunem na kterém by mě zavázaný héliem nafouklý balonek s ledkami jim přijde asi mnohem pravděpodobnější....Škoda toho slibného potenciálu. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Pár dílů tohohle paranormálního výjevu jsem přetrpěl. Na jednu stranu to děsně bolelo, ale na druhou stranu se člověk málokdy škodolibě zasměje něčí blbosti právě jako ve Faktech X. Partička samozvaných amatérských "pseudovědců" pátrající po lochnessce u rybníka Krajáče, kteří se ke všemu chovají vážně a veledůležitě jako celá kriminálka Miami. Jejich jediná příprava na natáčení spočívala zřejmě v tom, že všichni vytrvale trénovali "hluboce zamyšlený intelektuální výraz", aby si pak s konečnou platností mohli říkat "vědci". Typická ukázka jejich "velkovědy" v praxi pak vypadá následovně: Řešíme případ Lochnessáka Raye v Raytownu. Máme jednu rozmazanou fotku a čtyři svědky, kteří tvrdí, že viděli monstrum nořit se z hlubin. "Na fotografii může bejt třeba kláda. Ale co ti očití svědci? Existuje zde možnost, že příšeru někdo záměrně postavil. Ale to není pravděpodobné, proč by to někdo dělal?" Tak takhle: na rozmazaný fotce ze dvou kilometrů to opravdu mohla být kláda. Letící pták, vada filmu, padající hovno z letadla a bůhví co ještě. Místopřísežná svědectví můžou být vylhaná. A i kdyby nebyla ... Proč by si někdo z místních křupanů dával práci stavět model lochnessky a děsit s ní turisty u vody? Ze stejnýho důvodu, proč by si křupani v horách šili kostým Yettiho a pobláznili jím celej svět. Tehdy se taky našli "erudovaní vědci", kteří video hájili hlava nehlava. Vraťme se ale do Raytownu... Samozřejmě, že obludu nenašli, co jiného se taky dalo čekat? A tak jediným vzrušením zůstala drobná epizodka se zaseknutým vlečeným lanem. V tomtéž dílu pak kouzelně naivním způsobem ještě naši vědci rozlouskli záhadu Ducha píšícího na polaroidové fotky, jako "true" - případ tak okatého fejku, kterej odhalí kdokoli, kdo měl alespoň jednou polaroid v ruce a zkoušel si, co všechno se dá se světlocitlivou vrstvou dělat. Podtrženo sečteno: hloupé, amatérské, manipulativní. Jasné to příznaky odpadu. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se celkem těšil a byl jsem hodně zvědavý. V prvním díle se představili hlavní postavy a předvedli nám dvakrát jak vyšetřují různé případy. Sice případy nebyly nic moc, ale je to teprve první díl. Jenže v dalších dílech to samé. Hlavní postavy dělají pořád to samé a jsou pěkně otravné. Každý díl je o tom samém, i když se tu střídají případy. Způsob jejich "vyšetřování " mě nijak nenadchl a ani jsem jim nevěřil že to myslí vážně. A řekne mi někdo, proč na každém místě kde hledali nějakého tvora nezůstali déle něž jednu noc? Několikrát našli nějaké stopy, ale místo toho aby to tam alespoň ještě jeden den zkoumali, tak prostě odjeli. To tam ty důkazy dávali sami kvůli sledovanosti? Asi ano. Hrozné zklamání. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to celkem legrace. Zajímavé kauzy, uspokojující vysvětlení podivných úkazů. Já nejsem skeptik, ale některé věci jsou opravdu přitažené za vlasy... Občas jsem se opravdu pobavil, ale pro milovníky záhad je to jako stvořené. Třeba já si pořad velice oblíbil. 75%. No, po shlédnutí jednoho nejmenovaného dílu, ve kterém si postavili vlastní dálnici, aby zjistili, co že je to UFO na videu, musím hodnocení změnit, jelikož mě to fakt dostalo. Něco tak dementního jsem snad ještě neviděl, hanba jim! 40%. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Šíleně americky realitotrapně natočený pořad. Mám rád tajemno, ale banda amíku hystericky pobíhající tmou je opravdu horor. Videa, které jsou v pořadu použity z Youtubka jsou super, ale pojetí je hrozné. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

"Na Long Beach se zvysil vyskyt UFO." Ok, vemem nejmodernejsi vybaveni, treba bude stesti. A ono svete "div se", opravdu je. No nastesti jsem videl dil, ktery byl jaksi skepticky, a snazili se napodobit jedno policejni video s UFO a starobyle fotografie s ektoplazmou. Ocenuji to, ze se to snazili vyvratit. Cili styl "Boricu mytu". Ti jsou ale mnohem lepsi, protoze podavaji zajimavejsi, realnejsi pripady, nebo vyvraceji myty z literatury a filmu. Ve "FoF" se jedna o jednoznacne nesmysly, kterym muze verit jen naprosty magor nebo male dite. Cili "hodnota" takoveho vyvraceni ci potvrzovani je hodne mala. A cloveka spis udivuje, ze na takovou blbost sezenou vybazeni za tisice, nebo i desetitisice dolaru (na ono UFO meli cely kamerovy kamion s infrakamerami a pristroji, za ktere by se nemusela stydet ani MI6 v cele s Bondem). Ale budiz. Je videt, ze skupina je do toho zapalena a snazila se predevsim napodobit dany "podezrely" material, coz se jim povedlo. Obdobne s ektoplazmou vyfotili skvele kopie radoby tajemne substance ze zahrobi. Nejvic me na tom iritovalo, ze i kdyz se jim to tedy povedlo a defacto fikci krasne vyvratili, vzdy reknou stupidni vetu typu: "To, ze jsme vytvorili podobne fotografie (video), jeste neznamena, ze tam tehdy opravdu nebylo UFO (ci jina zkoumana vec)." To muze znit sice uprimne, ale vlastne to cele jejich badani a porad posila do kopru. Navic je docela otravny cely ten styl strihu, jakysi mix reality show a videoklipu; nebo to ze nekolikrat behem dilu zopakuji, co vlastne delaji, jakoby byl divak uplny idiot nebo to neslysel napoprve... Jedine, co mi na tom prijde zajimave, ze clovek vidi technicke vymozenosti dneska - co je mozne vytvorit, jak snadne je neco pridelat do videa na PC apod. Cili kdyz priste uvidim neco na YT, reknu si "no jasne, na to je treba pouzit tohle a tamto...s tim si na me neprijdou podvodnici" :)) ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Tým dobře vypadajících "odborníků" se pokouší odhalit zdali jsou videa z internetu "fake and gay" nebo "možná legitimní". Dostanou se na lokaci a zkouší jak by to natočili, kdyby to byl fake nebo něco jiného než tvůrce tvrdí. Je to rozhodně lepší než 90% paranormálních pořadů i když na klasické "co to bylo? - uvidíme po reklamě" taky dojde (alespoň dvakrát každé epizodě). Je to však neblíže, co se dostaneme ke skeptickému pořadu o paranormálních jevech. Doufám to však není pravda. Pořad byl po druhé sérii pozastaven a třetí je v nedohlednu. 70% ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[7/10] Po vzhliadnutí prvej trojice epizód hodnotím seriál kladne. Veľmi zaujímavý a originálny nápad, ktorý je spracovaný mimoriadne dobre a počas každej časti mal seriál skvelé tempo a zaujímavé spôsoby odhaľovania paranormálnych javoch. Dúfam že dalšie epizódy budú aspoň tak dobré ako prvá trojica. ()

MMJ 

všechny recenze uživatele

Moc sem se těšil až začnou na Primě COOL tohle dávat. Zajímají mě duchové, tak proto jasných 5***** ! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Někdy je to skutečně úsměvné, když vidím, jak se snaží diskutovat o nějaké záhadě. Ale snad občas i něco vysvětlí tak, že se tomu dá věřit. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

Paranomál jevy zdokumentované a zrekonstruované týmem odborníků. Velmi zajímavé, ale i tak si myslím, že vyberou pouze ty zajímavosti, které se jim povede zrekonstruovat a vysvětlit. Takže ty paranormální tam moc nebudou, protože ví, že je nevysvětlí.... Nevěřím, že se dočkáme mnoha dílů. Pořad běží na universal channel. ()

Tarako odpad!

všechny recenze uživatele

Jediní mimozemšťani v tomhle pořadu jsou ti samozvaní experti z "týmu vyšetřovatelů". Když ale vydržíte dostatečně dlouho, možná se nad tou jejich blbostí začnete i bavit. Kdo ví. ()

Reklama

Reklama