Reklama

Reklama

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party – Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore – Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí – bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech... (TV Prima)

(více)

Recenze (456)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kto má filmy s T. Hillom a B. Spencerom napozerané nebude z tohto nijako zvlášť prekvapený. Podstatne kvalitnejší humor i príbeh, v porovnaní s inými kúskami, sa mu nedá uprieť, takže spokojnosť. Záverečná fackovačka je už ale opäť v starých koľajách a tieto preplesky ma už rozosmiať nedokážu. Ako chlapci sme sa smiali práve na tých fackovačkách, ale dnes je to presne naopak a viac si vychutnám humor, i keď dobre mierená vždy pobaví. Hláška, ktorá ma najviac rozosmiala: "Prišiel ste mi podať informácie o odchode dostavníka, však?"...Cez všetky klady i zápory je pre mňa aj tak veľkým prekvapením, že sa tento film vošiel do top 200-300. Je to dobrý film, ale tak významné postavenie v rebríčku, si myslím nezaslúži. 70%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dědictví vždycky nemusí být nuda v podobě rozdávání peněz (dluhů), aut (koní) a půdy (hlíny) několika dětem(vlastních i nevlastních) a manželce (věrné i nevěrné). Terenci Hill za dvě hodiny představí všechny své triky a kouzla, která z něj dělají jednoho z nejlepších komediálních herců své doby. Nepotřebuje k tomu Buda Spencera ani nepřítomnost červené barvy. Prostě si svou roli užívá stejně jako všichni v jeho okolí. Italská odpověď na Buthe a Sundance. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie som tuzil tuto komediu opät po niekolkych rokoch vidiet, ale ten zazitok uz nebol rovnaky, ako vtedy. Objavilo sa tu mnoho vtipnych scen, avsak ani to mi nestacilo k tomu, aby som bol s tymto filmom rovnako spokojny. Skoda, asi som mal velke ocakavania a to mam komedie s Terenceom Hillom a Budom Spencerom velmi rad... 26.11.2009 _____ Terence Hill - (Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore) +++ Gregory Walcott - (Bull Schmidt) +++ Yanti Somer - (Candida Austin) +++ Dominic Barto - (Opičiak Smith) +++ Harry Carey Jr. - (Holy Joe) +++ Enzo Fiermonte - (Frank Austin) +++ Danika La Loggia - (Iris) +++ Riccardo Pizzuti - (Morton Clayton) +++ Hudba: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis +++ ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to ta nejlepší Terencova samostatná westernová komedie a to nejen tím, že tu hlavním důvodem existence nejsou ani nekonečné bitky ani neporazitelnost hlavního hrdiny. Je to vlastně spíš taková skoroparodie na žánr komediálního spaghetti westernu té doby. Terence Hill tu je ve své nejlepší formě a ani scénář není úlně prostoduchý. Pod hlavní dějovou linií, jež má převážně pobavit, se vine i další, melancholičtější a téměř smutná touha po tom, aby se ta doba zase vrátila i se všemi svými špatnostmi a krutostmi. Touha po kousku země, kde nehouká rychlík a nejsou žádné ostnaté dráty a ruka zákona je krátká jako ruka bratra Palečka. Přestože divoký západ nebyl tak divoký, jako to ukazují filmové westerny, málokdo uměl střílet líp než s dlouhým mířením a pistolníci měli život kratší jepice, pro spoustu lidí je to ta nejlepší doba, kterou kdy naše planeta měla. Doba největší svobody a volnosti, rovnosti a možná i toho typicky francouzského bratrství. Kdyby to tehdy bylo opravdu takové, taky bych tam chtěl žít. Ale nebylo a stejně jako rytíři krále Artuše nechodili v kovovém brnění a pravděpodobně to byli obyčejní mluvkové blábolící o svých dobrodružstvích u nekvalitního pančovaného vína a nestarající se o obyčejné pracující lidi podobné spíše zvířatům a také tak brané, kovbojové byli málokdy víc, než jen obyčejní těžce pracující lidé starající se o krávy a obdělávající půdu. A abych nakonec přidal i nějakou tu hlášku: "Od kdy se koně kupujou?" "- Joe, ty fixluješ i když hraješ sám? - Nikomu to neublíží a hře to pomáhá." "- Pánové dovolte, abych se představil... - Drž hubu! Kdo je to? Co jsi zač? - Dovolte abych se představil... - Drž hubu povídám!" "-...směj se, hle! Tvůj milenec přichází! to je óda na Zemi. -Moc hezký, moc. -Walt Whitman, básník. -Ben Dillingham, obchodník." "-Teda, kdybych neměl rodinu... -Tak byste je zastřelil, že? -Jo!" Navíc vše podbarvuje krásná písnička bratrů Angelisů s chytlavou melodií i textem, spousta humorných situací, sympatičtí herci i jejich postavy. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z filmů, které jsem si z dětství pamatoval jako špičkovou záležitost (dokonce ji tady tak i obodoval) a ona je to zatím spíš jenom taková veselá kašička, vhodná snad pro relax po totální a dlouhodobé fyzické práci, kdy by člověk samou únavou zkrátka nic komplikovanějšího, neřkuli existenciálního, asi intelektuálně nestrávil... Chápu a respektuji, že je to programová komedie, která si z westernových motivů v podstatě utahuje, a sem tam je i paroduje, ale to neomluví všechny ty neuvěřitelné vykrádačky Sergia Leoneho, jakkoli jsou natočeny výborně a kupodivu i docela vtipně. Filmu by slušela mnohem větší nadsázka a když už se nám před kamerou tak elegantně zmítá pohledný modrooký pistolník, který je také vikomtem a navíc vědcem, nezbývá, než srovnat s pistolníkem, co je kromě toho také továrníkův syn. Ať chceme nebo ne, onen piják kolaloky v tomto klání rozhodně vítězí o šest koňských délek. A to je přitom starší a natočen nepochybně s mnohem menším rozpočtem... Celkový dojem: S velice odřenýma ušima 70% Zajímavé komentáře: hirnlego ()

Galerie (47)

Zajímavosti (9)

  • Ve věznici, odkud Bull (Gregory Walcott) a Holy Joe (Harry Carey Jr.) osvobozují Opičáka Smitha (Dominic Barto), jim dozorce (Jean Louis) říká, že vlajka USA má 42 hvězd. Pokud pomineme, že takový počet na vlajce nikdy nebyl, tak v roce 1880, kdy se má příběh odehrávat, jich měla pouze 38. Až 4. července 1890 přijetím dalších pěti států (Montana, Severní a Jižní Dakota, Idaho, Washington) stoupl počet hvězd na 43. (Robbi)
  • Ve zděděném ranči nechal svému synovi, Siru Thomasi Fitzpatricki Phillipi Mooreovi (Terence Hill), jeho otec křídou vzkaz: „God save you from the Queen.“ Jedná se o ironickou narážku na slavné a ctěné: „God Save The Queen.“ (sator)

Reklama

Reklama