Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (970)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington zahrál skvěle a dle mého na Oskara má, takže to ještě může zamotat již tak "jistým" pořadím. Uvěřil jsem mu každej moment. Podle mě nějaké scény hrál opravdu pod vlivem alkoholu. Jinak zajímavý příběh, dobře a přesvědčivě natočený osudný let a předvídatelný konec, ale to vůbec nevadí. Podobná havárie Alaska Airlines Let 261 se opravdu stala s tím, že dopadla katastroficky a nikdo nepřežil, kapitán onoho letadla si nejspíš před letem nešlehnul, a na palubě nechlastal, tudíž neměl takovou kuráž a reflexy jako měl kapitán Whip. Film mě velice mile překvapil. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pro svět filmu je asi dobře, že se Zemeckis vrátil od pochybných digitálně animovaných projektů. Obzvlášť první části Letu, kdy je zachycena osudová nehoda, je toho důkazem. Osudné události jsou natočeny tak svižně a „jakoby autenticky“, že jsem si až po dobu sledování filmu nestihnul uvědomit, jako moc to vše působí nereálně (i když stejně kolikrát působí i epizody Leteckých katastrof). I několik dalších minut po nehodě je film velice poutavý, nejen dějem, ale i filmovou řečí, střihem, poutavými záběry, užitím hudby, jako by sám režisér oslavoval svůj návrat k živým hercům. Pak ale film začne trochu doplácet na přemrštěnou stopáž. ozvlášť pak v závěru jsem měl dojem, že je sdělováno trochu víc, než je třeba a ten patos v závěru si také mohli odpustit. V celku ale velice slušný film, který je dobré alespoň jednou shlédnout. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

LET je bohužel od určité chvíle tím, co by se dalo označit za film-argument: alkohol a alkoholismus jsou zlo, protože okrádají o důležité hodnoty, ničí život váš i životy lidí kolem, potlačují vůli a nutí lhát, a to jak jiným, tak především alkoholika sobě samotnému. Zásadní úskalí filmů-argumentů tkví nicméně v tom, že jsou významově poněkud jednorozměrné a aby se vyhnuly případnému rozmělnění ústřední teze, obětují obvykle ty strategie rozvíjení dějové akce, které by je mohly činit poutavými příběhy. Tuto skutečnost se pak snaží maskovat svéráznými stylistickými postupy (REKVIEM ZA SEN), případně systematicky rozvíjenými hereckými výkony (MUŽ SE ZLATOU PAŽÍ). Pro LET platí oboje (detailněji v Poznámkách). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zfetovaný negr zapíchne sedmčtyřisedmičku do pole a jako nezvratným osudem to rozchodí většina porážkových lidí, čekal by jeden kulantní právní drama nebo masakroidní vyvražďovačku, a ne morální agitku, že chlast a kokain je fuj, obsahující skoro čisté dvě hodiny tlachání s leteckou komisí a šerednou štětkou. Aspoň tedy ne od Zemeckise. To já jednou svou bleskovou reakcí díky experimentování s elkem zachránil asi tak šest až deset lidí (přesný počet si moc nepamatuju)! Nastoupil jsem s nimi v Monte Carlu do výtahu, a když jsem tak v tom hloučku postával a čekal, až se zavřou dveře, postřehl jsem svým dokonalým periferním viděním, že se blíží nějaký podivný vagus. Mé zbystřené, zenové reflexy zareagovaly okamžitě, vymrštil jsem bleskově ruku a v poslední chvíli zapíchl prst do tlačítka s nápisem "Fermer". A to tam těch knoflíků bylo asi pět (nebo tak nějak) a do té doby jsem vůbec francouzsky neuměl a potom taky ne. Těsně před tím, než se dveře úplně zavřely, postřehli jsme, že ten týpek hodil asi metr od výtahu naprosto nechutnou, hutnou a vydatnou šavli. A jak se všichni s despektem dívali na mé rozšířené zorničky a ležérně frivolní chůzi, když jsem nastupoval!!!! Po mé záchranné misi se vše jako mávnutím kouzelného proutku obrátilo. Matky si s obdivnými, úlevnými pohledy tiskly k prsům své ratolesti, prošedivělí stařečci odhazovali své francouzské hole, aby mě mohli vděčně obejmout, jindy drsný a odtažitý buzi-nes man odložil na zem svou aktovku z krokodýlí kůže, aby si mohl servat z ruky Rollexky a nadšeně mi je věnovat, protože jsem mu zachránil montérky od Armaniho, a všichni dohromady mě začali přesvědčovat, že díky je opravdu merci. Děsně jsem se dmul a rděl a opravdu si myslím, že s čistou hlavou bych to nedal, a jen bych tam tak strnule stál a hleděl vstříc blížící se katastrofě. No a co myslíte? Natočil o mě někdo nějaký otravný, nudný a frustrující film? Ani hovno! Bude to tím, že nejsem černoch, rasisti hnusní!!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

LET vykresľuje krásne prepojenie vzájomných osudov medzi narkomankou zmývajúcou vlasy v kaderníctve a pilotom, alkoholikom, ktorý neuveriteľným manévrom zachráni pri leteckej havárii 96 zo 102 ľudí na palube. Obaja sa všemožne vyhrabávajú z dna drog a chľastu, pričom jediné po čom túžia je láska, neha a porozumenie. Doplňujúca postava dealera dodáva filmu ten správny komediálny šmrnc. Kapitán potápajúcej sa "lode" obvinený z niekoľkých trestných činov, ktorého prípad je viac medializovaný ako víťazstvo Johanky z Arku. Kapitán potápajúcej sa "lode", ktorý je pod väčším drobnohľadom ako pápež, si kupuje drogy ako na nejakom Baníckom jarmoku. Apropo: s obsahom alkoholu dva a pol promile a dávkou koksu v tele by človek neodtiahol ani kolobežku z miesta vozíčkara pred Tescom. Samotný manéver hodný akurát tak vzdušného "rogala" nebudem ani komentovať. Úprimne povedané som sklamaný ako už dávno nie. Toľko vzývaní v boha a jeho osláv vďaky zato, že neumrela celá posádka, to bol snáď zlý sen. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Boh chcel nehodu, boh chcel aby na mol ožratý pilot vykonal manéver od J.J Abramsa, čím si jednoznačne vyslúžil postavu hlavného pilota vesmírnej lode Star Trek. Opäť raz zem s hviezdami posiatou vlajkou v zastúpení spravodlivých ľudí môže vysloviť tú otrepanú sračkovskú frázu - BOH ŽEHNAJ AMERIKE. AKO JA LEN TOTO NEZNÁŠAM. Srdcervúce priznanie ožrana v závere mne slzičku z ľavého oka nevynorilo. Nuž, zrejme som cynik, ktorý už má týchto úprimných amerických "potleskov“ vyobrazujúcich spravodlivosť, plné zuby. Plusmi sa tak stáva len herecké obsadenie, výkon Denzela a video záber z mobilu, čistejší a stabilnejší ako z najlepšej HD kamery, vyrobený dobrým, statočným americkým kresťanom počas omše - GRC!!! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Vzhledem k rozpočtu 31 milionů amerických dolarů Robert Zemeckis prohlásil, že je pravděpodobně jediným režisérem, který by film za takovou sumu dokázal natočit. (Brousitch)
  • Aj keď bol film kritizovaný za nepresné vykreslenie pilotov a za fyziku týkajúcu sa lietania, mnoho alkoholikov uviedlo, že presne zobrazuje závislosť. Niektoré stretnutia anonymných alkoholikov používajú scény z filmu na vizualizáciu účinkov alkoholizmu. (megajalec)
  • Když je letoun obrácený "vzhůru nohama", letí v záběru z pilotní kabiny v mnohem větší výšce, než v předchozím záběru ze země. (imagoo)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno