Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozvedená Meg Altmanová a její dvanáctiletá dcera Sarah se nastěhují do luxusního newyorského domu, jehož zvláštností je tajná místnost, kterou si nechal vybudovat jako nedobytný úkryt předchozí majitel. Hned první noc vnikne střechou do domu černoch Burnham a vpustí do domu komplice Juniora, jenž si neplánovaně přivedl posilu, ozbrojeného Raoula. Meg se náhodou probudí a zjistí, že v domě jsou lupiči. Podaří se jí vzbudit dceru a zavřít se s ní v úkrytu dřív, než je lupiči chytí. Netuší, že to, co chtějí, je ukryto právě v nedobytné místnosti. Lupiči začnou hledat způsob, jak se dostat dovnitř. Zatímco se Burnham dohaduje s komplici, Meg se odváží opustit úkryt, vydá se do ložnice pro mobil. V úkrytu však není signál. Meg se podaří napojit na pevnou linku, policie má však obsazeno, a tak jediný, komu se jí podaří zavolat, je bývalý manžel. Sarah se udělá špatně. Je diabetička a léky zůstaly venku. Meg marně hledá v zásobách cukr. Situace se vyhrocuje i venku. Junior se pohádá s Raoulem, který ho chladnokrevně zastřelí. Když se náhle ve dveřích objeví Megin manžel Stephen, Raoul ho zmlátí, a pak vyhrožuje Meg, že ho zabije, pokud neotevře. Sarah dostane záchvat a Meg se vydá ven pro inzulínovou injekci. Burnham s Raoulem se konečně dostanou do úkrytu. Meg zůstane venku a souhlasí, že nezavolá policii, pokud lupiči dají její dceři okamžitě injekci. Zatímco Burnham se věnuje otevírání sejfu, oba sledují na monitoru Meg, jak se snaží přesvědčit policii, že vše je v pořádku. Potom se začne připravovat k boji. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (764)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Všechno šlape jak má. Je to sebevědomí, unikátně natočený a napínavý thriller z žánru "home invasion". Avšak bych doufal, že z toho Fincher vykřesá něco s trochu větším přesahem, ať už v rámci postav nebo příběhu. Je to kvalitně odvedená práce, která ale něco postrádá. Přesto si to kdykoliv s radostí pustím znovu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Napínavý, neotřelý děj. Fincherovská temnota se tentokrát nekoná, "pouze" velmi solidní thriller, okořeněný několika trikovými finesami (průlet kamery uchem konvice). Jodie Foster jako vždy skvělá. Potěší opět vidět Foresta Whitakera, i když v záporné roli, tak pořád s dobrým srdcem. U něho by to ani jinak nešlo :o) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Strašáci bez psychologické předehry (k Peckinpahovu filmu v jednu chvíli odkazuje ikonický záběr rozbitých brýlí). A vlastně bez psychologie vůbec. Čistý, přímočarý high concept thriller hitchcockovského střihu (tzn. do sebe uzavřený mikrosvět, napětí nadřazené věrohodnosti, větší význam přikládaný tomu, že se bojíme než tomu, o koho/co se bojíme) pro pár herců a jeden barák, jehož "osobnosti" scenárista, kameraman a vedoucí výpravy věnovali nejvíce péče. Kvůli špičkové kameře a zvukovému designu si Úkryt rád zopakuji, ne již tak kvůli postavám, což je škoda, protože právě Fincher s Koeppem rozhodně mají na to, aby stvořili moderní thrillerovou klasiku. 75% Zajímavé komentáře: zputnik, Legas, Jordan, silent cut, Macik ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když už jsem viděl jednoho Finchera, tak jsem dostal chuť i na druhého. Jodie Foster se zabarikáduje ve skrýši před Forestem Whitakerem, který přemýšlí jak by se jí dostal na kobylku. Napínavá podívaná, která připomíná Fincherovu tvorbu pouze v náznacích. Trošku nerozumím občasným negativním reakcím. Myslím, že kvalitu Úkrytu lépe prověří až čas, který hraje pro něj. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Panicův pokoj" má všechno, co od dobrého thrilleru očekávám: dobrou zápletku, solidní atmosféru, stoupající napětí, skvěle zahrané postavy. Má bohužel i něco navíc a tím je poněkud kýčovitě rozpačitý závěr, plus sem tam škytnutí logiky, ale budiž Fincherovi odpuštěno, "Úkryt" mě totiž většinu času hodně bavil a ráda se k němu vracím. Takže slušná práce, Dejve, fakt slušná, palec nahoru. 79% ()

Galerie (106)

Zajímavosti (20)

  • Pro roli Meg Altman byla původně vybrána Nicole Kidman, ale pouhých osm dní před začátkem natáčení si poranila koleno. Role byla narychlo nabídnuta Jodie Foster, která měla na přípravu pouhý týden. (Kulmon)
  • Ve své domovině film utržil 96,4 milionu amerických dolarů, celosvětově 197,1 mil. (NIRO)
  • Jodie Foster (Meg) bola počas natáčania tehotná s druhým dieťaťom. Z toho dôvodu sa pretáčky museli robiť až na jeseň roku 2001 po tom, čo porodila. (Astonko)

Reklama

Reklama