Gus Van SantKamera:
Linus SandgrenHudba:
Danny ElfmanHrají:
Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt, Scoot McNairy, Titus Welliver, Terry Kinney, Tim Guinee, Lucas Black, Hal Holbrook (více)Obsahy(2)
Steve Butler (Mat Damon) byl společně se svou kolegyní z obchodního oddělení Sue Thomasonovou vyslán na venkov do McKinley. Město trpí vleklou ekonomickou represí a pro dva zkušené obchodníky se jeho obyvatelé zdají být snadnou kořistí – hodlají jim nabídnout peníze za odkup těžebních práv na jejich farmářských pozemcích, což díky daným podmínkám většina jistě přijme jako řešení nelehké finanční situace. Vypadalo to, že vše bude za pár dní hotové. Situace se ale komplikuje – za prvé, komunita vše zvažuje společně pod vedením váženého učitele Franka Yatese, za druhé se Steve zakouká do Alice. Když se na scéně objeví noblesní ekologický aktivista Dustin Noble, dosáhnou osobní i profesní dilemata maxima. (HBO Europe)
"Kolik vrtů jste otevřeli na Manhattanu nebo ve Philadeplhii?" ptá se znechuceně obyvatel venkovského zapadákova obchodního zástupce těžařské společnosti, který naléhá na odprodej půdy pro kontroverzní způsob těžby plynu frakováním. Problém spočívá v tom, že Země naděje je natočená optikou obyvatel lepších čtvrtí amerických velkoměst, kteří nemusí řešit problémy vlastní méně úspěšným vrstvám americké společnosti, a tím pádem nemusí ani přijímat bolestné kompromisy a kapitulace. Vyznění filmu nepokrytě ovlivňuje aktivitistický způsob myšlení Matta Damona, které poznamenalo především závěr filmu. Odmyslíme-li si snahu o etické poselství, zbyde slušně natočené, lehce nadprůměrné drama s jedním zajímavým scénáristickým trikem, který ale sám o sobě snímku čtvrtou hvězdičku nezajistí. Nechybí slušné řemeslo, co ale trochu schází, je odvaha být vyhrocenější a temnější. Celkový dojem: 60 %. ()
Gus Van Sant není zrovna režisér, jehož bych nějak zásadně vyhledával, ani příliš adoroval, ale musím říct, že jeho filmy "Milk" nebo "Neklid" se mi velmi zamlouvali. A to mluvím jen o filmech z poslední doby. Je však pravdou, že mám v jeho tvorbě ještě mezery, takže na hodnocení v souvislosti s dalšími filmy si ještě budu muset počkat. Co mě na první pohled potěšilo, byla opětovná spolupráce s Mattem Damonem, a to jak na postu herce v hlavní roli, tak i na postu scénáristy. Jednou už tahle spolupráce vyšla - "Dobrý Will Hunting" -, a tak se dalo očekávat, že když tohle nebude oscarový snímek, bude to alespoň snímek zajímavý, při nejhorším přijatelný. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/promised-land-2012-40.html ()
Když se upíšete ďáblu a pak mu věrně sloužíte, můžete ještě prokázat, že jste slušný člověk? Ne, vždycky budete už jen pokrytec. Stejně jako náš amatérský zpěvák, co nedávno rezignoval v schizofrenní roli lokaje i šéfa na ministerstvu zdravotnictví.. Budoucí přítomnost Bruce Springsteena detekuje citlivý nos už po pár minutách, Van Sant to ve specifickém prostředí nechává přirozeně plynout a v jednu chvíli překvapí i zajímavým zvratem. Škoda jen, že se očekávaný závěr neobešel bez Damonova uvědomělého proslovu. V rámci té licoměrnosti to působilo, že když už je vyděláno, můžeme se vrátit ke kořenům.. ()
║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $7,597,898║Tržby Celosvetovo $11,034,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,351,915 //počet predaných kusov 32,632║ Tržby za predaj DVD v USA $2,991,788 //počet predaných kusov 95,662║ celkom príjemný film sa zaujímavou témou ktorá je nenásilne podaná, fajn obsadenie /60%/ ()
Když se podívám na filmografii Van Santa, tak jediný film co opravdu za něco stojí je GWH, jinak to jsou při nejlepším divácky přívětivé filmy typu Milk. Proč tomu tak je? Nejspíš mu všude jinde chybí scénář made in Damon + Affleck. Země naděje je prostě aktivistický film o tom, co dnešní svět pálí - ekologie. Já samozřejmě taky nechci, aby mi zahradu rozvrtali jak krtci a ve skutečnosti mě přivedli na buben, ale proč je to proboha servírované tak bez nápadu, neoriginálně a prvoplánově bez překvapení. O konci filmu už škoda mluvit, je to jen zkažená třešnička na plesnivém dortu. Van Sant u mě tímto skončil jako jeden z těch lepších režisérů. ()
- Původně měl být film režijním debutem Matta Damona, ale vzhledem ke krátké době na přípravu a k některým tvůrčím konfliktům zůstal u projektu pouze jako herec. (Dr Lizal)