Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vánoční čas umí přinášet podivuhodné příběhy, vtipné historky i nostalgii. Přijde letos Ježíšek? je příběh dvou rodin, které se rozhodly, že Vánoce jsou prostě od toho, aby se konaly dobré skutky, přání se plnila za každou cenu,   a aby na zázraky věřily nejen děti. Šarmantní šedesátník José (Josef Abrhám) se vrací po třiceti letech z emigrace v Mexiku do rodné Prahy. Podlehne totiž naléhání  své mexické manželky Dolores. Ta věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské jezulátko. José má z návratu obavy, protože moc dobře ví, že by mu mohl přinést nečekaná překvapení. Ta mají podobu jeho dávného kamaráda Rudy (Václav Postránecký), který všemi rád manipuluje, ale hlavně jeho bývalé lásky Květy (Libuše Šafránková) a její velké, osobité rodiny, v čele s jejím synem Michalem (Igor Chmela). Rodné místo Josému připraví řadu svízelných situací. Bude potřebovat nadhled a všechen svůj smysl pro nápaditá řešení, aby se z malérů všichni dostali. Nakonec se ale ukáže, že i každý z členů Josého rodiny skrývá své tajemství, a že v Praze je kromě legendárního Pražského jezulátka i řada dalších bytostí, které jsou schopné konat zázraky. (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

salalala 

všechny recenze uživatele

Seriálový koncept, který se dočkal pouze pilotního dílu - přesně tak na mě nevydařený počin Lenky Kny působil. Je tu tolik postav a tolik motivů, že na ploše sta minut zkrátka nemohou být všichni představeni a jejich problémy vyřešeny. Příběh nedává smysl a postavy se chovají jako hlupáci a vskutku jsem se nestačil divit, co se tu všechno děje. Logika tu absolutně nefunguje, natožpak nějaké vztahy mezi postavami, které by asi měly být mnohdy překvapivé, jenže i ten méně pozorný divák je dokáže záhy odhalit. Herci se snaží, co to jde, ale nemají zkrátka co hrát. I proto je docela smutný pohled na Abrháma se Šafránkovou, kteří musí pronášet stupidní repliky a chovat se jako idioti. Ten film není ani vtipný (vtip je tu snad jeden jediný, který funguje i proto, že padl na vrub Chmelovi), ani vážný a prostě nefunguje z žádného hlediska. Režijně toho tedy až na nevhodně použité a nechtěně směšné zpomalovačky příliš špatně není a hudba je příjemná a atmosférická, jenže to je tak všechno. Jednoznačný průšvih, který nemá podle mého co nabídnout. 30% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

S ohledem na celkové hodnocení jsem se trošku toho filmu bál, ale když kvůli ničemu jinému, tak aspoň kvůli Šafránkové s Abrahámem jsem jej chtěl vidět. A nakonec jsem byl docela mile překvapený. Tedy ta hlavní dějová linka kolem návštěvy emigranta Joseho a jeho rodinky v Praze trošku pokulhává. Diskutabilní je třeba uvěřitelnost legendy o záměně pražského Jezulátka. Naopak bych ocenil určitou autenticitu filmu postavenou především na tom, že jednotlivé postavy spolu komunikují ve filmu vždy tím jazykem, který nejlépe odpovídá dané situaci. (tj. dočkáme se třeba komunikace J. Abrháma ve španělštině či roztomilým pokusům jeho dcery o češtinu). Díky tomu přitom vznikají někdy i vtipné momenty, resp. roztomilé trapasy (např. když se snaží Jose před svou ženou Doleres předstírat, že se nezná s Květou a začne ji vykat, i když Dolores zjevně neumí česky). Co mě každopádně zaujalo je vedlejší příběhová linka filmu spojena s rodinkou Igora Chmely. Ostatně je to právě hláška jeho malé dcery "A přijde letos Ježíšek," které vděčí film za název. Při těchto scénách má film docela příjemnou vánoční atmosféru, byť ji podbarvují koledy v nikoliv českém ale spíše mezinárodním hábitu. To lze ale asi vzhledem k mexické koprodukci pochopit. Ve svém žánru vánočního rodinného filmu tak jde celkově o stravitelný počin. I když vytěžit se z toho dalo určitě mnohem více. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se na plnou hubu, že jsem očekával průser a ze začátku jsem fakt na gauči docela i rotoval, abych každou další minutu přežil. Vstup dvou mexických hereček na scénu, kde jsem přemýšlel, jestli umí česky a nebo jsou nešikovně nadabovaný, mě fakt vysloveně naštval. Po přejezdu do Prahy ale vše ustalo a rozjel se docela příjemný příběh, u kterého jsem se i docela zasmál. Problém jsem teda sem tam měl, když se tu Pražák (potažmo Čech) popisoval jako neustále nepříjemný a věčně nasraný člověk, co se tváří, že jediný, co umí, je se nalejt jak duha. Sem tam jsem už v Praze popil a nikdy se mi nestalo to, co Abrhámovi a jeho mexické rodině na pár denním výletě v Česku. Na druhou stranu ale režie dobrá, vánoční atmosféra super, herci prádní a i Mexičanky mi nakonec udělaly opravdovou radost. Hlavně teda překrásná Aislinn Derbez, u které by mě i zajímalo, jakou práci ji dalo naučit se Česky. Škoda ale, že tenhle film se snažil zaměřit na tak moc postav, že jsem s tím nakonec docela měl i problém, abych se ve všem bez problémů vyznal. Chmela a jeho rodinka byla třeba moc fajn. Kříž s Rodenem by si ale určitě také zasloužili daleko více prostoru. Celkově vzato tu nebyla jediná nezajímavá postava a když Vám celý ten nakonec příjemně rozjetý příběh utnou závěrečnou scénou, která celý ten 100minutový kolotoč vztahů vlastně nijak neukončí, je to až skoro škoda. ()

MTHRFCKR 

všechny recenze uživatele

To je tak, když vezmete mustr americký vánoční romaňtárny, koprodukujete to s mexikáncema, ať je to taky trochu internacionál a naplníte to čupr českejma hercema. A pak zjistíte, že tenhle model prostě v českým prostředí nefunguje. Ani p*čou ke zdi nejde přehlídnout, že vlastně sledujete Lásku nebeskou tak trochu po česku, tak trochu knedlíkovou kopii. ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Márna snaha vytvoriť ten príjemný koncept príbehov, ktoré sa začínajú každý inde, postupne sa k sebe približujú a napokon sa spoja. Dlho predlho som čakal kým sa to vôbec nejako konzistentne rozbehne, a keď už prišiel prvý náznak prepojenosti príbehov, razom to bolo dosť predvídateľné. Navyše ani tá komediálna zložka, ktorá by to mohla ako tak zachrániť nijako nevynikla. Jediné čo bolo na tom dobré, bola asi fakt tá hudba a pekné zimné pražské scenérie. Ale inak obrovská bieda - od povrchného scenáru, cez slabú predvídateľnú dejovú líniu až po samotné postavy. V podstate dosť zbytočný film, akoby bolo treba nasilu na Vianoce niečo natočiť... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (10)

  • S mexickým koproducentem Edherem Camposem se tvůrci filmu seznámili na karlovarském festivalu. (M.B)
  • V DVD verzi mluví herci a herečky mexické národnosti svým jazykem a jejich dialogy jsou doplněny titulky. Oproti tomu v televizní verzi byly jejich hlasy dodatečně předabovány, ovšem pouze scény odehrávající se v Mexiku. 
    (funhouse)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno