Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Philippe je starší syn cholerického ředitele střední školy, Karla Bosquiera. Protože propadl z angličtiny, otec mu nařídí, že prázdniny stráví na výměnném pobytu u britského aristokrata. Ten k nim zase posílá svou dceru Shirley. Otcovo rozhodnutí synovi zkříží prázdninové plány, chystal se totiž s kamarády vyrazit na plachetnici podél mořského pobřeží. Přemluví proto svého kamaráda Michoneta, aby jel do Anglie místo něj. Shirley, která mezitím dorazila, vyvolá v rodině Bosquierových značný rozruch. Je hezká, samostatná a rozhodně se nemíní podřídit přísným vychovatelským metodám pana ředitele. A když se v jenom z barů náhodou seznámí s Philippem, který se vydává za Michoneta, nemůže to skončit jinak, než že se do sebe zamilují. Všechno by vyšlo, kdyby Philippův náhradník neonemocněl... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám rád hlavně z první části, když se LdF snaží chytit ty nezvedený děcka, ale jakmile se to dostane na tu svatební část, už mě to tak nebere. Tam mi to přišlo už jen moc na sílu a takový moc absurdní. Ale jinak je to plný skvělých vtipů, vtipů situačních a charakterních, vtipů nehrajících si se slovíčkařením a hláškařením. A proto si taky z těchto komedií moc hlášek nevybavíte, jako z těch dnešních. Tady snad jen Delikátní, delikátní. Papej, synáčku. ale to zase člověk musí vědět, o co v té situaci šlo. Není to zábavné samo o sobě. Zápletka je postavena na klasickém rozporu stáří a mládí a současně dvou odlišných kultur a jejich různém chápání všemožných situací. Například jídlo (ústřice v jogurtu, uzená ryba s pomeranči v cukru a mátovou majonézou, nebo ty různé pudinky jež by našinec nevzal do pusy- třeba játrový pudink). A co se týká srovnání anglického sluhy a francouzské služebné, nemá to chybu. U nás by to nejspíš byla nějaká Anna proletářka nebo Týna z Káji Maříka, kypré mlékem a krví přetékající děvče v dlouhé hnědé sukni, s bílou zástěrou a šátkem na babku, trochu upjatá i upejpavá a trhlá zároveň. Ještě bych měl jednu výhradu, Briti (a tím méně Skotové) neříkají scotch, ale scotish, protože je to urážlivé. To je jako o bývalým Východoněmci říct Dederon nebo Němčák. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Klasický pan Funes s partou oblíbených herců, kteří jsou vidět i v dalších filmech s tímto excelentním komikem. Řada zamotaných situací jen nahrává bezpočtu gagů a veselých situací. O dabingu snad ani netřeba vůbec psát. Pan Filipovský je prostě naprostá mega hvězda. Opět hluboká poklona oběma mistrům.  90 % ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další z těch filmů s de Funèsem, které vlastně vůbec neznám. Bylo to na mě celé takové moc uježděné, pořád se někam jezdilo, pořád se někdo za někým honil. Až moc takové tradiční, až moc klišovité a groteskní, což mi v tomhle případě prostě vadilo. Navíc mě nenadchnul ani dabing, který byl skvělý jen v případě hlavní role. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je to asi dáno věkem, ale šedesátá ani sedmdesátá léta mi skutečně neříká a jejich krásu asi nikdy plně nedocením. Funes je tradičně skělý, ale k jeho nejlepším dílům se to řadit nedá. Mláďátka mě příšerně lezla na nervy a tak mi nezbývalo prakticky nic jiného, než fandit tatíkům. Mimo jiné jsem si všiml spoustů odrazů kameramana ve sklech i stínech, komparsu, nejsitě se dívajícího do kamery, esli záběr ještě trvá a podobně. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzská komedie se vším všudy, okořenéna suchým anglickým humorem nádherně podaným Ferdym Maynem. Neskutečně pak na diváka, tedy alespoň na mě působí jedna ze závěrečných scén, kdy Funés s Maynem plovou na sudech v jezeru whisky a Funés si neodpustí poznámku, že na jeho straně je lepší. V ten moment nevím, jestli se mám smát, nebo brečet nad tou obrovskou škodou. Jinak se samozřejmě jenom směju. Celkově to pak vidím na 4 - 5, ale blíž k té pětce, takže 5*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (18)

  • Jako dekorace pro budovu Bousquierovy školy posloužil zámek Château Gillevoisin nedaleko od Paříže, scény pronásledování nezdárného syna Philippa byly natočeny v Le Havre a dalších destinacích v severní Francii. (argenson)
  • Nápad s herbářem a donášením vnesl do filmu Olivier de Funès, který to přinesl ze školy, kde to zažil jeden student. (M.B)
  • Když se parta kamarádů dostane v hospodě do šarvátky s námořníkem, Shirley (Martine Kelly) děkuje svému zachránci, že se jí zastal, jenže řekne: ''Díky Filipe." V tu chvíli však nikdo netušil, že on je Philippe Bosquier (François Leccia), protože se jí představil jako Stéphane Michonnet (Maurice Risch), kterého ve filmu poslal místo sebe do Anglie. (chleba24)

Reklama

Reklama