Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dúfal som vo vernejšiu adaptáciu knihy, dočkal som sa fanfiction, ktorá má s predlohou spoločné len mená postáv (Nšo-či je šamanka a Tangua ožran?!). Taktiež mi nesadlo realistické spracovanie, ktorému chýba poetika romantizovaného pohľadu na Divoký západ, hoci výprava je o niekoľko úrovní vyššie ako u klasickej verzie zo 60-tych rokov. Pochváliť ale musím kasting Winnetoua, no z Shatterhanda som mal zmiešané pocity. Naopak jednorozmerný naskrz zlý záporák Rattler sa mi nepáčil vôbec. 5/10 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

3,5* ~~~ Na to, jak jsem tu nejprve četl smutky a nářky nad novým zpracováním dávno známého, jsem byl docela mile překvapen, co se z toho vyvrbilo. Ano, je to trochu jiné, ale ne špatné, Prostě jen jinak pojaté. Ale i takhle se mi to líbilo. trochu pomalejší, trošku reálnější pojetí. Čekal jsem nějakou totální béčkovou srágoru, čerpající jen ze známého jména a postav, dostalo se mi docela zajímavého syrovějšího pohledu ála "Jak to bylo v skutečnosti". Nezklamán, příjemně překvapen. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Byl jsem připraven na to, že to může být zklamání. Bylo, ale jiné, než jsem čekal. Nejde o obsazení hlavních rolí, noví herci nemají to charisma jako jejich předchůdci, ale to nevadí, horší už je samotný příběh, který se dost vleče, vypouští důležitou postavu Klekí Petry (vzápětí je jasné, proč), další rozčarování působí použití kulometu, který do mayovek nepatří, ale zase koresponduje se zničením mostu (jako Most přes řeku Kwai), což také není nejlepší závěr filmu. Nejhorší ovšem je, že nový Vinnetou už není Vinnetou Karla Maye. Mayův ušlechtilý Apač by nikdy nemohl nepříteli vzít skalp. To je jako kdyby Mirek Dušín mluvil v dalším filmovém zpracování Záhady hlavolamu sprostě. Tohle nemohu překousnout. ()

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fakt, že je nový Vinnetou kvalitnější než jeho předchůdce asi nepřekvapí. Stačí to ale aby se zavděčil těm, kteří na romantické pohádce, kterou je předloha, vyrůstali? Těžko říct. To musí posoudit každý sám. Je tomu ale velice blízko. Co se mi líbilo? Výprava. Na filmu je vidět, že si někdo dal hodně záležet. Příjezd Karla Maye na západ nemohl být zpracován lépe. Casting. Karl May je sympaťák svým vlastním způsobem, charisma mu rozhodně nechybí. Vinetou je na začátku spíše takový floutek, což se mi líbí. Nepůsobí to moc nepatřičně. Příběh, který nepůsobí těžkopádně a je poměrně osvěžující. Co se mi naopak nelíbí? Místy trochu moc okázalá kamera kdy Vinetou natřásá svoji postavu v nepřirozených pózách (naštěstí ne často). Až moc časté záběry do slunce které mají být krásné na pohled ale je toho trochu moc. Závěr: Rád bych dal 5 ale to asi ještě nemůžu. Uvidíme příště. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karl May jako německý imigrant přijíždí do Ameriky pomoct dovybudovat železnici vedoucí přes apačské území. Shodou okolností je Apači raněn, u nich léčen, uzavře s nimi přátelství, dostane jméno Old Shatterhand a přesvědčí je k uzavření dohody s bílými o vybudování železnice. Jenže to se samozřejmě vyvine v neprospěch Indiálnů a jejich masakrem. Jenže to by nebyl novodobý Old Shatterhand, aby společně s Vinnetuem nepotrestali záporáky. Díl to není špatný, pokud si odmyslíme původního Vinnetua, zbude nám dobrodružný příběh s několika drsnými scénami a silnými záporáky. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama