Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli šlo o záměr, ale přijde mi zvláštní, že film situovaný do období, kdy vznikaly nejlepší filmy-noir, žádné charakteristické znaky tohoto subžánru nenese. Vlastně je to úplně obyčejná francouzská kriminálka, které se možná zuby nehty drží skutečnosti, ale zábavnější jí to vskutku nečiní. Spíše naopak. Delon si opět nasadil svůj obnošený kabát charismatického poldy s dobrými úmysly a mnohem zajímavější mi proto přišel Trintignant, který umí koukat zatraceně zle. Což se zas úplně nemiluje s uzavírákem ve stylu Amerického gangstera. Tak či onak, milovníci taťkovských francouzských filmů nebudou zklamáni. 65% Zajímavé komentáře: Gemini, Radek99, mortak ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film je parádní, ale co z něho dělá ještě lepší zážitek, to je kultovní český dabing. Tenkrát prostě každý herec dodával postavě charismatickou tvář. Nevěřil bych, že Josef Abrhám bude tak suprově sedět Delonovi. Jeho protivníka Trintignanta geniálně, až psychopaticky vystihl Josef Vinklář. Další jména jsou zárukou vytříbených charakterů - Vilém Besser, Jiří Bruder, Jiří Adamíra, Jan Schánilec, Helga Čočková, Jorga Kotrbová, Boris Rosner, Ilja Prachař, Mirko Musil, Jana Andresíková, Miloš Hlavica, Jan Přeučil. Kam se poděl takový dabing? Tam, kam se poděli i herci....do nenávratna. Není dobrých herců, není ani dobrého dabingu. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že to ani není moc Thriller, ale okamžiky s hercem Trintignantem, jsou opravdu mrazivé. Delon zde hrál komisaře,který se nedá vyvézt z míry. Filmy s Delonem jsou většinou chladné a zdlouhavé, ale u tohoto filmu jsem se velice bavil - vše bylo takové klidné a rozumné. Příjemné překvapení. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Napínavá hra na četníka a zloděje, která trvala tři roky, než zloděje chytli. Je to povedená kriminálka s honícím policistou Rogerem Bornichem (dobrý Alain Delon), , kterému se snad vždy podaří dostat svého cíle, snad jen někdy s překvapujícími ztrátami. Navíc pokud jsou ty ztráty na straně zločinců, jaképak přemýšlení. Emile Buisson (skvělý Jena-Louis Trintignant) ja sadistický vrach a lupič, kterému dodává moc pistole v ruce. Neváhá ji použít k odstrašení, pomstě, doměnce, či k zabijácké radosti. Je nadchnut svou mocí odnímat životy druhým a ještě si přitom vydělat peníze. Je to jen produkt nesmlouvavého společenského systému, navíc krátce po druhé světové válce, která většině ukazovala svoji odvrácenou tvář? Není kriminalita jen utěkem z neutěšené reality? V postavě Emila však vytryskuje s nebývale krutým potěšením. Spolupracuje, ale končí špatně, s ním několik zajímavých postaviček: bratr Jean-Baptiste (André Pousse), nešťastník Mario (Renato Salvatori), Raymond (Mario David), který se ho ze strachu z Borniche pokusí zradit, Rene Bollec (Maurice Barrier) se svojí sestrou Suzanne (Francoise Dorner), oba neústupní. Napínavé, zajímavé a se šťastným koncem pro společnost. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi než se připojit ke Gemini. Syrovost příběhu z prvních poválečných let Čtvrté republiky, výpravou dokonale postižené prostředí i souboj na stříbrném plátně dvou výrazných osobností francouzské kinematografie hraného filmu - Delona a Trintignanta - po prakticky padesáti letech od premiéry, mrazí - námětem, dějem, hereckými výkony - i hřeje - dokonalou profesionalitou nesenou amatérským nadšením - zároveň. Slovo klasika je tu víc než na místě. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)
  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)

Související novinky

Zemřel Alain Delon

Zemřel Alain Delon

18.08.2024

Přichází smutné zprávy z Francie. Ve svém domě ve městě Douchy zemřel v něděli 18. srpna legendární francouzský herec Alain Delon. Bylo mu obdivuhodných osmaosmdesát let. Zprávu potvrdili tiskové… (více)

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno