Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

....tradiční, ale solidně udělaný...dobře zvládnutý retro...docela komplexně postižená doba, prostředí a jeho sociální struktura, zázemí policie atd.... ukecaný, ale Deray to umí rytmizovat hereckou akcí a výstavbou situací...výborný Delon...dobře vypadá, charisma až na strop... blablabla... ale hlavně tu postavu umí výborně odstínit...neni to jenom taková ta chlapácká póza...má tam velice pestrý rejstřík jemných gest a výrazů...dík tomu působí ta postava životně...výborný záporák Trintignant...závěr to pěkně zacyklí a nechá vyznít jako celek... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alain Delon opět dostal příležitost zkusit si svou variantu francouzského poldy a tentokrát mu velmi příjemně sedí. Tedy určitě většinu filmu, až na závěr, který mě osobně do filmu tolik nezapadá a trochu se snaží změnit vyznění "zlý je zlý a hodný je hodný". Možná by to chtělo více odvahy a nebát se ukázat, co si zločinci opravdu zaslouží a že pravý inspektor tu není proto, aby se s někým kamarádil. Samotný Delon je skvělý. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Povedená detektivka, která diváka snadno pohltí a je korunována výborným a navíc i inteligentním závěrem, který se bezesporu řadí mezi ta nejlepší kriminální vyvrcholení vůbec. Delon ani Trintignant nemají chybu, ale přeze všechnu chválu nemám pocit, že by to bylo na plné hodnocení. Možná tam chyběl nějaký větší ajfr, ale možná by zkazil tu hutnou atmosféru. Těžko říct... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Policejní inspektor a chladnokrevný zabiják. Dva protipóly a jejich vzájemný vztah, který vytváří základní linii celého příběhu. Zpočátku běžný vztah neodlišující se o jiných vztahů takovýchto postav. Ovšem v průběhu vyšetřování a odvíjení děje se tento vztah mění v něco jiného. V něco, co běžně nebývá zvykem. V podivný vztah, ve kterém se oba navzájem respektují, navzájem se uznávají, a dá-li se to tak říct, do určité míry i váží. Dva vynikající herecké výkony řadí tento film mezi opravdové perly filmů s krimi tématikou. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výtečné. V první půli se to ještě rozjíždí a je to malinko stereotypní, ovšem druhá část už je špičková. Navíc Tritignant je opravdu macho první třídy a se svým strnulým výrazem šíří strach všude, kde se ukáže. Celým filmem proplouvá pěkná hudba. Pravdou ovšem je, že dokonalosti Osudového kruhu tato kriminálka nedosahuje, to je pro mě prozatímní vrchol francouzské tvorby. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)
  • Skutečný Émile "Mimile" Buisson, francouzský gangster a veřejný nepřítel číslo 1, byl zodpovědný za více než třicet vražd a sto loupeží. (sator)
  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama