Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj! zumpa nejvetsiho kalibru uplne stejny kulisy a zabery vykradeny z minulych dilu kdyz prijizdi takzvani kejovove muzete zahlidnout apace vedeny Incucunou trapny pokusy o humor to pak potapi definitivne tohle byla snad komedie cilena to neni jinak mozny proste ujeta hrozna groteska kam klesli mayovky pod reziserem Phillipem to sem nezral nezachrani to ani zaporaci ti stoji taky za prd a o tom dabingu snad uz radeji nepsat jenom sem cekal kdy zacne Barkera mluvit nekdo jinej protoze to z Razem jeblo mluvil jak v poslednim tazeni Stepnicka tu zase namluvil asi 15 postav a komicky bylo jak nekdo koho daboval a nekdo dalsi k tomu se tyto dve postavy hadali a on se tak hadal sam se sebou a najednou plesk dalsi zaber a mluvi to najednou nekdo jinej co zas namluvil 10 jinych postav?! no to mne dorazilo a byla to schnila tresnicka na tomhle vyblitym dortu pokud milujete mayovky tomuhle se vyhnete a nekazte si dojem je to fakt prasecina ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola regulérna sračka. Oproti posledným dvom mayovkám čo som videl (Medzi supmi a Old Surehand, ktoré tiež nehýrili kvalitou) citeľný kvalitatívny pád na všetkých frontoch. Toto bola priam paródia na klasické Winnetouovky, ale s pôvodným obsadením. Stupídny dej, šialene konajúce a teleportujúce sa postavy, lacné kulisy (samozrejme v maximálnej miere recyklované spolu s hercami - Martin z Medzi supmi tu hrá Jeffa)... jednoducho hrôza. Odpad nedávam len z piety voči zvyšku série. 3-/10 ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že byl tenhle díl lepší než Petrolejový princ, nicméně... ne o moc. Lidi si stěžovali, že Vinnetou hraje čím dál menší roli. Tak tady ubrali roli i Old Shatterhandovi, který se v podstatě jen mihne. Jinak, scénář opět napsal Denger, takže to s Mayem nemá nic společného. Tím nemyslím jen po dějové, ale především po myšlenkové stránce. Spory indiáni vs. běloši nikdo už neřeší, je tu velká banda, která jde po zlatě a terorizuje všechny. Bandu vede naprosto nezajímavý chlap, ve skutečnosti je ale řízena jeho drzým podřízeným. Ten šéfa před koncem sám oddělá, nicméně nabízí se otázka - proč to neudělal dřív? A jsou tu další věci, ze kterých mi vstávaly vlasy na hlavě. Old Shatterhand sám přinutí zajaté, aby všechno banditům vykecali a tím vlastně dali děj do pohybu. Götz George (ve svém nejprotivnějším módu) se vetře do bandy, nikomu není podezřelý a uprostřed přestřelky, během které podle autorů pomáhá Vinnetouovi, pošle bandity tajnou chodbou hrdinům přímo do zad! A bandité toho nevyužijí, Vinnetoua nezastřelí, prostě utečou... Následně je George prozrazen, tak dá šéfovi pěstí a uteče - přičemž banda si dál dělá svoje a nikoho to nezajímá... Není nic snazšího než unést lidi z tábora Kiowů - mimochodem, nebyli to úhlavní nepřítelé Apačů? Tady jsou to Vinnetouovi přátelé. Já bych se ani nedivil, kdybych před touhle Mayovkou viděl logo Cannon. To je podobnej vejplach, jako dělali v osmdesátkách Golan s Globusem. "Dnes se setkám s Vinnetouem v Údolí černých bobrů." ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda toho, že byl tento díl nadabován snad 30 let poté co byl natočen. Hlasy Oldy i Vinnetoua působí jak z domova důchodců a to je moc špatně, když uvážím, že byl tento díl natočen pouhý rok po posledním výstřelu a dva roky po Rudém Gantlemanovi. Vše to pak působí neskutečně strojeně, nepřirozeně a v některých momentech až komicky. No a tohle všechno se zákonitě musí odrazit i v celkovém hodnocení. Kvalit legendárních dílů tento samozřejmě ani tak nedosahuje, ale možná by stálo za to nechat jej v původním znění s titulky. Nakonec však z úcty ke dvěma hlavním protagonistům zvyšuji na 3 puntíky. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co se mi na tom filmu vlastně líbí. Není to ani hudba, jako u většiny lidí. Nejsou to určitě ani herecké výkony, nebo důmyslný scénář. Je to vlastně strašně, možná až příliš, jednoduchý příběh. Banditi, zlato, jedna krasavice, pár hrdinů, nějaké to městečko na zachraňování... Dokonce je to příběhem docela otřesný. K tomu jsem navíc alergická na Götze George, na ten jeho neustále nahrbený drsňácký postoj, a na role které v mayovkách hraje. Ale stejně se mi to spíš líbilo. Neobtěžoval tam žádný Firehand, prostě Vinnetou+Shatterhand, tak jak to má být :-) Takže snad až na vykřikování dam "to je chlap!" když vidí Old Shatterhanda, je to fajn film. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM. (hippyman)
  • Po premiéře se tvůrci přesunuli do Stuttgartu, kde hlavní představitelé podnikli v napucované tramvaji okružní jízdu městem. Uschi Glas se ukázala jako schopná průvodčí, zatímco Pierre Brice vozil pasažéry - především lidi od tisku - úzkými uličkami města. (hippyman)
  • Pri útoku banditov na železničiarov sa Sam Hawkens (Ralf Wolter) schová do sudu, pričom svoju pušku má položenú na sude. Keď sa však v ďalšom zábere vynorí, zoberie si svoju pušku, ktorá je zrazu opretá o stenu za ním. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno