Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

drederik 

všechny recenze uživatele

Scénu, kdy ředitel banky při čůrání pokropí obnažený drát vysokého napětí a jeho manželka nad bezvládným tělem pronese jen: "To je poprvé co jeho nástroj zajiskřil", si vybavim vždycky, když vidim na zemi kabel a hned vim co nemám trefovat, ať už to k tomu svádí sebevíc. Pokaždý mi je Bebela na konci líto, ale když začne okouzlovat další paničku, lítost se rychle mění v závist. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Na nic se nečeká a jak skončí titulky začíná jízda přes mrtvoly. J.P. Belmondo hláškuje jak o život, kulisy v podobě Cizinecké Legie, Afrika Korpsu, zlata a Tunisu mu každou chvilku nahrávají na smeč. Přes hodně drsných scén a brutálních kotrmelců se jedná o jeden z nejzábavnějších filmů v Bébého filmografii. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl jen jednou a má pro mě dost slabých míst (proto "jen" čtyři hvězdy), na druhou stranu má ale dost a dost scén hodně povedených, u kterých člověk padá smíchy na zem. Občas mě tam taky trochu rozhodilo pár momentů, kdy si tenhle film občas zahraje na něco, čím by vlastně ani nechtěl (neměl) být. Pokud tedy od filmu budete čekat salvu belmondovského herectví, té se vám každopádně dostane vrchovatě. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Henri Verneuil je spolu s Johnem Frankenheimerem mým oblíbeným režisérem akčních filmů, u nějž vím, že můžu očekávat kvalitu a zážitek, ačkoliv akční žánr obecně jinak neoblibuji. Po všech stránkách kvalitní filmové řemeslo beru u Verneuila už jako samozřejmost, ale spojení prostředí bojové fronty z války a často drsné akce s obrovskou komediální nadsázkou, zacházející až do absurdního humoru a plynoucí mezi tím v rovněž výborných dialogových přestřelkách, mi překvapení určitě připravilo. Užil jsem si Mrchožrouty i víc, než jsem předpokládal, smích ve mě často vystřídávalo náhlé mražení, děj s loupežnou akcí uprostřed války má výborný spád, postavy jednají často nepředvídatelným způsobem, dialogy náramně šlapou a Michel Constantin si vychutnává svého morousovitého padoucha naprosto luxusním způsobem. Dokonce mi ani nevadilo, jak zde více lidí zmiňuje, že film nemá (jak už napovídá i název) jedinou čistokrevně sympatickou postavu. Ono nakonec krásné oči a půvab Marie Laforêtové v sobě nesou kouzlo mrchy přímo „andělské“, takže Verneuilovi hravě odpouštím i tak trochu hollywoodský romantický závěr. Pátou hvězdičku si zatím ponechávám v rezervě, přeci jen Verneuil natočil s Belmondem v hlavní roli pro mě minimálně dva lepší filmy. ----- „Jako voják neznám zcela zoufalou situaci. A hotovo!“ [85%] ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde vskutku o solidní válečnou komedii, jen kdyby tomu tak skutečně bylo. Některé pasáže jsou místy neskutečně nezáživně zdlouhavé, první polovina filmu je mnohem lepší, drsnější a údernější, než ta druhá – nejen díky úvodnímu masakru legionářů a pokusím dostat se z pekelné situace hrstce přeživších až po jejich touhu získat to zlato. Tady jsem se i zasmál tlouštíkovi na hajzlíku, přechytračení nepřítele atd…Potom to však začalo sklouzávat právě k té intrikánské komedii a to už jsem se moc nebavil. Některé postavy mi přišly neskutečně tupé. Jean-Paul Belmondo samozřejmě vládl nade všemi a podal slušný výkon, ale co se samotného příběhu týče, ten měl být o něco kratší…60% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama