Reklama

Reklama

Princezna se zlatou hvězdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou na čele (neoficiální název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která poprvé vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“, použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a spravedlivý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (443)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Veršovaný scénář je roztomilý, Marie Kyselková a Josef Zíma jsou hezký pár, Martin Růžek mi kdysi naháněl opravdový strach a kuchař Stanislava Neumanna mě baví víc a víc... Bohužel je ale Princezna se zlatou hvězdou také bůhvíproč plná neskutečně otravných tanečních čísel (zřejmě pozůstatek z divadelní předlohy), která jednoduchý příběh jen zdržují. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krále Kazisvěta jsem považovala za jednoho z řady polských panovníků (Kazisvět, Kazimír, všechno je to jedna famílie). Nechápala jsem, kdo mohl mít tak šílený nápad a šít kožich z myšek, zvrhlé a pracné. Dodnes nechápu, jak se princezně udržela na čele ta hvězda a to nemluvím o tom, jak se jí tam asi mohla dostat. Kuchař není žádný neřád, však je samý řád za to jak je vzorný a laskavý. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Táto Fričova rozprávka sa mi dlho splývala s rozprávkou ďalšími princezničkovskými filmami, je to pre mňa sviatočná rozprávka, ktorá sa mi spája s víkendovým popoludním, kávičkou, ktorú si pri nej vychutnáva moja mama a teta, zákuskami a na mňa ide oddychová ukľudňujúca atmosféra. Premena zo zlej na dobrú sa mi páči, páči sa mi aj ten príbeh, ale je to predsa také jednoduché, síce milé, občas prázdne, ale fajn, u mňa to nemá ďaleko k štyrom hviezdičkám. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Zvláštní úkaz – pohádka, která je hrozně zastaralá (i na svou dobu), směšná a v některých fázích dokonce nevkusně kýčovitá. Ráž ani Kyselková moc hrát neumí (uchytili by se spíše coby recitátoři) a legrační básnivé dialogy jim ani trochu nejdou. Do toho věčný záporák Růžek, který dal do svého diktátora všechnu sílu. Jenže co na tom všem, zvláštní podmanivovst této pohádky vše vynahrazuje. Nádherný únik do pestrobarevného světa, kde nic neschází a všichni jsou nesnesitelně optimističtí. Přesně tohle od pohádky očekávám a v čase svátečním opakovaně vyhledávám. Princezna se zaltou hvězdou je mým průvodce štědrého dne už dlouhé roky a oproti jiným nemám pořád dost. Skvost! ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Navzdory budovatelské mánii pětiletek let 50., natočil Martin Frič velmi příjemnou a originální pohádku, která se stala jednou z nejvíce reprízovaných a dodnes je pravidelnou součástí vánočního programu českých televizí. Jedinečnost pohádky je dána jednoznačně formou. Veršované dialogy, písně, parádní intonace mluveného slova. Na pohádku má film překvapivě deprimující atmosféru. Je to dáno strachem z Kazisvěta, životem princezny ve vyhnanství a také prostředím. Jde jednoznačně o interiérovou záležitost, která působí s křiklavým obarvením poněkud nepřirozeně a uměle. Navíc samotný princ Radovan působí smutným, tápajícím dojmem. Pepíček Zíma se mi v této roli nelíbí. Je příliš dobrý a působí trochu dojmem ňoumy. Situaci zachraňují optimističtí sluhové a zejména šéfkuchař v podání skvělého Stanislava Neumanna. Nakonec se vše v dobré obrátí. Lada odhalí svou totožnost, Radovan procitne z letargie a Kazisvět dostane na zadek. Jak se říká. Konec dobrý, všechno dobré. 81% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (26)

  • Síce ide o adaptáciu diela Boženy Němcovej, to však nie je úplne romantické. Princezná v ňom totiž neuteká pred Kazisvetom, ale pred vlastným incestným otcom. V pôvodnej verzii hľadá kráľ po smrti svojej ženy novú manželku, ktorá by bola rovnako krásna ako ona, a na čele bude mať aj zlatú hviezdu. A keďže ju nikde vo svete nenašiel, do rany mu prišla jeho vlastná dospievajúca dcéra Lada. (Arsenal83)
  • Princezná Lada (Marie Kyselková) má prsteň na ľavej ruke, no keď jej padá do polievky, tak padá z ruky pravej. (kajawah)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama