Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda... Bob Saint-Clare je nejlepším a nejrafinovanějším agentem na světě. Je vším, o čem sní jeho duchovní otec v malém pařížském bytě s otlučeným psacím strojem. Není divu, že se prolínají jejich osudy a že uklízečka, která vytrhne spisovatele ze soustředění, klidně luxuje i při přestřelce nebezpečných gangsterů. Francois Merlin je autorem už jedenačtyřiceti románů o příhodách nepřemožitelného agenta a právě dokončuje další. Na rozdíl od svého hrdiny se však nemotorný Francois neustále potýká nejen s všedními starostmi, ale také s nedostatkem peněz, a to navzdory skutečnosti, že jeho romány hltají po světě miliony čtenářů. Své trable si spisovatel vybíjí pouze tím, že všechny, kteří mu komplikují a znepříjemňují život, přenáší do svých románů jako záporné postavy, se kterými si jeho agent Bob hravě poradí. Svého lakomého nakladatele Charrona, který na něm vydělává velké peníze, ale odmítá mu vyplácet zálohy, projektuje do role svého úhlavního nepřítele Karpofa a Arianne má svůj předobraz v půvabné sousedce, studentce sociologie Christine. Ta si jednoho dne půjčí jeho knihy, aby s jejich pomocí mohla napsat sociologickou studii o důvodech obliby podobné literatury, což si Francois špatně vyloží a začne se o ni ucházet stylem svého hrdiny, neodolatelného Boba. Tím však u dívky neuspěje. Francois už má dost krvavých dobrodružství, sní o kvalitní knize, kterou chtěl kdysi napsat, a rozhodne se svého agenta zlikvidovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (675)

kartacek 

všechny recenze uživatele

No to byla ale doba, že? No řekněte sami! Telefonní budky, gramofonové desky, magnetofonové kazety, sójový suk, který chutnal úžasně. Dnes když si chcete koupit sójový suk, který chutná úžasně, musíte vybírat mezi různými výrobky tvarově, obalově a popisově blízkými tomu vašemu favoritu. A je to cesta trnitá, to mi věřte, některé ty suky chutnají, jakoby před zabalením spadly do močůvky, jiné jakoby týden ležely na Sahaře. Pak jsem jednou rozbalil suk, na jehož obalu bylo napsáno "Sójové řezy" a bylo vyhráno. Byl to přesně ten suk. Přesně ta původní receptúra. Mé srdce zajásalo, mé chuťové bunky zapředly blahem. No a telefonní budky - vidíte je dnes někde? Ale ano, jistěže vidíte - zaprášené, nepoužívané. Dovedete si představit Muže z Acapulca bez telefonní budky? Já ne. Bez dalších scén, kde se ze sluchátka vine roztomilý kabílek? Já ne. Dokážete si představit Komando či Matrix bez telefonní budky? Já ne. Povídáte si pro sebe, když jdete po ulici? Já ne. Ale někteří to dělají a říkají, že telefonují. Většinou tomu tak je. Ano. Samozřejmě. Telefonují. Ale já mám kamaráda, který má takovou zvláštní zálibu. Občas si vyrazí do ulic a povídá si sám pro sebe a užívá si toho, že si ho nikdo ani nevšimne. Nejraději předstírá, že telefonuje s nějakou ženou. Zažívá prý úžasné situace. Vyprávěl mi, jak zrovna říkal: "Ty tvoje vlasy jsou prostě nádherné!" a s jednou dívkou, která jej míjela, si pohlédli přímo do očí. Prý se zastavila a řekla: "Fakt?" A on řekl:" No, já právě telefonuju... Ale Vy opravdu máte krásné vlasy. Nechcete zajít na kafe?" "Proč ne?" řekla prý ona. A šli. No, já myslím, že kecá. Že tomu tak není. Co si pamatuju, už hezky dlouho žádnou holku neměl. Ale to je koneckonců jedno. Ať si kecá nebo nekecá, každopádně je evidentní, že předstírat hand free telefonování na veřejnosti nemusí být zrovna příliš obtížnou cestou k navázání kontaktu... Počkat, proč o tom všem povídám, tedy vlastně píšu? Jo, už vím - Bob Saint-Clare byl závislý na kabílku, a to mělo prostě kouzlo. I ten psací stroj, kterým o něm psal Francoise. I ten byl závislý na kabílku. Ty kabílky... No každopádně je dobře, že se do činžáku nastěhovala Christine, protože jinak by Francoise napsal dalších třicet dva románů, takže dohromady šedesát čtyři, a klepla by ho pepka. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

"Jste velký svůdník! - Nevím o tom!" Tak na tomto Belmondovi já jsem vyrostla. Bavil mě, když jsem byla dítě a stejně mě baví i teď. Mám dojem, že právě kvůli tomuto hrdinovi jsem prvně zatoužila stát se spisovatelkou, chrlit román za románem na svých deset miliónů čtenářů a každé dobrodružství slavného špiona zakončit větou "A Bob Saint-Clare plavnými skoky šelmy uniká ze spárů Karpofových..." Je to strašně střelený a ve své střelenosti geniální. Ať už jde o luxující uklízečku na pláži, vypadnuvší klávesu R ("kam nás to vedou?".... "do vltulníku má dlahá") nebo o ampulku prudkého jedu mezi zuby :-) Tyhle francouzské absurdnosti v malých dávkách neškodí v neomezeném množství. Belmondo s hlasem Jana Třísky je tu nesmírně okouzlující, vyvázne z každé situace, porazí všechny záporáky a zlomí nejedno srdce. PS: Až se tou spisovatelkou jednou vážně stanu... taky se pak na papíře vždycky pomstím reálným osobám, jako třeba elektrikářům. Určím jim literární postavu a té provedu něco strašně strašného :-). Velmi inspirativní! ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Ještě za normalizace existoval J.P.Belmondo...Tohle je skvělá parodie na bondovky a vůbec...Když jsem viděla film jako děcko, tak jsem ho brala vážně a strašně jsem se bála...Uplynulo pár let a byly to řežba :-))Jak se může změnit náhled na určitý film během plynutí času...Za mě 95% ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Belmondo nepatří k mým oblíbencům. Před lety jsem některé filmy s ním viděla a občas jsem se i bavila. Ale teď už moc ne. U tohoto filmu by mi vyhovovalo, kdyby tam bylo víc z toho reálného obyčejného života, v těch scénách byl Belmondo roztomilý. A Jacqueline Bisset s copánky nádherná. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Bondovky a Belmondovky mají jeden společný charakter. I když se na nich podepsal zub času a některé věci jsou uplně blbý, jsou vlastně uplně skvělý. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie která ani po padesáti letech neztratila nic ze své zábavnosti. Mimochodem, spisovatel brakových románů Francois Merlin má na polici mezi svými knihami jednu s názvem: „Panika na Aljašce“. Zdá se, že je čas vydat reprint. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-valka-sssr-sovetsky-svaz-ruske-imperium-majetek-uzemi-dekret.A240123_195826_zahranicni_dtt ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle povedou parodii jsem neviděla snad sto let! Jediné, co jsem si pamatovala bylo: "Musíme do vtulníku!" Jako dítě jsem se tomu strašně smála a řezala jsem se i teď! Akorát, že když jsem byla malá, jsem ten film moc nechápala a ani mě moc nebavil. Až teď, jak věk tak nějak pokročil, jsem tomu konečně přišla na chuť :-) Vtipné hlášky, především, když se spisovatel svému hrdinovi mstí: "Ah, no počkej, já ti ukážu!", mě dostávaly do kolen! A Jean Lefebvre jako vychcaný instalatér...prostě mňamka. Tohohle "Bonda" teda můžu :-) ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, ale nakonec to dopadlo tak dobře, jak jenom mohlo. Takhle nonsensuální filmy bývají někdy poněkud křečovité, ale všechna čest, Belmondo to ustál. "Já tam jezdit nemusím, mám několik fotek, nějaký letáčky, a můžu psát." Našel jsem pro sebe předchůdce Tropické bouře či Zohana. Jenže Muž z Acapulca je nastaven výš o hereckou etudu J-P. 5* ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Komedie, které jsme se se ségrou smály, i když jsme na ni nedívaly. Dneska už se směju spíše jen těm vzpomínkám. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Skvělé a hlavně zábavné skloubení reality a spisovatelovi fantazie hrdinného Boba Saint-Clara. Nejlepší Beldmondo v jeho nejslavnější dvojroli. Dokonalá zábava. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Co dodat. Podle mne nejlepší film s Belmondem, zde po boku s krásnou Jacqueline Bisset. Každá scéna výborná, velmi se mi líbilo přemítání reality do knihy. Jediné co se tomuto může snad rovnat je Zvíře. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Musím povedať že som čakal niečo úplne iné ale film sa vyvršil na úplnú komédiu predstavivosti. Proste niečo také som už veľmi dlho nevidel. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% - Muž z Acapulca mě bavil nejvíc z celé trilogie „Mužů“, ačkoliv jeho děj byl paradoxně nejméně konzistentní, čehož však bylo dosaženo prostřihy do částí románu, který hlavní hrdina psal a do kterého projektoval svoje aktuální pocity z reálného světa. ()

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama