Reklama

Reklama

Ze záhrobí

  • USA From Beyond (více)

Mladá psychiatrička Katherine McMichaels a její společník Crawford Tillinghast objeví šestou dimenzi. Při namáhavém výzkumu vyvinuli médium, které je schopné pohltit jinou lidskou mysl. Tzv. rezonátor je speciální zařízení, ovládající podle přání myšlenkovou zónu. Vědci ale netuší, že rezonátor disponuje i nevysvětlitelnou, temnou sílou. První jeho obětí je samotný Crawford, který se změní v tvora, závislého na lidských mozcích. Jeho mysl a vědomí jsou tak odsouzeny k zániku. Odkud pochází tato ničivá energie...? (Intersonic)

(více)

Recenze (132)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se ve své premiéře podíval na Re-Animatora, takže jsem si dal dnes v repríze po dlouhých letech tuto záležitost, kterou spáchala prakticky totožná parta tvůrců. A překvapivě jsem si snímek užil víc než tehdy, což mě přimělo přihodit i slabší čtvrtou pěticípou. Inspirace autorovou povídkovou předlohou byla i tentokrát patrná, přestože se příběh jinak vyvíjel zcela autonomně. A stejně jako u výše zmíněného filmového předchůdce z této dílny mi to bylo veskrze jedno, protože jsem se dost dobře bavil. Pravda, humorem se tentokrát velmi šetřilo (všechno to zůstalo na Bubbovi), zato se tým pokusil o větší dávku napětí a děsivosti. No, soudě podle svých pocitů bych řekl, že se tato snaha neminula účinkem. Jasně, věk už byl na snímku znát, ale o to víc mě potěšila naprostá většina trikových sekvencí. Jo, jo, mělo to atmosféru, mělo to napětí, mělo to spoře oděnou Barbaru Crampton, a i když nešlo o nic mimořádného, nenudil jsem se ani na moment. / Poučení: Každý zkušený hráč Path of Exile ví, že není dobré dráždit Beyond bossy bosou nohou (ani ničím jiným). 4*- ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jasný případ, který si víc jak tři hvězdy nezaslouží. Překvapivě teď ale udělám vyjímku! Ze záhrobí je horor na motivy knihy kultovního tvůrce H.P. Lovecrafta a přináší nesmírně zajímavý příběh s abstraktním tématem a působivou atmosférou. Jsou tu dva vědci, kterým se podaří zprovoznit přístroj působící na epifýzu (nebo-li šišinku mozkovou), a to jim umožní vnímat/vidět věci, které člověka obklopují a nemá šanci je jinak spatřit. O šišince se jinak v různých kulturách traduje, že je naším "třetím okem" a sídlem našeho "ducha". Takže se nám všechno zamotává, dojde ke katastrofě a jednomu z vědců něco ukousne hlavu a ten druhý je považován za blázna. Rozjezd má snímek Ze záhrobí naprosto parádní, ale později opravdu bohužel spadne do nehorázného béčka, přitom v něm dřímalo tolik potenciálu, aby se z něho stala mega pecka. To je asi tak jeho obrovské mínus, jinak vnímám povětšinou klady. Dále nesmím opomenout ty špičkové mňamkózní efekty plné krve, slizu, znetvoření a různých potvor z jiným dimenzí, protože ty jsou na tom nejvíce uhrančivé a díky nim stojí za to se na toto béčko podívat. Vůbec jsem se nenudil a mít to dotažený příběh, tak si z toho sednu totálně na zadek. Fakt! Co mi ovšem nedalo spát byla ta neskutečně erotická scéna Barbary Crampton, která se z uťáplé doktorky přeměnila na sexuchtivou dračici! To už z hlavy natotata nevyženu! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když se počátkem 90. let tenhle film objevil na obrazovkách, dal bych mu 3*, protože tenhle druh brakové hororové produkce byl u nás něco nového a připadal mi svým bizarním způsobem zajímavý. Naštěstí jsem už viděl ledascos dalšího, abych si udělal měřítko a Ze záhrobí můžu poslat přesně tam, kam patří. Jestliže uživatel J*A*S*M tvrdí, že scénáře u béčkových filmů neřeší, pro mě kvalita scénáře představuje základ hodnocení filmů, a právě to je tady kamenem úrazu. Béčkový film znamená nižší rozpočet, ale neměl by znamenat krystalické blbství v chování postav, hloupé dialogy i motivace. Jedna hvězdička je za nádherně pokleslou erotickou scénu, kdy se paní doktorka mění ve striptérku. Celkový dojem: 25 %. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

(Pozor časová slučka!!!) Brian Yuzna a Charles Band adaptujú Lovecrafta. Zaujímalo by ma, čo by nato povedal Lovecraft; či by bol spokojný s maskami a splatterom. Určite si vždy prial, aby hral hlavnú úlohu ten týpek z Re-Animatora a zaručene ani netušil, že postava Barbary Crampton mala byť tak sexi! Bože, šak on ani nevedel že cituje Cronenberga! Predlohu som nečítal, ale hádam že v nej nešlo len o onanovanie nad vysávaním mozgov. Predloha musela byť nudnáá. Ja radšej béčka ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá metafora o našom temnejšom ja, čítajúc otvorenú sexualitu, podaná klasickým trashovým osemdesiatkovým štýlom. A presne tak to majú fanúšikovia radi. V podstate sa pohybujeme iba v dvoch prostrediach, čo je trochu škoda, film pôsobí až príliš komorne. Ale vyzerá to trikovo presne tak, ako by ste od lovercraftovskej adaptácie v tomto období, ktoré látke nesmierne sedí, očakávali. Zaujímalo by ma, ako a či doboví diváci porovnávali From Beyond a Muchu. Kvalitatívne na úrovni Necronomicon. 70% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (14)

  • Charakter Dr. Pretoria je pojmenován po Dr. Septimus Pretoriovi, bývalém učiteli Henryho Frankensteina, který svedl Henryho na "temnou stranu". (PußyMagnet)
  • Protože se film natáčel v Evropě, ale produkce byla americká, snažili se tvůrci film trochu více „poameričtit“. Vznikla tak scéna, v níž hrdinka řídí anglickou dodávku Bedford CF, ale filmaři z ní odstraněním prvních tři písmen názvu a přidáním falešných amerických značek udělali Ford. (Stejšn)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno