Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

úžasný vývoj atmosféry od pohodového úvodu až po naprosto depresivní a téměř hororové vyvrcholení. Čím víc atmosféra stoupá, tím lepší herecké výkony podává Shannon, který si v těch vypjatých momentech film zcela krade pro sebe. I když i Chastain je velmi slušná a zažít něco takového bych opravdu nechtěl. Nikdy jsem nesnášel takovéto psychicky náročné momenty dobře a tohle by mně asi zabilo :) Od začátku si musí divák klást otázky - je to blázen, je to částečný blázen nebo není to blázen vůbec? Režisér umně kombinuje snové a reálné sekvence, přičemž ty snové přímo několikrát odkazují na nějaký ten horor, za což taky palec nahoru. Pomalý rozpad celého života a osobnosti je pak podepřen výborným podmanivým soundtrackem, který filmu dává to patřičné dusno. No a poslední scéna byla opravdu grandiozní, i když si nejsem jistý, jak a co tím režisér myslel. Jediné mínus je občasné hluché místa či zbytečné scény, které nemají pro další průběh filmu nějaké opodstatnění, nebo trochu nereálné chování jistého kamaráda, což ovšem atmosféru jenom zahustí, takže to je odpuštěno. Jestli chcete dvouhodinovou dávku pořádné deprese, tak do toho. Dobré 4 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

KAŽDÉ JEDNO SLOVO, NA KTERÉ BYSTE MOHLI V SOUVISLOSTI SE SNÍMKEM NARAZIT, SE DÁ POVAŽOVAT ZA SPOILER. Michael Shannon vidí bouře - a to je asi tak všechno, co potřebujete vědět. Drama, horor, nebo něco úplně jiného? Jako nikde jinde se právě tady vyplatí naprostá nevědomost/ignorace veškerých informací, komentářů, nebo recenzí o filmu: prostě se teď hned seberte, utíkejte do obchodu a, SEŽEŇTE SI TO!! ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi minimalistické tempo filmů, tak Take Shelter je přesně pro vás. Budovaní napětí a strachu z nastávající katastrofy je udělano skvěle. Herecké výkony taky parádní, akorát mi někdy nesedlo chování manželky Curtise, ale to se dá překousnout. Take Shelter je podobný film jako Melancholie, ale Melancholie byla přece jen o parník lepší. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Možná nepochopitelně, ale o to víc jasně a zřetelně jsem si vzpomněl na scénu na verandě z jednoho filmu, kde po setmění do mřížky elektrického lapače hmyzu nalétávají mouchy a jsou na ní uškvařeny. A po každém suchém zapraskání elektrického výboje jsem ucítil svěží ostrou vůni ozónu, provázenou ale i nepříjemným zápachem pálících se křídel. Navíc - navzdory občasnému zaburácení hromu - Take Shelter byl tak neuvěřitelně tichý film, že mě téměř ohlušil... Posledních pár záběrů mi nesedělo, ale jsem za ně rád, neboť daly spoustě lidí možnost jiného náhledu na blížící se bouři a soucitně jim pootevřely dveře k úniku z Curtisovy hlavy. A ze stejného důvodu jsem rád, jestli opravdu ve filmu nebyly ty příznaky propukající nemoci popsány lékařsky erudovaně, ale jen volně, dle fantazie autorů. Zaplaťpánbůh za tu šanci si něco nalhat a tak se z tohoto (jako trosky zříceného krytu těžkého) příběhu alespoň trochu vzpamatovat. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si před nedávnou dobou chtěl stáhnout kriminální drama s Jodie Foster s názvem Úkryt a místo toho jsem si čirou náhodou stáhnul film se stejným názvem, ale úplně jiným obsahem a hereckým obsazením. Tak jsem si sednul před moje domácí kino, připravil jsem si popcorn, coca-colu a další nezbytné ingredience, které potřebujete ke sledování filmů. Konečně jsem si pustil tento film a vidím, že místo filmu s Jodie Foster tam hraje Michael Shannon a že jsem si asi stáhnul jinej film. Představení jsem vypnul a DVD jsem uložil na nějakou dobu do šuplíku. Pak jsem si stáhnul ten pravej film s Jodie Foster a byl jsem celkem zklamán. Oni totiž existují čtyři filmy s tímto názvem a pravděpodobnost, že si stáhnete úplně jinej film je poměrně vysoká, hlavně pro takový trumbery jako jsem já. Včera jsem si prohrabával šuplík kvůli hledání ztracených diplomů z pionýrských táborů, abych si připomněl jakej jsem býval štramák a narazil jsem jsem na toto DVD, které jsem se rozhodl zkouknout. Nečetl jsem si ani obsah, ani recenze na tento počin a nechal film volně běžet, jak zákon káže. Vidíme v něm příběh celkem šťastné rodinky, která se skládá z matky, otce, psa a jejich malé hluchoněmé dcerky. Všechno probíhá v pohodě až do doby kdy otec této rodiny začne vídávat ve snech živé představy děsivých událostí připomínající apokalypsu. Takže z původně rodinného filmu jsme se přesunuli k psychologickému dramatu s hororovými prvky, kdy tento otec rodu, kterej se začne chovat jako vidláckej paranoidní magor a začne si na zahradě budovat protibouřkový bunkr, aby ochránil svou rodinu. Nikdo v jeho okolí ho nechápe a mají ho za blázna, což by se dalo pochopit, jelikož těm buranům kouká zpoza uší seno a piliny. Ale hlavní hrdina si jede ve svým a nehledí na své okolí a na to kdo si co myslí. Až po jednom excesu si uvědomí, že by se mohl mýlit a začíná o své představě pochybovat, že dokonce navštíví psychiatra. Ve snímku se prolínají dva dějové proudy a to zaprvé opravdová realita a za druhé to jsou jeho snové představy při kterých mi občas můj kyblík s popcornem začal bezdůvodně poskakovat tak, že jsem pak zbytek popcornu musel sbírat z podlahy. Jak to skončí psát nebudu, ale z původního nulového napětí a bezstarostné pohody místních buranů až po srdcervoucí houstnoucí atmosféru, která by se dala na konci tohoto snímku krájet a také za skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů souhlasím s místním hodnocením 75%. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)
  • Tova Stewart, která hraje hluchou holčičku Hannah, je hluchá i ve skutečném životě, stejně jako oba její rodiče. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama