Reklama

Reklama

Podmanivý příběh dívenky, která - lapena ve víru hořké rodičovské bitvy o její opatrovnictví - prosí o milost. Titulní hrdinka Maisie, která je zároveň vypravěčkou příběhu, přechází onen narůstající zmatek s nevinností, šarmem a velkorysou duší šestiletého dítěte. Stárnoucí rocková hvězda a obchodník se současným uměním, Susanna a Beale jsou tak zahleděni do sebe, že rezignují dokonce i na svou rodičovskou roli. Jejich boj o dcerku Maisie představuje jen další bitvu v epické válce dvou osobností. Všemu nasadí korunu tím, že si oba namluví naprosto nevhodné partnery – otec bývalou chůvu Margo a matka mnohem mladšího barmana Lincolna. Necitelnost, s níž si mezi sebou Maisie přehazují jako horký brambor, tak na dívce zanechává čím dál tím znepokojivější následky. Stále ostražitá Maisie si však začíná uvědomovat, že se z marasmu dospělácké dětinskosti a sobeckého zaslepení dostane jen a pouze vlastním přičiněním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (159)

campix 

všechny recenze uživatele

Drama z pohledu mladé dívenky, kterou si mezi sebou přehazují neschopní rodiče a následně i jejich partneři. Takhle asi vypadá bouřlivý rozchod z pohledu malého dítěte. Jde tu ale především o vztahy mezi dospělými a Maisie je použita spíše pouze jako takové pojítko mezi jednotlivými osobami, které spolu pojí různá náklonnost, která je ovšem v průběhu filmu hodně proměnlivá. Herecky zajímavé, příběhově docela také. Šlo asi vytěžit malinko více, ale What Maisie Knew hodnotím jako nadprůměrné drama o lidských vztazích. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí What Maisie Knew mě hned napadá jediné: "Chudák Maisie!" Malý človíček v bláznivém světě dospělých, ve kterém se všichni hádají. Co když se o dítě dokáží postarat mnohem lépe cizí lidé než vlastní rodiče? To už je celkem dost na pováženou. Film mě zprvu zaujal svým hereckým obsazením - zejména Julianne Moore a Alexander Skarsgard. Oba byli skvělí a přesvědčiví. Moore mi byla účelně ve své roli nesympatická a zahrála rockerku-matku velmi dobře. A Skarsgard byl "tatíček" k nezaplacení a sympaťák. Rovněž nesmím opomenout malou Onatu Aprile, která byla naprosto kouzelná a velmi dobře se zhostila své role. Zkrátka moc pěkný a milý film, který je zároveň neskutečně smutný téměř po celou dobu, ale co na tom, když to konec jistí. ()

Reklama

Qitek 

všechny recenze uživatele

Moc hezké a smutné zároveň. Prostě hezký film o věcech, které prostě jsou a vždycky budou a pykat za ně budou ti nejnevinnější a nejčistější z nás. Četl jsem tu výroky jako že si film hraje na velké drama a dramatem vlastně není. Že je to dost o ničem a vlastně se tam nic neděje. Naopak. Nevidím potřebu proč poukazovat na tvrdší věci, horší podmínky, velká dramata a selhání a bití a zneužívání. Kdepak. Tohle je decentní. A přesto si málokdo uvědomuje, jak je tahle decentnost fatální. Lehké drama, které si nehraje na velké drama a ve výsledku je pěkným filmem má u mě bonusové body. Za to že nám nikdo nestrká nic podnos, netlačí na pilu a netlačí diváka střídavě do vyhrocených emocí. Krása. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To naozaj bol Lincoln taký naivný, že neprekukol Susann hneď na začiatku? A Margo taká naivná, že neprekukla Bealeho? To boli naozaj takí pridobrí, že prehliadli aj to, že tí dvaja ich vôbec nemilujú, ale len využívajú? Margo chápem, urobila to vlastne kvôli malej, ale Lincoln ju ani nepoznal. A tí dvaja sebci, ktorí radšej nemali mať vôbec dieťa. A všetko si to musela odskákať malá Maisie, ktorú si jej "milujúci" rodičia brali len keď im to vyhovovalo. Celé zlé. Zo začiatku mi niečo vo filme chýbalo a až v druhej polovici som zistila, že mi chýbali nejaké tie city a pocity a normálne chovanie. Lebo z tej rockovej hviezdy a obchodníka s umením mi bolo zle. Krásne piesne, nezištná láska zo strany Lincolna a Margo a zlatá Onata ... dnes za štyri *. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V ryze moderně pojatém dramatu Co všechno věděla Maisie s takovými populárními herci jako je Julianne Moore a Alexander Skarsgård, by jen málokdo čekal aptaci stejnojmenného románu Henryho Jamese z roku 1897. Problematika rozvodu a jeho dopad na dítě se od té doby příliš nezměnila a proto se zdá tak aktuální. Podobný film stejně citilivě zachycující maličkou hrdinku byl natočen i v českém prostředí pod názvem Kdopak by se vlka bál. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Julianne Moore v interview uvedla, že pro roli Susanny jí byly inspirací Courtney Love a Patti Smith, které jsou rovněž jak matky, tak rockové hvězdy. (Stanislaus)

Reklama

Reklama