Reklama

Reklama

Pan Guillaume je nesmlouvavý muž, geniální podnikatel a tvrdohlavý manžel. Paní Bernadette je energická žena, neméně tvrdohlavá manželka a náruživá zahradnice. Jejich manželství je věčný souboj technického talentu a podnikatelských schopností a lásky k přírodě. Stačí jedna výhodná zakázka od Japonců a život paní Bernadette se obrátí naruby. První to "odnese" její zimní zahrada - co se dá dělat, přece svého muže miluje, ale když se obráběcí stroje dostanou i do její ložnice a ona má spánek vyměřený na minutu přesně, vyrazí do protiútoku. A pomsta zklamané manželky stojí rozhodně za to. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (212)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Geniální francouzská komedie, ve které se blýsknou dvě velké osobnosti francouzského filmu Louis de Funes a Annie Girardot. Tato dvojce si ve filmu padne geniálně a servíruje nám nekompromisní zábavu po celou dobu tohoto filmu. Příběh nás zavede do malého městečka, kde je starostou nekompromisní podnikatel v podání mistra Funése, který uzavře výhodný obchod s japonskými partnery, nicméně jeho geniální plán na zbohatnutí má háček. Potřebuje zvýšit kapacitu své továrny a jedinou možností je přeměnění svého domu na výrobní halu. S tímto faktem se musí vypořádat i jeho manželka a z manželů se vzápětí stávají rivalové. Tento film stojí zejména na výkonech hlavních představitelů, kteří si svoje role vychutnávají do posledního sousta a výsledkem je dokonalá komedie, která neztrácí ze své vtipnosti ani po několikátém shlédnutí. Zejména musím vyzdvihnout povedený scénář, který využil potenciálu obou hvězdných herců a jejich vzájemná konfrontace je kouzelná a plná nezapomenutelných hlášek. Vždy když vidím nějakou politickou debatu, vzpomenu si na tento film a nekompromisní politický program ve třech bodech: "za prvé plná zaměstnanost, za druhé plná zaměstnanost a za třetí plná zaměstnanost". Celkově hodnotím film jako jednu z mých nejoblíbenějších komedií s mistrem Funésem. Moje hodnocení 80%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes byl žádán, a tak se tvořila jedna komedie za druhou, až toho prostě bylo dost. Protože Funes nevybočil ze své obvyklé afektované komiky - a víc se od něho nečekalo - šlo jen o to, vymyslet slušný scénář. Řekl bych, že skvělá Girardotová celou situaci zachraňovala a jako protějšek se k panu továrníkovi krásně hodila. Přesto mi to opravdu jako skvostný duet nepřipadalo. Jeden hot a druhý čehý - to je jedna z nejslabších Funesových komedií. Vymyslet továrnu v bytě podnikatele, to byl sice ztřeštěný a neotřepaný kousek, ale myslící divák nesměl přemýšlet o tom, co který stroj vlastně vyrábí, kde jsou nějaké polotovary, kde je montážní linka na hotový výrobek. O něco lépe dopadly ty skeče, které se týkaly Funesova starostování. Jako oddávající a jeho neustále se opakující volební heslo bylo na tomto filmu to lepší. Tři hvězdičky, přimhouřím-li oko. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Docela vydařená Funesovka, kde bylo uplatněno několik nových gagů. (Malý zaměstnanec dostane malý šek, velký ten největší na A3). Taky se mi líbilo "První dělník, druhý dělník,...." a věta "Dostanete minimální mzdu, minimálnější už odbory nepřipouštějí". Profesionální oddechovka s velkou dávkou nereality. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Skvelá komédia čerpajúca inšpiráciu v rozdielnosti pohľadu na svet partnerov v manželstve, kde pán Guillaume (Loius de Funés) je energický muž túžiaci sa s celého srdca presadiť v podnikaní bez ohľadu na životné prostredie a pani Bernadette (Annie Girardot) je žena nadovšetko milujúca svoju záhradku a skleník. Film je hereckým koncertom oboch zmienených hercov, obsahuje potrebnú dávku humoru a aj pohľad (hoci nadnesený) ako to môže vypadať ak sa budeme pachtiť za materiálnom a nebudeme si chrániť prírodné a duševné bohatstvo. Na záver si neodpustím spomenúť „ Môj program v troch bodoch, po prvé plná zamestnanosť, po druhé plná zamestnanosť a po tretie plná zamestnanosť.“ A pred spánkom si počítajte robotníkov. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Hádejte, co jsem měla k večeři. - Pivní sýr? - Ne, banány!" Louis de Funès a Annie Girardot spolu vytvořili vážně zábavný manželský pár, jehož denním chlebem byla často až nezdravá míra tvrdohlavých emocí - taková menší francouzská Itálie. Oba herci se svých partů zhostili s vervou a dali vzniknout mnoha humorným scénám. Nejvíce mě však pobavily sekvence s kulečníkem a vytahovací šerpou. Člověk by se rozhodně v takhle živelné a divoké domácnosti nenudil, zároveň by byl ale brzo zralý na blázinec. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • V jedné scéně je paní Bernadette (Annie Girardot) tázána na svůj věk, přičemž odpoví, že je o 17 let mladší než manžel (De Funés). Mezi Girardot a Funésem byl přesně takový věkový rozdíl i ve skutečnosti. (ClintEastwood)
  • Slova „hot“ a „čehý“ jsou hlasové povely pro koně. „Hot“ znamená „vpravo“ a „čehý“ znamená „vlevo“. (SONY_)
  • Ihned po začátku natáčení se ozval režisér Jean-Pierre Mocky, že námět filmu se velmi podobá scénáři, který on sám krátce předtím Funèsovi nabídl. Funès měl sice o námět zájem, film ale začal realizovat osvědčený tvůrce komediálního žánru Claude Zidi. Mocky se nevzdával a kvůli autorství námětu podal žalobu k soudu, probíhající proces pak ohrožoval celé natáčení. Mockymu se sice nepodařilo dosáhnout stažení filmu z distribuce, u pařížského odvolacího soudu nakonec ale dosáhl finančního odškodnění ve výši 350.000 franků. (argenson)

Reklama

Reklama