47 róninů
47 roninov
Fantasy / Akční / Dobrodružný
USA, 2013, 118 min (SE: 128 min)
Carl RinschScénář:
Hossein Amini, Chris MorganKamera:
John MathiesonHudba:
Ilan EshkeriHrají:
Keanu Reeves, Hirojuki Sanada, Tadanobu Asano, Kó Šibasaki, Rinko Kikuči, Džin Akaniši, Togo Igawa, Cary-Hiroyuki Tagawa, Neil Fingleton, Yorick van Wageningen, Min Tanaka, Rick Genest, Masaši Fudžimoto, Haruka Abe, Masayoshi Haneda, Jozef Aoki, Clem So, Tanroh Ishida, Isky Fay, Šú Nakadžima, Junichi Kajioka, Masajuki DeaiProducenti:
Scott StuberStřih:
Stuart BairdZvuk:
Jon TaylorScénografie:
Jan Roelfs, Elli Griff (set dekoratér)Masky:
Amanda Knight, Amy ByrneKostýmy:
Penny RosePlakáty
Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai (Keanu Reeves), zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť.(CinemArt)
- Příběh se odehrává ve feudálním Japonsku na počátku 18. století v bouřlivém období, kdy se striktně lpělo na zachování jednotlivých společenských tříd. Perfektně vycvičený samuraj, vzor cti a profesionálních bojových schopností, stojí za každých okolností věrně po boku svého pána a má za to odpovídající společenské postavení. Pokud však svého pána ztratí, klesne na společenském žebříčku a je z něj samuraj bez pána - rónin. To se stalo 47 samurajům, kteří se rozhodli vzepřít vůli nejvyššího šóguna a pomstít zákeřnou smrt svého pána, knížete Asana. Přísahají, že svého pána pomstí, aby jeho duše našla klid, a jeho krásnou dceru Miku zachrání ze spárů dvorského hodnostáře Kiry, který stojí za smrtí jejich pána. Čeká je těžký úkol, protože proti sobě mají mocného protivníka.(TV Nova)
- Příběh založený na skutečné události, ke které došlo v 18. století v Japonsku. Mladý Damjó Asano z provincie Harima odmítl uplácet zkorumpovaného dvorského hodnostáře Kiru, vyprovokován jeho urážkami na něj přímo v šógunově paláci v Edu zaútočil mečem. Asano pak za to zaplatil životem a celý jeho rod přišel o veškerý majetek. Hodnostář Kira, který útok přežil však potrestán nebyl. Z Asanových samurajů se stali róninové - bojovníci bez pána. Skupina nejvěrnějších z nich pak čelila klíčovému dilematu. Podle dávné konfuciánské zásady totiž žádný člověk nemůže žít pod stejným nebem jako vrah jeho pána. Měli by se tedy podřídit vůli šóguna, který ztělesňuje ústřední vládu, nebo zachovat věrnost Asanovi jako svému jedinému pánovi. Rozhodnou se pro pomstu, ačkoli vědí, že jakmile vztáhnou na dvořana Kiru ruku, čeká i je bez výjimky smrt. Od rozhodnutí k činu je však dlouhá cesta plná oklik a překážek. A na jejím konci vyvstává nové dilema, tentokrát pro samotného šóguna.(ČSFD)
- 47 bojovníkov sa postavilo nepredstaviteľnej presile len aby očistili česť svojho mŕtveho pána. Legenda o 47 roninoch patrí k najznámejším príbehom japonskej histórie a teraz sa z tejto exotickej zeme prostredníctvom hollywoodskych štúdií dostáva na film v podobe výpravného a akčného fantasy dobrodružstva, v ktorom proti týmto pomstiteľom stoja aj nepriatelia, ktorí nie sú z mäsa a kostí. Ronin je samuraj, ktorý stratil svojho pána a tým svoju česť a jeho postavenie v spoločenskom rebríčku stredovekého Japonska tomu zodpovedá. Ešte omnoho nižšie však stoja ľudia zmiešaných rás, medzi ktorých patrí aj sirota Kai (Keanu Reeves), sčasti Brit a sčasti Japonec. Vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam ho zoberie na milosť skupina bývalých samurajov, ktorých pán sa stal obeťou spiknutia, ktoré pripravil zákerný Lord Kira a čarodejnica Mizuki. Roninovia chcú Lorda Kiru poraziť za každú cenu, ale tromfy rozhodne nie sú na ich strane. Pokiaľ nezískajú Kaia. Ale aj tak bude cesta za spravodlivou odplatou tŕnistá a len málokto z nich po nej dôjde až do konca, ktorý naviac môže mať v súlade s japonskými tradíciami trpkú príchuť.(TV Markíza)
Photo © Universal Pictures
- Film mal veľké produkčné problémy - došlo k niekoľkým mesiacom pretáčok, bol prekročený rozpočet a režisérovi Rinschovi nebolo umožnené dohliadnuť na finálny zostrih. (Macejko)
- Poprvé byl projekt oznámen roku 2008. Natáčení začalo až 14. března 2011 v Budapešti a datum vydání bylo původně přesunuto z 21. listopadu 2012 na 8. února 2013, a pak znovu na povánoční den 25. prosince 2013. (Flussmaister)
- Ronin nebo rounin byl samuraj bez pána nebo velitele během feudálního období roku 1185 - 1603 v Japonsku. Příběh filmu pak vychází ze skutečného příběho 47 roninů, postava Keanu Reevese je však fiktivní a byla vytvořena pouze pro potřeby filmu. (Flussmaister)
Mládeži přístupný
30.04.2014 Bontonfilm |
30.04.2014 Bontonfilm |
06.05.2020 Magic Box |
Související
- Shijushichinin no shikaku (1994)
- Čúšingura: Hana no maki – juki no maki (1962)
- Čušingura v údobí Genroku (1941)
Podobné
- 13 samurajů (2010)
- Džúsannin no šikaku (1963)
Slartibarkfast
[ČSFD projekce] Velmi silný příběh o hrdinech východu, neohrožených samurajích, pro které je čest víc než život. Po vzoru asijských tvůrců je film natočen spíše jako pohádka pro dospělé. Díky bohu tu nikdo nelétá po stromech a jedinec neodráží vojsko s jednou rukou za zády. Legenda tak nabývá vcelku uvěřitelných a sympatických rozměrů. Bohužel, jediné a zásadní, co mi příšerně vadilo, byla angličtina. Přímo mi to rvalo uši. Pak by snad ještě mohli Reevese na stará kolena naučit běhat, ale to je asi něco, co k němu už neodmyslitelně patří. Za sebe musím přiznat, že ač nejsem velikým fanouškem takovýchto filmů, cosi mne na tom zaujalo a především na konci, který netvořila žádná Hollywoodská sračka a tupý hepyending, se to ve mně zlomilo jak vzduchovka. No co vám budu povídat, byl jsem silně dojat touto baladou na city. Ve finále bych to hodnotil něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale nakonec se přikloním k vyššímu hodnocení za ten fajn pocit z kina. 70%(27.12.2013)
EvilPhoEniX
EyeCandy jak svině. Film o česti, oddanosti, obětování a zakázané lásce. Velmi se mi zamlouval transport do téhle překrásné, exotické a magické říše. Herecké obsazení je celkem slušné, vizuální efekty špičkové, tempo je velmi dynamické a akce velmi obstojná, zamrzí jen absence gore, jinak bych tenhle flick ohodnotil pětihvězdou bez rozmýšlení. Skvělá zábava po dlouhé době. 80%(22.3.2014)
Allien.9
Jediné, co mi film maličko kazilo, byla (lámaná) angličtina, jež zněla z úst japonských samurajů opravdu všelijak, žádná další negativa, která bych tu musela nějak výrazněji rozmazávat, mě už ale nenapadají (snad kromě nedůstojného konce velkého stříbrného samuraje). Zaujaly mě především nádherné kostýmy a líbivé choreografie soubojů (více krve by jim nicméně neublížilo), děj a vizuální stránka zase příjemně asociovaly další asijsko-americké filmy od "Posledního samuraje" (Evropan mezi Asiaty, motiv vykázání a touhy po znovunabytí cti, poloviční happy-end) až po "Zakázané království" (magie, odlehčující vtípky), a přesto dokázaly bavit celé dvě hodiny bez toho, aby si člověk musel říkat "hmm, to už jsem viděl"... Kdybych to měla jednou rozvitou větou shrnout, nejedná se o nejlepší film roku, ale i přes lehce pohádkový nádech a strach budící americkou koprodukci, je "47 Róninů" filmem kvalitním a návštěvu kina si určitě zaslouží. Jen mám takový neblahý pocit, že půjde o další propadák - zdání (v tomto případě nezajímavý trailer) holt někdy skutečně klame.:-( P.S.: Keanu Reeves nikdy nebyl můj typ, ale lhala bych, kdybych řekla, že mu to tu nesedělo.;-)(28.12.2013)
*CARNIFEX*
Samuraj ktorý stratí svojho majstra je označovaný pomenovaním Ronin a dostáva sa takmer na samé dno Japonskej spoločnosti. Jedného dňa, počas dňa hier, za pomoci čiernej mágie, dochádza k spiknutiu voči pánovi oblasti, nazývanej "Akó". Všetci samuraji sú vyhnaní do zatratenia. Jedinou nádejou 47 Roninov na oprávnenú pomstu, ktorá musí byť splatená, je miešanec menom - Kai. Pokiaľ by niekto chcel, aspoň z časti "počuť" môj názor, nech si prečíta komentár užívateľa "Flipper". Očakával som samurajskú drámu, ktorá sa oprie o skutočný príbeh oddanosti svojmu pánovi, ktorá je pre národ Japonský, doslova životným zadosťučinením, no bohužiaľ, dostal som teenegerskú, polo-nudnú rozprávku s doplnkami, vhodnými pre pokračovanie H.P. Rozjímanie užívateľov nad krásnymi zábermi prírody je síce úchvatné a pravdivé, no to som si mohol pustiť aj "National Geographic". Viac krvi uvidíte u zubára pri vyplachovaní držky (samurajský film bez jedinej kvapky??). Omnoho bolestivejší je pre mňa fakt, že K. Reeves je vďaka svojim výberom snímkov, v ktorých sa za poslednú dobu snažil "hrať" (ak sa tomu vôbec dá tak povedať), v peknej prdeli. Napriek tomu, že "47 Ronin" nie je vyslovenou stratou času, rovnako nedosahuje kvalitu tak výnimočného filmu, ako to tu podaktorí "fajnšmekri", uspaní opiátom skromnosti (kiež by som bol taký istý), prezentujú. Najdokonalejší prvok snímku, jednoznačne, hudobný doprovod.(23.5.2014)
-bad-mad-wolf-
Vyprázdněný rádoby exotický blockbuster, jehož zpracování má diváka střídavě buď za debila, nebo za nenáročného ignoranta. Mimochodem, řeči o atraktivitě dálno-východní historie/fantazie či o pronikání asijských témat do západního zábavního průmyslu jsou malinko zcestné. Když si stopadesátikilová blonďatá mamina vezme kimono, nestane se z ní nějakým zázrakem gejša - bude to pořád stopadesátikilová blonďatá mamina. Ve srandovním županu.(29.12.2014)