Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kvůli otřesnému českému dabingu jsem nejdřív dala **, po zhlédnutí v původním znění zvyšuju na 4. Vedle Delona tu hraje třeba Maurice Ronet (a daří se mu hrát i přes mejkap, díky němuž vypadá jako by utekl z výlohy), Jean Bouise (samozřejmě s knírem) nebo Julien Guiomar (překvapivě v záporné roli). Květinou v klopě hlavního hrdiny je Ornella Muti a třešničkou na dortu kluzký týpek Klaus Kinski. Zápletka je trochu překombinovaná, ale pokud se člověk nebude za každou cenu snažit pochopit všechna ta „kdo s kým a kdo s kým ne“ (v politice), bude se dobře bavit. Dojde i na pár překvapivých zvratů, zručně natočených akčních scén a jednu pěknou honičku v náklaďácích. A rozuzlení příjemně překvapí. Jen ten závěrečný monolog s Eiffelkou v pozadí a nadbytečnou postavu Mireille Darc si mohli tvůrci nechat od cesty. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Delší stopáž a překombinovanost děje, ve kterém je skoro každá postava zkorumpovaná film trošku sráží dolů. Nápadně ovšem připomíná politiky v naší zemi, je to vlastně stále aktuální téma všude na světě. Korupce hnízdí a hnízdit bude vždycky všude. Co je však na snímku bezkonkurenční, je původní český dabing, kde každá postava = výborný charakterní herec/herečka a to i sebemenší malá role. Tenkrát se to šidit nedalo. Za zmínku stojí i krásná a melancholická hudba Philippeho Sardeho a saxofon Stana Getze, který se v celém příběhu různě prolíná. ()

Reklama

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Všichni jsou zkorumpovaní, všichni hrabou, mezinárodní kapitál se spojil dávno před proletáři všech zemí, kdo se zkorumpovat nedá, ten žije stranou, kdo se začne cukat, ten nežije vůbec. Sladká Francie 70. let. Jenže film je velmi dlouhý, ani Delon ho sám neutáhne, zápletka není příliš srozumitelná, nakonec za všechno mohou ti tam někde, a Delon ani nenechal Ornellu svléknout. Takže jen průměr. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zde se opravdu plně ztotožním s Limovým komentářem..Tento politicky laděný thriller obsahově plný zkorumpovaných politiků, zabijáků, násilí, korupce a vyšší moci působí opravdu utahaným dojmem, je bez větších akcí, opět chladný Delon jen průměrný. Co je však jisté, tak opravdu rychle vyprchá z hlavy, zrovna jako těch pár akčnějších momentů, líto mi bylo např. mladičké Ornelly Mutiové (Valérie). Scénář k filmu vychází nejen z románu Rafa Valleta, ale i ze skutečného příběhu jistého politika de Briglieho, který byl zastřelen v roce 1976. Ačkoli byl původce dopaden, pozadí události nebylo nikdy odhaleno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neskutočne charizmatický Alain Delon a očarujúca Ornella Muti sú ťahúňmi celkom dobrého filmu, no len ich účasť nezabezpečila viac. Ide o typický francúzsky thriller daného obdobia s príznačnou trubkárskou hudbou. Také boli detektívky sedemdesiatych rokov. Smrť darebáka je dosť spletitá, ale nie dostatočne napínavá. Ak si ale chcete pozrieť tento snímok, určite nečítajte obsah na tejto stránke, je tam totiž úplne všetko a z filmového zážitku veľa stratíte. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Georges Lautner měl zprvu dost obavy ohledně zapojení Klause Kinskiho, jehož předcházela jeho reputace divocha, s nímž bylo obtížné spolupracovat. Překvapivě na něj přehodnotil názor a považoval ho za jednoho z nejmilejších, nejvstřícnějších herců, se kterými kdy spolupracoval. (akisha)
  • Natáčení se ukázalo jako poměrně obtížné: Ornella Muti (Valérie) neuměla francouzsky; první kameraman Maurice Fellous uprostřed natáčení projekt opustil a musel ho nahradit Henri Decaë; Klaus Kinski (Nicolas) nebyl k dispozici ve správném termínu, takže jeho scény byly natočeny ještě před dokončením scénáře. (classic)
  • Když je Christiane Dubaye (Stéphane Audran) vyhozena z okna, po dopadu na zaparkované auto ji tvůrci naaranžovali do stejné polohy jako americkou úřednici Evelyn Frances McHale. Tato dívka spáchala 1. května 1947 ve svých třiadvaceti letech sebevraždu skokem z 86. patra mrakodrapu Empire State Building. Jediný snímek mrtvé ženy udělal fotograf Robert Wiles a když byl o jedenáct dní později otištěn v časopise LIFE, dostalo se mu titulu "Nejkrásnější sebevražda" a zařadil se na špičku ikonických fotografií 20. století. Později bylo foto publikováno ve stovkách časopisů a fotografických knihách. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama