Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 384)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kdo má strach, že bude chybět Greengrassova roztřesená kamera a zrnitý obraz, buďte v klidu. Je to tu zase a je toho dost. Navíc reklamu na USS NAVY neumí nikdo tak sofistikovaně a nenápadně, jako právě Paul. A civilní Hanks rovněž vynikající. Nemá to takový spád jako United 93 (větší osudovost), nebo Bourne (atraktivnější, akčnější téma), ale pořád je to neotřelý film, plný strhujících momentů a výborně zahraných scén. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Doteď si živě vzpomínám na mrazivé ticho v "kulturáku" na LFŠ po skončení Letu č. 93 a moje nadšení z filmu. Zelenou zónu jsem měl za ojedinělý útlum a prvotní ohlasy na Kapitána slivovaly velký návrat dokustylu. Ale kouzlo je pryč. Greengrass vykrádá sám sebe (finále) a opravdu zaháčkovat mě dokázal jen občas, nehledě na vlažný zájem o kapitánův osud. S vědomím jakými intenzivními zážitky nás krmil Greengrass před pár lety je to trochu smutné. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výtečná dramatizace a vysokooktanová exhibice filmařského adrenalinu, která opět povyšuje pseudo-dokumentární realistickou autenticitu na plnohodnotný blockbusterový zážitek. A byť Greengrass si v tomhle jede jako nikdo z četné řady ‚copy & paste‘ kolegů, je to z jeho strany trochu sázka na jistotu, kdy kamera kouká přes rameno a švenkuje mezi obličeji právě tak dlouho, abyste věděli, koho má zrovna na mysli. Nenudí ani trochu, jen to trvá tak o patnáct minut déle, než by si divák přál. Pak by to byl plnotučnější zážitek, než jogurty z Kunína. A co si budeme nalhávat, kde naposledy jste viděli takhle krátkou a údernou prezentaci Navy SEALS? PS: Hansu Zimmerovi se v titulcích sice děkuje, ale jak se rozehrál ústřední motiv, furt jsem podvědomě čekal, kdy se tam mihne černá kápě. 4 a ½. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $107,100,855Tržby Celosvetovo $218,791,811Tržby za predaj Blu-ray v USA $12,601,557Tržby za predaj DVD v USA $18,389,138║ veru Paul Greengrass je len jeden a toto je jeho šálka kávy a v tomto polodokumentárnom "kamerovo roztrasenom" štýle je jedinečný a nenahraditeľný, opäť nám ponúka nervy drásajúci príbeh odohrávajúci sa na hrane zlomu, keď stále tápame čo sa stane v ďalšom zábere, scénke, Tom Hanks potvrdzuje že v rukách výborného filmára sa stáva aj jeho výkon pre filmového fanúšika opäť srdcu ľahodiaci a veru to čo predvedie pre dej úžasne zaváži, ďalej kamera, strih, samotná výpravnosť, či nasadenie armády berie dych ako obratne si režisér zo všetkým týmto dejovým nasadením počína, takže ďalší silný zážitok roka 2013 /videl v kine: 100%/ __moja recenzia ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je len otázkou, do akej miery bol tento film realistický. V každom prípade bol ale celkom dobre nakrútený - tak povediac po hollywoodsky. Skoro si myslím, že somálski piráti, takto zahnaní do úzkych, by konali úplne inak, ale to je samozrejme vec filmárov. Ak je ale fakt, že sa na záchrane jedného človeka podieľala celá americká vojnová flotila, potom pekne ďakujem. Tom Hanks vo svojej ďalšej viac než vydarenej hereckej perforácií plnil, tak ako každý ďalší člen posádky, svoju očakávanú úlohu. Možno práve čitateľnosť postáv, ich rolí a zjednodušujúci scenár, bol tým, čo mi bránilo v úplnom napojení sa na film. Film som videl v originálnom znení a záverečné dojatie Hanksa ma nútilo k slzám. Je to pán herec. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II. (Maulincio)
  • Natáčení na otevřeném oceánu nebylo vůbec jednoduché. Tom Hanks (kapitán Phillips) si postěžoval, že při natáčení v záchranném člunu se hercům hrající somálské piráty udělalo nevolno, což u nich vyvolalo zvracení. A nebohý Tom skončil v jejich hledáčku. (Linkyc)
  • Rastlina, ktorú somálski piráti občas vo filme žujú, sa volá Kata jedlá. Ide o rastlinu pochádzajúcu z východnej Afriky a Arabského poloostrova. Ide o drogu, ktorej účinky sú veľmi podobné amfetaminu. (zetpi)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno