Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

nudla 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů od mého dětství až po současnost. Film má nádherný děj, úžasnou atmosféru a perfektní hudbu. Jako milovník klasického sci-fi v tomhle prostě to sci-fi vidím. Nechápu, kde se vzal ten názor, že pravý sci-fi film je pořádně akční, se spoustou mezigalaktických bitev proti strojům a podobně. Čemu jsem se v tomto komentáři chtěla vyhnout, jsou speciální efekty, ale nemůžu si to odpustit. Samozřejmě, že nejsou ani zdaleka srovnatelné s dnešní technikou, ale koho to zajíma? Film vznikl v takové době, v jaké vznikl a přesto je perfektní. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být pěkné citlivé scifi, kdyby ho tvůrci nedorazili tou spoustou klišé, přehrávaných scén a plácání blbostí. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

"Stará láska nerezaví". to se naučila krásná mimozemšťanka v kursu češtiny, a tak to prostě je ... komentář ***** nobodyx, mustela, nudla ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný československý sci-fi film. Vzhledem ke stáří filmu mě dost překvapil svým zpracováním a zajímavou zápletkou. Jelikož ve filmu je použito minimum efektů, tak se ani nezdá, že se jedná o více jak 40 let starý film. Jen snad podle herců a také podle kvality filmového pásu. Jak už jsem psal zápletka docela dobrá, jedná se o mimozemskou návštěvu, která se na naší planetě snaží najít zázračný lék jednoho indiánského kmene, ale to není tak jednoduché jak se zdá a když se do toho zapletou další lidé a taky tajná služba jedná se o solidní akci. Mě tento film velmi bavil a myslím si, že by i v konkurenci dnešních filmů hravě obstál. Hodnocení: 77/100. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Bylo by nefér srazit nějakou tu hvězdičku za tehdejší (ne)trikové možnosti nebo za to, v jakém politickém kontextu film vznikl. Ano, dneska by mohli natočit super akční trhák jako remake, ale zvolená každodenní atmosféra podle mě perfektně zapadla do daného konceptu. Má to přiměřenou dávku akce, romance, mytologie, filozofie i otázek o morálce a odpovědnosti, aniž by to ztratilo šmrnc. Kromě toho Seturi vypadá jak Spock :-D ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

V roce 1972 to bylo hlavně pro nás, dětské diváky, ohromné překvapení a v komunistické éře to lepší, co v kinech bylo. Zub času film hodně poničil, i když herecké výkony jsou stále zajímavé. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Jako prtě jsem to viděl a přišlo mi to tajemný a úžasný. Ted na stary kolena jsem si chtel potvrdit, ze to nebude bohvie co. Po prvnich 20 min se mi pred tim nechce dal travit čas. Nicméně jsem neskoncil vcas a musel uvidet scenu s rozhalenym chlupatym Matyasem a jeho zasnenym vyrazem. Blee. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

majk_n 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem z toho filmu byl naprosto unešen. Sci-fi a mimozemšťani, dobrodružný příběh a dokonce jsem jim žral i tu Amazonii, ačkoli je to natáčeno v povodí Dunaje. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Každý sci-fi film nemusí být založen na kdovíjakých tricích. Myslím, že i přes jejich absenci patří tento film k tomu lepšímu, co na české půdě (a taky na slovenské, nemýlím-li se) vzniklo, zvláště v kontextu normalizačních let. Příběh samotný je dobrý a kupodivu obsahuje i některé nadčasové výroky (viz poznámky o majetku, zneužití vynálezu, rozdělení světa apod.). A tak jediné, co se mi nelíbilo, byl výběr Svatopluka Matyáše do jedné z hlavních rolí. Jsou i lepší herci. Je fakt, že zpracovat takovýto námět dnes, s dnešními možnostmi, by bylo o něčem jiném. Ale i tak to za podívání o deštivé neděli stojí. ()

Marquis 

všechny recenze uživatele

Film je jeden z těch co i díky hudbě a exotice působí na diváka svou zvláštní slovy nepopsatelnou atmosférou. Zajímavé jsou taky barvy. Takovej technicolor. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem na film koukal pootevřenými dveřmi na černobílé televizi, rodiče mi to nedovolili a dodnes si pamatuji hudbu z filmu, Orianu a Seturiho. V dnešní době, kdy se sci-fi neobejde bez počítačových efektů, dovedli naši tvůrci natočit film i bez přehnaných triků. Nápad výborný, výtažek z rostliny, která hubí bakterie nemocí a nikdo neví, kde rostlinu a kmen Bororů, který ji vynalezl, hledat. Chamtivost západních agentů po tomto všeléku, aniž by znali jeho účinky, by se přes kopírák dala aplikovat i v dnešní době kapitalismu. To by to sypalo a oškubali bychom všechny. Jen je škoda, že tvůrci nedopracovali závěr, který je víceméně bez vysvětlení náhle ukončen. Určitě slouží za shlédnutí, alespoň jako film pro pamětníky. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Verim , ze takovy to lek je.Mimozemstanka i kdyz atraktivni , sla kolem me , nejvic me zaujala stara pani , vdova , ktera vypravela pribeh.Podmaniva muzika , povedeny film. ()

rischa65 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh a muzika, tajemná atmosféra a krásná Božidara. Před 40 léty docela troufalý film a ojedinělost. A až uvidíte zabijáka Krampola tak se i zasmějete. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sci-fi na svou dobu to byl skvělý film , bohužel si tam museli přihřát svou politickou polívčičku!! ()

Mamutol 

všechny recenze uživatele

Jako malej kluk jsem nikdy nevynechal, když šel tenhle film v televizi. Mimozemšťané Oriana a Seturi, foťák v brejlích, komunikátor v přívěsku, komentář Radovana Lukavského a k tomu hudba od Petra Hapky. Jedna kapka vody navíc a bororo už ne život, bororo pak nic. Plný počet hvězd, nemůžu jinak. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Zatímco v dobách minulých jsme tenhle film žrali, dnes je pro mne spíš úsměvnou vzpomínkou. Krásná Turzonovová, majorozemanovský Matyáš, Ševčík se svou báječnou němčinou a spousta "odborných" nesmyslů na poli biologickém. "Bororo pak ne život, bororo pak nic." Mimochodem, snímek provází jeden z nejlepších soundtracků, co znám, Hapka se předvedl na jedničku. ()

Jur_a 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani takový problém s tím, co chtěl film říct, jako spíš s tím, jak to (normalizačně a neobratně) říkal. ()

Reklama

Reklama