Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Playlist na svatbu doplněn. Song "I wonder" je přesně ta písnička, kterou si představuju, jak hraje na svatební hostině ve tři ráno, kdy důchodci odešli a na poslední ploužák večera tančí nevěsta zaklesnutá do ženicha a jen se tak unaveně, ale šťastně vlní... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Patnáctiminutové reportážní okénko zabalené do celovečerního filmu. Zpracováním tuctový dokument, který nenabízí žádný hlubší vhled do života jednoho (ne)úspěšného muzikanta, ani žádné nadčasové myšlenky a který z vod zapomnění zachraňuje jen netradiční příběh muže v jeho centru. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Většinu filmu jsem byl přesvědčený, že jde o mystifikaci a i teď, poté, co jsem projel wikipedii a proklepl net mi přijde, že to prostě musí být nějaká, extrémně vychytrale vypečená kachna. A zároveň vím, že se to stalo. Holt taková příjemná schizofrenie. Tohle je opravdu příběh, jemuž podobný jste skoro zaručeně ještě neslyšeli a neuslyšíte. Proto jsem ochoten vám tenhle film doporučit stejně naléhavě jako dejme tomu některý z filmů z mé TOP 10, i když rozhodně není bezchybný. You shall wonder... 80% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl několik opravdu povedených mystifikačních dokumentů i celovečerních snímků, ale žádný z nich se celou dobu netvářil tak věrohodně jako Pátrání po Sugar Manovi. Takže si představte moje překvapení, když film skončil a já se dozvěděl, že o žádný podfuk na diváka nešlo, ale všechno je to pravda! Já si totiž přál, aby to pravda byla, aby se takový krásný životní příběh někdy odehrál. A tak za to, že se odehrál, dávám pátou hvězdičkou, kterou bych podfuku asi nedal. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Po desiatich minútach, keď som film sledoval na pol oka, na pol ucha od počítača, som si sadol pohodlne do kresla a plne sa venoval príbehu tohoto úžasne skromného, nepoznaného speváka v ošarpanom dome v Detroite, pričom ani nemal potuchy o tom, že v JAR je vlastne megahviezdou prvej veľkosti. Čo mi na ňom najviac imponovalo je neskutočná skromnosť a úžasná pracovitosť. Napriek tomu, že jeho hlas mi veľmi pripomínal hlas Boba Dylana, môžem konštatovať že krásou svojich balád strčí Dylana hravo do vrecka. Možno aj preto mám ten pocit, lebo o Dylanovi si myslím, že de facto nevie spievať, len nariekať ... :) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych se každé ráno probudit s pocitem, že jsem známý kosmonaut / sportovec / milionář / agent 006 / atd. .. prostě neškodné snění, ze kterého mám tak maximálně mokré pyžamo. Kdežto Sixto Rodriguez se jednoho dne probudil a zjistil, že je větší hvězda než kdokoliv z Beatles. Mohl se možná nechat uštípat, jestli neblouzní, ale stalo a je to realita. V tomhle vidím sílu dokumentu .. jen se otřít o zajímavé téma a nakonec je z toho něco neskutečného .. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý a prehliadaný hudobník Rodriguez je len ďalším dokladom toho, že hlavný prúd bude síce vždy hlavným, ale iba vo výnimočných prípadoch hodnotným. História pamätá mnoho opomenutých talentov, ktorých nadanie mohlo obšťastňovať tisíce poslucháčov keby sa mi venovalo viacej pozornosti. Niektorí sa jej nedožadovali, podaktorí na ňu čakali, avšak hopkirkovský Mexičan spadal pod osobitnú kapitolu, ktorá je dnes rovnako neuveriteľná ako samotný dokument. Mýtus a povery s ním spojené. Informačný extrém čo by regulérne podozrenie, niekto si zo mňa robí prdel. Lenže napokon neistota slabne a do popredia sa derie potlačovaný úžas. "Searching for Sugar Man" si zakladá na eskalácii sekundárnych poznatkov tak, aby najskôr nastalo rámcové oboznámenie+pochybovačnosť a až potom explózia "prekvapivej" eufórie, zadosťučinenia. Ide o ťah lacný, ale v tomto smere mnou nenapadnuteľný. Inu, stále som zraniteľný...:) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem registroval už v době uvedení, ale nevědomky jsem se přidal k celému světu a jeho protagonistu dalších 12 let ignoroval. Nedávno jsem Rodrigueze objevil díky Spotify a teď mi hraje tak často, že mi snad zadře jablečný software… Píseň Crucify Your Mind je jedna z nejgeniálnějších kdy nahraných věcí, jejímu rytmu, údernému riffu a poetice ani Bob Dylan nestačí. A když jsem se teď konečně dopátral Sugar Mana, chtě nechtě jsem se pral se slzami a definitivně se přemluvil ke koupi gramofonu, který debutově poctím albem Cold Fact. Dokument není kdovíjaký a až moc zanechává opar tajemnosti, který titulní detektivové jdoucí po stopě prchlivé hudební legendy prorážejí. Zbývá mnoho věcí, o nichž se chceme dozvědět víc (ať už to, co se sakra dělo s penězi za alba prodaná v JAR, nebo o následcích provalené jihoafrické slávy). Skončí se formou sladké pohádky, ale přece je to rozprávka ve vší své nepravděpodobnosti naprosto uvěřitelná a soběstačná. Rodriguez vyformoval sebe i velkou část jedné po právu nespokojené jihoafrické generace svými písněmi, které nosí srdce na dlani. A když se s ním seznámíme v několika rozhovorech, archivních záběrech a upřímně nadšených výpovědích lidí, jimž jeho hudba změnila život, nic víc k tomu nepotřebujeme. Příběh malého, skromného a pracovitého muže, jehož v domovské zemi přehlížené dílo si žilo vlastním transatlantickým životem, je zkrátka krásný, trochu hořký a inspirativní. Nadčasová hudba si své fanoušky nakonec vždy najde, a když je její autor takhle přízemní (v tom nejlepším smyslu slova) frajer, její konzumace je rázem ještě sladší. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pět důvodů pro plnou nálož: Jímavý příběh, skromnost Sixta, nápaditost Malika, fantastická muzika a nepopsatelné fluidum, které lezlo z plátna a postupně zaplavilo nejen celé kino, ale co je podstatné, hlavně moji duši. Jestli Sugar Manovi někdo vyčítá pohádkovost jeho story, nemůžu a nechci to chápat. (Litoměřice 2013, 12/14) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočný príbeh, o ktorom divák čím menej vie, tým viac si ho vychutná. Ja som o ňom nevedel nič, i preto som tak unesený. Klobúk dole aj pred skvelou réžiou, ktorá s veľkým citom dávkuje fakty z príbehu tak, že každých dvadsať minút som si hovoril, že čo sa len ešte môže stať a potom mi len padala sánka... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa mohli v tomto konkrétnom prípade vydať dvoma cestami - buďto podrobne opísať príbeh Rodrigueza, alebo pátrania po ňom. Zvolili druhú možnosť, ktorú zarámovali do ústrednej story jeho dvoch platní, čím jeho dokumentárnu podstatu anulujú za prvé tým, že sa o Rodriguezovi dozvedáme žalostne málo a za druhé tým, ako mystifikačne a svojvoľne narába s pravdou, skutočnosťou a neskutočnosťou, pričom dopátrať sa reality je veľmi komplikované, čo zneužívajú na "veľké odhalenie". Prívalu radosti sa zrejme, minimálne pri pohľade na vypredaný koncert, nevyhne nikto, ale to nič nemení na tom, ako k nemu Bendjelloul dospeje. Jediné, za čo to skutočne stojí vidieť, je ani nie tak pohnutý osud Sixta Rodrigueza, ako zoznámenie s jeho peckovou hudbou. 70% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrně natočený dokument, který má ovšem obrovskou devizu v osobě, o které pojednává. A totiž v americkém zpěvákovi, kterého ve Spojených státech nikdo nezná. Řeknete si, že je asi blbost točit o takovém člověku dokument. On se ovšem stal slavným v úplně jiném koutě světa, aniž by o tom sám věděl. Neuvěřitelný příběh skromného Sixto Rodrigueze je opravdu téměř pohádkový… Co je ale nejdůležitější - celým filmem zní jeho skvělé songy, které se mi nyní denně linou z repráků – díky moc za jeho (znovu)objevení! Asi jsem Jihoafričan :-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak úžasně silný příběh jednoho (ne)zapomenutého písničkáře, až působí kýčovitěji než nejprovařenější melodrama. V realitě se občas dějí hodně divné věci. Podobně jako Buena Vista Social Club - jeden velký hudební návrat a oslava muzikantství (a tady také z části překvapivě vělmi zajímavý vhled do totalitní reality apartheidu) 9/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když to běželo v kinech, nijak jsem netoužil to vidět, protože mi podle traileru přišlo, že by mě to nebavilo (dokonce jsem se domníval, že se jedná o dokument - mystifikaci). Když se mi ale teď - po více než dvou letech od české premiéry - dostalo do ruky DVD, zvědavost nakonec zvítězila. No, že bych z toho byl nějak odvařenej, se tedy rozhodně říct nedá. Naopak, jsem skoro v pokušení napsat, že mě tenhle dokument skoro uspal k smrti a dokoukal jsem ho jen s největším sebepřemáháním. Dojemný závěr sice vytáhe výsledný dojem nahoru, ale nakonec ze sebe stejně víc jak 3 hvězdy nevymačkám. Ale jinak Rodriguezova muzika je samozřejmě super, stáhnul jsem si Cold Fact i Coming from Reality a baví mě to hodně. Čili: příběh toho chlapíka - velkolepá storka, ale její ztvárnění v tomto filmu pro mě téměř nekoukatelné, bohužel. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tvůrci sice neprokazují kdovíjaký cit pro dokument, ale Sixto Rodriguez a jeho neuvěřitelný příběh přebíjí všechna ostatní negativa. Dojemné, avšak v tom nejlepším slova smyslu. P.S. Celé album Cold Fact se mi už týden line z reproduktorů minimálně dvakrát denně. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Užasný dokument o chlapíkovi, o ktorom som nemal ani len najmenšie tušenie, že existuje, s takou jarmuschovskou kamerou Detroitu, by som povedal. Cold Fact 1970 a Coming from Reality 1971 už mi hrajú z mp3... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch manipulujících dokumentů, kdy si tvůrci pohrávají s tím, co vám řeknou teď a co až později - vše proto, aby jejich film/dokument měl patřičný efekt. A víte co, funguje to na sto procent. Sugar Man má v sobě víc emocí než naprostá většina klasických filmů, co jde do kin. Pátrání po Sugar Manovi je vlastně láskyplný dopis jednomu nadanému muzikantovi, který se mohl stát hudební legendou - ale nestal. Místo toho si nevědomky získal srdce milionů Jihoafričanů. Krásný příběh, chytře vystavěný, lidský... Jen mě trochu mrzí, že tvůrci se víc nezabývali zatuchlým rybníčkem hudebního průmyslu. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Jeden z najneuveriteľnejších príbehov nielen hudobného sveta. Film o pravom umelcovi a pravom umení - umelec musí byť predovšetkým človek, potom vizionár a napokon pionier. ()

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama