Reklama

Reklama

Pan Guillaume je nesmlouvavý muž, geniální podnikatel a tvrdohlavý manžel. Paní Bernadette je energická žena, neméně tvrdohlavá manželka a náruživá zahradnice. Jejich manželství je věčný souboj technického talentu a podnikatelských schopností a lásky k přírodě. Stačí jedna výhodná zakázka od Japonců a život paní Bernadette se obrátí naruby. První to "odnese" její zimní zahrada - co se dá dělat, přece svého muže miluje, ale když se obráběcí stroje dostanou i do její ložnice a ona má spánek vyměřený na minutu přesně, vyrazí do protiútoku. A pomsta zklamané manželky stojí rozhodně za to. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (212)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Funesových komedií jsem viděl plno, a od Zidiho už jsem taky leccos shlédl, zůstanu u tří hvězd. L. de F. natočil poslední opravdu dobrou komedii Křidýlky nebo stehýnko a pak už následovaly slabší filmy. Ty nejlepší měl prostě už za sebou. Při tomto natáčení mu bylo už přes šedesát a malinko to znát bylo. A Claude Zidi měl za sebou rok před tím Zvíře nebo již zmiňované Křidýlko. Funes zase hraje továrníka, tentokrát mu ale lítají dělníci po domě a časem se tytéž opakující motivy vtipů s využitím zaměstnanců v domě začnou opakovat. Určitě se najdou dobré hlášky a vtipy, a Annie Girardot byla rozená komediální herečka, s Louisem de F. jí to navíc ohromně slušelo, i když mezi nimi byl věkový rozdíl, ale se slavným komikem mám oblíbené jiné filmy. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Řada skvělých gagů (návštěva plesu, kde si Guillaume nasadí svou vlastní masku, kulečník, proměna domu v továrnu). Asi budu černá ovce, ale jako malý jsem panu Guillaumovi v jeho ničitelských snahách fandil. Ekologie, na tu já jsem nikdy nebyl. "Můj volební program se skládá ze tří bodů. Za prvé: plná zaměstnanost. Za druhé: plná zaměstnanost. Za třetí: plná zaměstnanost." (181.) ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Pro mne jasně nejlepší komedie Funese a jedna z nejlepších komedií vůbec. Patří do mých TOP 20. Nabitá hláškami až po okraj. Výborná skeč je, jak si na maškarním bále nasadí masku sebe samotného. Vše v tomto snímku je aktuální i dnes, nota bene zde cítím určitou parafrázi se současným děním hlavně u nás v ČR. Viz jasný střet zájmů mnoha politiků (nejen komunálních). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Takzvaný sedmdesátkový green-deal, kde si člověk, který maximálně znečišťuje životní prostředí, mastí kapsu na vynálezech, jenž mají zachránit planetu... :-) Ale k filmu - vynikající Zidiho komedie, jejíž kulečníková scéna u prefekta, patří mezi vrcholné momenty Funésových snímků. Stejně dokonalá je i romantická večeře mezi spoustou soustruhů, svářeček a vrtaček. Geniální film. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Má to aj svetlé miesta, ale z funèsoviek iba taký priemer. Súboj honba za majetkom verzus záchrana manželstva je dotiahnutý až za hranicu absurdnosti, čo sa v niektorých francúzskych komédiách stáva. Heslo šialeného zamestnávateľa Plná zamestnanosť akoby som už niekde počul, a k tomu voľby ako čerešnička, nech je obraz kompletný. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo od listopadu 1977 do ledna 1978, pařížská premiéra se konala 22. března 1978. Jenom v Paříži za první týden promítání vidělo film více než 200.000 diváků, v celofrancouzském srovnání za rok 1978 se film dostal na třetí místo a v kinech jej zhlédly více než dva milióny diváků. (argenson)
  • V roce 1979 získal snímek cenu Zlaté plátno na stejnojmenném německém festivalu. (dydy79)
  • V jedné scéně je paní Bernadette (Annie Girardot) tázána na svůj věk, přičemž odpoví, že je o 17 let mladší než manžel (De Funés). Mezi Girardot a Funésem byl přesně takový věkový rozdíl i ve skutečnosti. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama