Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jiný Vinnetou, což se dalo čekat. Nebylo to špatné, jenom je to jiné. Knihy jsem nikdy nečetl, nevím zda je blíže tady ta verze nebo ty klasiky. Hlavní změna určitě ve vykreslení postav. Old Shatterhand tu není takový bourák. Inženýr Karel May dostane v průběhu svou přezdívku dle svého boxovacího umu. Jinak je to takový... prostě inženýr.. zbraně jsou mu cizí, na palby z opakovačky můžeme zatím zapomenout. Vinnetou trošku mladý, zbrklý, nevyzrálý ale budíž. Prostředí je westernové ale více zelenější. Je třeba se na to dívat jiným pohledem a moc nesrovnávat. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

S knihou to má společná jen jména některých postav. S filmy našeho dětství ústřední téma jedné z melodií a ozdobení Inčučunova oděvu. Odmyslím-li si to, že tady nebylo třeba přečíst si knihu dřív, než si ji přečetl Hollywood, protože ten se tady o čtení ani nepokoušel (resp. tedy představitelé filmového světa), tak jsem se výborně bavila. Kniha začíná: Milý čtenáři, víš, co znamená slovo greenhorn? Tady je našemu milému greenhornovi bezmála padesát, v rodné zemi boxoval v klubu, podle výsledků docela slušnej oddíl, Nšo-či, která kupodivu na konci této epizody stále žije, ho nejprve považovala za stařenku, protože má knír (taky znám takové stařenky) a celkově připomíná profesora Lupina z Harryho Pottera. Na konci je několik náznaků budoucího románku mezi Nšo-či a Old Shattherhandem, eventuálně mezi ním a Vinnetouem, ještě eventuálněji mezi Nšo-či Samem Hawkinsem a Old Shatterhandem a nechci se raději pouštět do všech kombinací, které naznačovaly záběry na jednotlivé postavy s podkresem romantické hudby. Jsem opravdu zvědavá, co přinesou další díly, ale ani by mě nepřekvapilo, kdyby Old Shatterhand s Nšo-či uzavřeli sňatek a měli spolu dceru Máju. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A tak tu máme první díl třídílné filmové televizní série natočeného v cinemascopu nového zpracování známých indiánských románů Karla Maye. Už začátek potěší vysvětlením toho nejhlavnějšího a tím je postava samotného Karla Maye. Ano, to on se ve svých snech považoval za Old Shatterhanda a představoval si v Americe prožití nejrůznějších dobrodružství, byť na americkou půdu nikdy nevkročil. Apačové jsou prezentováni skutečně jako divoši a ne jako romantičtí dobrodruhové s lidskostí a pochopením a s oblečením Siouxů. Ve své době to prostě bylo poutavější a daleko více vyhovovalo představě o indiánech. A tak je pro mnohé doslova šok, že nyní se tak neděje. Taky proč si pořád něco předstírat? Děj je velice blíž k samotnému románu, ale jak to už bývá, ne zcela. Žádná knížka se prostě věrně do filmového scénáře převést nedá a tak i zde šli tvůrci svou cestou. O remake v žádném případě nejde. Jde o nový příběh ve zcela jiných představách. Žádná pohádkovost a romantičnost, jak každý očekával, ale reálnější drama odehrávající se na divokém západě. A tak jediné co trochu zamrzí je, že tu nedostal více prostoru Sam Hawkens a Lord Castlepool, byť jako komické figurky tu zrovna nevystupují. Ohromnou poctou pro herce Gojko Mitiče je role samotného Inču-čuny. Tento chlapík si to jistojistě zasloužil. A další, čeho si asi málokdo všiml, je účast Maria Adorfa, který si tu zopakoval roli Fredericka Santera. Dalším překvapením je, že Vinnetuova sestra Nšo-či tu nezahynula jako v předchozím snímku. Tvůrci se tak rozhodli velice správně, neboť dějový vývoj by se už nemohl tak vyvíjet jak se zde vyvíjel. Apači byli přeci jen nejdivočejší indiánský kmen, což i zde je taktéž krapet potlačené, ale už se k to k tomuto faktu daleko více blíží, takže smrt dvou významných lidí kmene by vyvolalo jen válečnou řež. Apačové tu mluví svojí řečí a tím je v podstatě z děje vyškrtnut Kleki-petra, coby jejich bílý učitel. Je o něm jen malá zmíňka. Také je daleko reálnější, když indiáni mluví jakože anglicky velice krkolomně. Nádherná kamera doprovázející překrásné scenérie, plynulé tempo a pevný scénář. Ano, jde o klasické postavy, na jejichž nové vyznění je třeba si zvyknout, ale tvůrcům se to prostě povedlo. O tom žádná. ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není úplně podstatné, jak vypadají herci v hl. rolích, podstatné je, že duch knihy i předchozích filmů odešel do věčných lovišť... Kde je romantika (nikoliv milostná), kde je dobrodružství, kde je přátelství a otcovská ruka Sama Hawkinga, kde je neohrožený Old Shatterhand, greenhorn, ale jinak po čertech nebezpečný chlapík, který střílí jako ďábel a sil má tolik, že by mezi stehny umořil mustanga? Kde jsou souboje o život a čest? Olda přeci nemůže být ukňouránek, kterého přiváží ke kamnům vedle nějaké staré rašple, jako zlobivé štěně... Olda si vyrazí s nožem na grizzlyho a zpravidla bývá o krok napřed před ostatními... Olda (alespoň ten knižní) má nadhled a člověk až lituje, že se nemůže plazit tmou spolu s ním, aby někde něco vyzvěděl, anebo si podal nějakého "fuj" lumpa. Nový Vinnetou č.1 je tak bohužel pouze film o indiánech bojujících s dělníky, v němž se používá několik známých jmen z Mayových knih... Potenciál knih byl zahozen do koše a na vyrovnání se předchozím filmům zase současný filmový štáb neměl. A co je nejhorší, nevidím důvod, proč se na ten film dívat znovu. Kvůli čemu? Prakticky vše bylo někde jinde pod jiným názvem provedeno lépe a nostalgie diváka vše nezachrání. A když budu chtít příběh, přečtu si knihu, která nabízí mnohem zajímavější a napínavější děj než tohle nové dílko. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karl May jako německý imigrant přijíždí do Ameriky pomoct dovybudovat železnici vedoucí přes apačské území. Shodou okolností je Apači raněn, u nich léčen, uzavře s nimi přátelství, dostane jméno Old Shatterhand a přesvědčí je k uzavření dohody s bílými o vybudování železnice. Jenže to se samozřejmě vyvine v neprospěch Indiálnů a jejich masakrem. Jenže to by nebyl novodobý Old Shatterhand, aby společně s Vinnetuem nepotrestali záporáky. Díl to není špatný, pokud si odmyslíme původního Vinnetua, zbude nám dobrodružný příběh s několika drsnými scénami a silnými záporáky. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama