Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

cukorek 

všechny recenze uživatele

Tento film je skutočným dôkazom toho, že napriek dokonale odvedenej filmárskej práce ostáva film melancholickým a pôsobí nudnejším dojmom. To že vidíte na vlastné oči, čo ste ešte nevideli a stávate sa svedkom prudko vyhrotených udalostí, ktoré vo vás vzbudia údiv zároveň pohlcuje nadmerné množstvo jednotvárnej plavby pripomínajúcu monotónnu plavbu loďky z papiera a tak vzrušenie opadá. Dalo by sa o tomto filme písať veľa, pretože je tu čo spomenúť, čo z časti bolo aj jeho naplnením keďže pôsobil dokumentárne, ale ťažko veriť, tomu že sa to v skutočnosti odohralo. Pre mňa patrí k jedným z najlepších životopisných filmov, ktoré som videl, ale na to aby som mu dal najvyššie hodnotenie som ešte "nedozrel". Tým myslím, že niektoré filmy oslovia mladšiu časť populácie a niektoré filmy zas staršiu časť populácie a tento určite je pre tých o niečo starších. 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho z nejpozoruhodnějších lidí 20.století vypráví o tom, jak Thor Heyerdahl přeplul 4300km Tichého oceánu na dřevěném voru, aby dokázal, že Polynésie byla osídlena z dnešního Peru namísto dříve chybně označované Asie. Abych byl přesnější, film je mixem dvou Heyerdahlových cestopisů (Ve znamení Kon-Tiki a Fatu Hiva, ze které je do příběhu zasazených jen ale několik scén). Až při sledování filmové podoby jsem si naplno uvědomil, jací blázni a milovníci dobrodružství tito lidé museli a musí být, kniha to nedokázala. Snímek je natočen poměrně "líbivě", došlo tedy ke spoustě vynechávek (například popis konstrukce a stavby unikátního voru). Mazec a plnej na závěr roku. Ještě doporučuju oscarový dokument z roku 1951, který je složen z autentických záběrů. Krásně vám dokreslí detailní technické ohraničení k emocím z filmu. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kon Tiki je příběhem šíleného snílka, který byl ochoten jít za svým snem téměř přes všechny hranice. Thor Heyerdahl byl prostě magor, který měl v mnoha ohledech víc štěstí než rozumu ale právě díky takovýmto lidem dokážeme občas urvat větší kus z toho koláče poznání, který jsme sotva nakousli..Kon Tiki je chladně a přesně vykalkulovaný hraný dokument s některými až dechberoucími záběry s vhodně zvolenými a režiséra zjevně poslušnými herci, který funguje přesně tak jak má - oslava lidského ducha par excellence. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jen širý oceán a šestice sakra odvážných chlapíků. Vítejte na palubě Kon-Tiki. Kdo nemá rád moře, nemá tudíž rád ani plavení se po něm. Takovému člověku se pochopitelně tento úžasný dokument ani líbit nemůže. V opačném případě je pro diváka s cestovatelskou duší připravena strhující plavba. Viděl jsem bohužel kratší limitovanou verzi. PS: Osobní poznámka do palubního deníku režisérské duo je nesmírně talentované. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Velmi hřejivé překvapení ze studeného Norska. Thor musel být nejen mimořádný snílek a pořádný kus šílence, ale kdo jiný, než takový druh lidí, by posunoval hranice nemožného. Díky nim člověk může uvěřit, že sny se můžou plnit. Toto poselství je velké plus filmu. Ačkoli na opravdu dramatické a akční okamžiky je snímek poměrně chudý, pro milovníky moře, přírody a dobrodružných výprav trefa do černého. A když už se mi zdálo těch záběrů na horizont nebo zamyšlené tváře členů Heyerdahlovy suity příliš dlouhé, prostě jsem se kochala estetickou dokonalostí nordické rasy, protože výběr herců byl vážně bezchybný. Dle všeho je několik týdnů na voru nesrovnatelně účinnějším tréninkem než roky dřiny v posilovně. Nebýt toho, že prostě nezvládnu vypít ani čtvrt litru vodky, aniž bych dva dny v kuse neblila, určitě už bych se do Norska provdala.. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • S rozpočtem 93 milionů norských korun, což je přibližně 16 milionů amerických dolarů, jde o nejdražší film v norské historii. (Baxt)
  • Thor Heyerdahl absolvoval tuto expedici s hodinkami značky Eterna. Firma začala mimo jiné vyrábět řadu hodinek KonTiki jako odkaz na tuto událost. Tato řada je také výjimečná tím, že každý z modelů má nerezové dýnko hodinek ozdobeno medailonkem s reliéfem zobrazujícícím legendární vor Thora Heyerdala. (Jizni Tlapa)
  • Není pravda, že by Thor Heyerdahl neuměl plavat. V knize "Aku-aku" sice přiznává, že nikdy nebyl dobrým plavcem, nicméně plaval na pomoc žákům z Velikonočního ostrova, když se s nimi převrátil člun a pro dceru starosty ostrova se dokonce potopil na nádech do hloubky 7 metrů. (Landauer)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama