Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkinův nemilosrdný (k divákovi i k postavám), testosteronem a elektropopem nabitý, nahotou ani násilím nešetřící neo-noir (velkoměsto, nevyzpytatelné ženy, cynický detektiv jednající na vlastní pěst) lze chápat jako hořký dovětek k Francouzské spojce. Největší ohrožení pořádku v Americe patřící yuppies nepředstavují drogy, ale padělané peníze; životní styl a metody hodných a zlých jsou srovnatelné a osmdesátkoví poldové mají sice stejně buldočí povahu jako Pepek Doyle, ale padouchy nestíhají primárně kvůli spravedlnosti, ale adrenalinu. Přemíra slastí, jež konzumní společnost nabízí, u nich způsobila otupělost, která je nutí hledat podněty extrémnějšího rázu. Riskantní hry se zločineckými esy jsou pro ně stejným adrenalinovým sportem jako bungee-jumping. Sledováni více dějových linií, preference odosobněných celků a fetišistický zájem o dobově příznačné fenomény (hudba, výtvarné umění, móda) svědčí o snaze nabídnout spíše portrét Zeitgeistu než jednotlivých postav, jejichž hledisko kamera přejímá pouze pro zesílení viscerálního efektu (honička, pohled oběti, na kterou míří zbraň). Kromě toho, že je tenhle dobrý-zlý film žánrově a vypravěčsky nekonvenční, ideové podloží americké společnosti 80. let z něj pochopíte líp než z libovolné učebnice dějepisu. 85% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Fajn herci, súčasného kalibru ešte v mladučkom prevedení, kôpka peňazí, pár gramov drog, falošné peniaze a scenár je na svete. Kiežby bol výsledok taký dobrý ako sa z mojej prvej vety zdá. Ale nestačí to všetko len zmiešať, treba vedieť presný recept a nie tam tie ingrediencie len tak bezhlavo hádzať. A nebyť možnosti zrýchleného pretáčania (samozrejme nie cez skvelú autonaháňačku), asi by bol výsledok ešte nižší. 60%. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom má všetko (vrátane v záporných rolách typického prehrávania Willema Dafoea), každý detail (vrátane dejiska), v každom ohľade (napríklad osemdesiatkové postupy), svoje pevné miesto. Toto si Friedkin uhnietol výhradne podľa seba a je to poznať a je to radosť sledovať. Plnokrvný, diabolsky rafinovaný... diabolský výkon! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Losangeleští policejní agenti, kteří v honbě za zločinci sami překračují zákon, je takový obvyklý filmový kolorit. Tady to ale bylo něco nového. Snímek zaujme také kostýmy, soundtrackem (tohle by měl MagicBox vydat v edici Milujeme osmdesátky) a automobilovou honičkou, během níž dává Friedkin vzpomenout na svou vlastní newyorskou jízdu ve Francouzské spojce. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režisér William Friedkin je znám svým skoro realistickým přístup ke ztvárnění zločinu a jeho praktik. Stejně tak v depresivní kriminálce z L.A., která toto město představí poněkud jinak než známe z pohlednic. Dva sehraní detektivové si odbudou ještě jednu - úspěšnou - akci v hotelu při ochraně prezidenta, aby nastal pro jednoho z nich čas na odchod do penze. A máte pravdu, že jeho sen o rybaření se nenaplní - na vlastní pěst jde prozkoumat jeden tip a v prázdném skladišti ho nečeká nic dobrého. Jeho mladší kolega se rozhodne jít zabijákovi po krku. Využívá služeb holky z peep show, která mu musí kvůli bratrovi - kriminálníkovi být vděčná. Když ale dostane nového parťáka, který chce dodržovat služební postupy, nastane mu problém, jak věci řešit a vyřešit, protože v honbě za cílem ani on sám neváhá využívat taktiku protivníka. V hlavní roli záporáka se představuje Willem Dafoe, detektiva hraje mladičký William L. Petersen, známý ze seriálu Kriminálka Las Vegas. Celý film však nepatří k nejpovedenějším Friedkinovým snímkům - sice obsahuje jednu dvě dobře natočené akce, nečekaný a velice překvapivý závěr, celkově však trpí nedostatkem jakékoliv kladné postavy a až příliš chladného a odsuzujícího pohledu, který takto vyznívá značně jednostranně. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Michael Mann zažaloval Friedkina za plagiátorstvo, údajne ukradol celý koncept televízneho seriálu Miami Vice (1984–1989). Mann súd prehral. Friedkin sa vyjadril, že je s Mannom priateľ už 30 rokov a nič podobné sa predtým nestalo. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin uviedol, že jedným z hlavných dôvodov, prečo chcel, aby hudbu zložil Wang Chung, bol ten, že značne vyčnievali spomedzi ostatnej dobovej hudby. Podľa jeho slov ich hudba nielenže vylepšila a rozšírila film, ale dala mu hlbšiu a viac silnejšiu dimenziu. Taktiež chcel, aby zložili hudbu, po vypočutí ich albumu Points on the Curve. Zamiloval sa do skladby "Wait", ktorú použil v záverečných titulkoch. (Real Tom Hardy)
  • Aj keď sa zdá, že Chance (Petersen) ide počas automobilovej naháňačky proti smeru premávky, v skutočnosti ide správnym smerom len premávka ide oproti nemu. Filmári mali pocit, že takýmto štýlom sa zvýši pre diváka napätie. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama