Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladíci se náhodně připletou k vražednému řádění maďarských husarů a jako nežádoucí svědkové mají být zneškodněni. Daří se jim unikat, avšak nepřátelé jsou jim ustavičně v patách. Napínavý kostýmní příběh se odehrává v revolučním roce 1848, kdy i tuhé maďarizaci vystavení Slováci zatoužili po národnostních právech. Romanticky laděné vyprávění se vyznačuje mnohými tragickými prvky, které se vymezují jako sebeobětování pro blaho národa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posledné dielo Paľa Bielika a opäť to nebolo marné. Ten chlap snáď ani nedokázal točiť zlé či len priemerné filmy. Najmä ak mu tu sekundovali páni herci typu Vlada Müllera, Lea Haverla v mladíckej plnej kráse, ale kľudne aj Adamoviča, ktorého som si nikdy špeciálne neobľúbil, ale kvality nepopieram. Historický film, ktorý by mohol uspieť aj v dnešných kinách, pretože ten nádych slovenskej histórie a obrodenia, ktorý sa miesi so štipkou romantiky, to sa nikdy neošúcha. Samozrejme, cieľová skupina by nemohli byť sójové eko deti závislé na čumení do mobilu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Poslední Bielikův film, s fiktivním příběhem na pozadí revolučních bojů roku 1848 proti národnostnímu útlaku, mě velice bavil i s opakovaným zhlédnutím a nejvíc mě dostal závěrečným vyústěním, jež jsem si už překvapivě nepamatoval. Traja svedkovia oplývají romanticky dobrodružným nádechem, v některých scénách na mě budili až dojem typického zástupce kostýmního historického filmu své doby, v jakém jednoznačně musí pro diváka vše dobře dopadnout a hrdinství s láskou nade všemi nešváry politickými i lidskými zvítězit, ale zároveň vedle toho se jim slušně daří rozehrávat postoje několika lidí z více stran k pohnuté situaci a... ejhle, s jakým nečekaným obratem tohle vyprávění o třech mužích, již se zaručili přísaze, přijde k závěru a vypálí rovnou dvě nemilosrdné kulky bolavé zrady. Leopold Haverl mě tu z ústřední herecké trojice zaujal nejvíc, i tím, s jakou charismatickou galancí vystupuje v rámci své postavy, s níž velmi pozvolna prochází skrytou proměnou, plně pak odhalenou až ve vrcholném souboji se dvěma zbraněmi proti sobě. Atmosféru nejen po stránce barevné historické výpravy má film výbornou, skrze takřka permanentní útěky, schovávání se, dvojitou hru tří nežádoucích svědků i konflikty ve vztahu k dalším postavám tu skvěle po většinu času funguje i napětí, jaké se na mě přeneslo rovněž z poměrně zdařilých akčních scén v exteriérech. [85%] ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Slovenské národní probouzení podle Paľo Bielika (1910-1983): bědný rolnický lid, jemuž je bráněno užívat mateřský jazyk, trpící pod maďarskou knutou; oportunistická národně-smíšená maloburžoazní rodinka, jejich hrdinný čeledín (v podání Vlado Müllera, který si IMHO krade každou scénu pro sebe); propagace panslavistických idejí (ze skromného výčtu nelze nevyčíst, že film je poplatný komunistické historiografii); konspirace dvojitých agentů (díky kterémuž prvku je film do poslední minutu nepředvídatelný); milostný čtyřúhelník umrtvující letitá(?) přátelství, ústící v tragédii bezmála antických rozměrů. Poctivé historicko-mytologické drama s výbornými hereckými výkony všech zúčastněných. Díky za tip Willymu Kufaltovi! 75 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna historická dráma, vlastne až kriminálka, respektíve milostná melodráma a možno aj povstalecký vojnový film. Hneď prvá scéna sľubuje nadupaný dej, avšak ten sa veľmi rýchlo spomalí a začne sa zameriavať na vznikajúci milostný... ani neviem či trojuholník alebo ešte niečo viac, skrátka do jednej postavy sa zaľúbia všetky ženy a niektorí muži zase do jednej postavy ženskej. Je fajn, že film nie je, čo sa týka vykreslenia postáv, čiernobiely, ale to sa vlastne týka len hrdinov, nepriatelia sú čisté zlo. Pozerá sa na to dobre, asi to aj svoju dobu vystihuje celkom verne, ale dalo sa z toho vyťažiť viac. Paľo Bielik mal ale na mysli vždy predovšetkým diváka, takže určitá dejová limonáda bola nevyhnutná. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh slovenských vlastenců jako z učebnice dějepisu našich bratří. Statečný Vlado Müller, čestný Leopold Haverl, či záludný Slavo Záhradnik jsou jen střípkem ze skvělého hereckého obsazení tohoto historického filmu. Zrada a láska rozetne přátelství i přísahy trojice kamarádů, které spojovaly ideály boje za svobodu jejich národa. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v lokalitách Rusovce a Šúr a taktiež na hrade Červený Kameň nad obcou Častá. Filmovanie prebiehalo od 12.5 do 13.9 1968. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Súčasťou úvodných titulkov je text: "Príbeh z rokov meruôsmych". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Iný variant názvu filmu bol Traja... (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama