Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola regulérna sračka. Oproti posledným dvom mayovkám čo som videl (Medzi supmi a Old Surehand, ktoré tiež nehýrili kvalitou) citeľný kvalitatívny pád na všetkých frontoch. Toto bola priam paródia na klasické Winnetouovky, ale s pôvodným obsadením. Stupídny dej, šialene konajúce a teleportujúce sa postavy, lacné kulisy (samozrejme v maximálnej miere recyklované spolu s hercami - Martin z Medzi supmi tu hrá Jeffa)... jednoducho hrôza. Odpad nedávam len z piety voči zvyšku série. 3-/10 ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Už jako mladší jsem z toho byl notně zklamaný. Film zachraňuje jen klasická hudba Martina Böttchera a osvědčené duo Lex Barker a Pierere Brice. Nevadil mi vcelku ani Götz George, jenže režijně a scénáristicky je na tom tenhle díl opravdu bídně. Ani herecké výkony nejsou zrovna výstavní. K výslednému špatnému dojmu pak bohužel přispívá i nepovedený český dabing, na hlasech hlavních hrdinů už je znát věk dabérů a ostatní jsou nadabováni vyloženě tragicky. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Nejslabší díl z "klasické série" Mayovek o Vinnetouovi. Nemám tedy na mysli Žut, Kurdistán nebo orientální sérii. Dabing občas trhá uši, nejenom Olda, ale také vedlejší postavy, které mluví pár herců. Jednou dokonce jednu postavu mluví 2 herci během pár vteřin :) Neseděla mi také humorná vložka. No ale šlo to, mám pro Máyovky slabost. 67% (with J.) ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Třetí nejhorší mayovka ze 60. let. Postava Apanači je vytvořena ze Surehandova bratra Apanačky. V Karl May Filmbuchu je zmínka, že film byl natočen na motivy románu Míšenec (Černý mustang), se kterým má však společné vedle pár postav jen stavbu železnice. Film je odfláklý, je postavený na násilí a akcích ovšem velmi odfláknutých. K tomu si stačí přičíst děsný dabing a neslučitelné věci s románovými hrdiny - Old Shatterhand i Vinnetou hází dynamitem, Old Shatterhand vyzývá k otevřenému násilí, aniž by se pokusil věci řešit nejprve diplomatičtěji, jak je tomu v knihách. Nebyla zde ani snaha natočit útok Kiowů, pro tyto potřeby filmaři použili scény útoku Apačů v čele s Inču-Čunou a Vinnetouem z prvního dílu Vinnetoua... Uschi Glasová na film určitě vzpomíná v dobrém (pokud tedy ještě žije). Jako milenka H. Wendlandta odstartovala tímto filmem svou kariéru v německé televizi. Suverenně nejhorší mayovka, ve které hrají Barker i Brice. 40 % ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Přesto, že miluji téměř vše, v čem se objeví Vinnetou, popř. Old Shaterhand, tak tento film považuji za jeden z nejslabších, jestli ne úplně nejslabší. Byť je v něm hezky ukázáno, jak ošemetné je lidské přátelství a že zlato, respektive bohatství a moc dokážou z lidí nadělat pěkné bestie, tak jako celek příběh dost kulhá, napětí téměř nulové a zpracování fádní. Za mne 40% max. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Uvažovalo se o dalších dvou filmech. Měli nést názvy "Vinnetou na cizích stopách" a "Vinnetouova sestra". (Stocki)
  • Ve filmu si zahrál orel skalní jménem Peter. Dvaatřicetiletý dravec nasbíral bohaté zkušenosti již během natáčení filmů "Der Adler vom Velsatal" a "Tal der Adler a Der Cornet". (hippyman)
  • Po premiéře se tvůrci přesunuli do Stuttgartu, kde hlavní představitelé podnikli v napucované tramvaji okružní jízdu městem. Uschi Glas se ukázala jako schopná průvodčí, zatímco Pierre Brice vozil pasažéry - především lidi od tisku - úzkými uličkami města. (hippyman)

Reklama

Reklama