Reklama

Reklama

Nejdrsnější zpracování klasika E. A. Poea. Navždy bude Maria litovat dne, kdy se vzepřela vůli španělské inkvizice. Kdyby jen tehdy nevystoupila z davu na obranu toho nebožáka. Kdyby jen nezaujala svou odvahou ďábelského inkvizitora Torquemada. Kdyby jen.... Dnes už je to vše jedno. Obviněna z čarodějnictví, zneuctěna, brutálním způsobem připravena o jazyk, čeká Maria, až se k jejímu mladému zmučenému tělu přiblíží pověstné, ze všeho vysvobozující kyvadlo. Nebo je snad ve světě ještě spravedlnost a na dně jámy, mezi krysami, nakonec skončí ten pravý? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, s předlohou to minimální spojitost, zpracování je televizní, postava Torquemada se na začátku filmu chová celkem divně (třeba když mu ta holka políbí ruku), místy to má trapné dialogy a chvílemi to vypadá jako nějaké krvavé soft porno. Jenže zase na druhou stranu musím uznat, že je ten film dost napínavý, má i podmanivou a depresivní atmosféru a magor je tady prostě Magor s velkým M a i příběhem to není špatné, tudíž jako horor by to obstálo poměrně slušně. Jenom s předlohou to prostě má pramálo společného. Pak mě ještě teda vadil ten pohádkový happy end, ten se tam vůbec nehodil, ale i tak tu ty 3* nechám. ()

kinej odpad!

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu jsem si uvědomil, jak moc může být filmařina ošidná. Na jedné straně vábí coby umělecký směr s nespočtem inspiračních zdrojů a mořem možností. Láká mladé a ambiciózní umělce ke studiu a tvrdé práci,aby poté dostali možnost podílet se na utváření filmových dějin, či možnost zbohatnout, popřípadě obojí. Ale existuje také odvrácená strana filmu, ta kterou reprezentuje tento film. Podfinancovaný rozpočet, debilní a beznadějný scénář, mizerní herci, a z milovaného řemesla se stává prostituce. Dvě hlavní postavy, manželský pár, snad musel do filmu někdo protekčně protlačit, aniž by je viděl hrát. Opravdový výsměch herectví. Střih, potencionálně jedno z největších filmových kouzel, se zde brací proti svým tvůrcům a umocňuje tak "kvality" ostatních složek filmu. Například toporné herectví a špatnou kameru. Lance Henriksen ani Oliver Reed nikdy nebyli herci první kategorie a zde možná nacházíme odpověď proč. Samotný závěr s kvyadlem je vsktutku hororový, ale ne atmosférou, nýbrž provedením. Hůř by snad film nenatočili, ani kdyby ho kazili schválně. Tohle je skutečný odpad. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě zaujal odlehčený tón, jakým je příběh vyprávěn. Zdálo se, že je přede mnou úchylné inkviziční béčko, jehož tvůrci v sobě měli dostatek nadhledu a škodolibé perverze. S ubíhajícími minutami bohužel vyšlo najevo, že to nejspíše přeci jen někdo myslel vážně více, než by se slušelo. Původní Boormanovu klasiku na Poeovy motivy mám moc rád a je dobře, že tahle prasárna jde vlastní cestou, jinak by rozhořčení mohlo být ještě větší. Dvě hvězdičky za to, že mi z tváře ani jednou neslezl pobavený škleb. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo čo?Lebo tento film je čisté znesvätenie Poea a jeho vynikajúcej atmosferické poviedky.Jama a kyvadlo z 1961 je oproti tomuto braku majstrovské dielo.Už ten začiatok vyznel tupo,primitívne a úboho a Bohužiaľ sa v tomto duchu niesol až do konca .Réžia je v tomto prípade totálne mimo a neschopnosť režiséra v tomto filme je očividná.Herci sú tiež bez hereckého umenie.Tento film ma skromnú výpravu a odev tiež niekedy bol až na smiech.Dialógy o nich si myslím svoje.To bola totálne zbytočná adaptácia,ktorá ma len minimálne spoločné s Poeom. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zpracovat Poea není určitě jednoduché, ale Stuart Gordon odvedl velmi slušnou práci. Atmosféra ve které je moc inkvizice nad vším je ztvárněna příjmně a nenuceně. Samozřejmě je na snímku vidět, zejména na interiérech, že se jedná o béčkovou produkci, ale herecké výkony Lance Henriksena či velmi pohledné Rony De Ricci (mimochodem ta natočila pouhé dva filmy, tento a v roce 1988 ještě hrála v roli Celie v dramatu PENITENT, pod rodným jménem Rona Freed) jsou na velmi dobré úrovni. Snímek svou stopáží není žádným protahovaným pokusem o velké dílo, ale stručným filmem o inkvizici a jejích praktikách ve středověku. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama