Reklama

Reklama

Ve jménu...

(festivalový název)
  • Polsko W imię... (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Fatálně charizmatický Adam – muž zaslíbený Bohu, vytrvalostní běžec a zároveň muž moderní doby, v strhujícím podání Andrzeje Chyry, byl jako kněz již několikrát nuceně přesunut, až skončil v izolaci na polském venkově. Ve své farnosti má „na převýchovu" skupinu mladíků, kteří si odpykávají své tresty prací místo pobytu v nápravném zařízení. Jedním z nich je i křehký Lukasz, který má pověst nebezpečného žháře a neumí plavat. V nádherné přírodní scenérii, mezi „jeho" kluky i pod vyrovnaným zevnějškem Adama to vře – mezi oddaností Bohu, potlačovanou touhou, přesvědčením, že i on má právo na lásku, a znechucením z moci a pokrytectví církve. Z podstaty kontroverzního tématu homosexuality katolických kněží vznikl jeden z nejoceňovanějších polských filmů roku, který soutěžil na letošním Berlinale a získal cenu Teddy Award pro nejlepší LGBT film. (Mezipatra)

(více)

Recenze (25)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Z hlediska symbolismu a pohrávání si s náboženskými znaky se jedná o nesmírně zábavný film, i když by se mu samozřejmě dalo vytknout, že se jedná o pomrkávání veskrze banální a jasně čitelné. Vždyť už jméno hlavní postavy je jasným odkazem na prvního člověka, Adama, který se zprotivil vůli boží a byl vykázán z ráje. I v tomto snímku je jeho pokušitelkou krásná Eva, která již jednoho seminaristu svedla na scestí, nicméně tentokrát jí odolá. Avšak v případě gnostického učení by tu Eva mohla být chápána stejně jako v biblickém příběhu had, postava, která dává možnost Adamovi nahlédnout do sebe samého a konečně pochopit, či spíše přijmout kým vlastně je. Adam je zde prezentován jako vnitřně rozervaná osobnost, která si volí cestu mezi bohem svými city. Velmi výmluvná je v tomto případě scéna, kdy učí Lukasze plavat. Drží jej nad vodou jordánskou, symbol Adamovi rozpolcenosti, a dává pozor, aby se do ní neponořil. Ve jménu je snímek, který příjemně překvapí i výbornou řemeslnou stránku a povedenými hereckými výkony. Tomu prvnímu napomáhá zejména režisérčin dvorní kameraman Michal Englert. Spolu s osvětlovači se mu podařilo vytvořit velmi zdařilý vizuál, kterému se daří podtrhávat dobrý dojem z většiny scén a vytvářet správné emoce. U hereckých výkonů je třeba kvitovat s povděkem kombinaci hereckých profesionálů v hlavních rolí a neherců v rolích vedlejších postav, které dodávají filmu větší míru autenticity. Nicméně co filmu ubírá v celkovém vyznění je zejména jeho ukončení. Závěr je zbytečně rozdělen do několika částí, kdy vždy dochází k jakémusi uzavření příběhu, ale snímek přesto pokračuje dál. V konečném důsledku se tak nepříliš příjemně táhne, působí rozdrobeně a vyznívá trošku naprázdno, i když by pravděpodobně chtěl končit úderně. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Adam je (ne)typický kněz, který pod hábitem nosí tričko s nápisem "Illinois", chlastá a po večerech si to dělá ve vaně. And... he likes boys. Takže taková normálka:) Snímek se však nezaměřuje jen na jeho "problém", ale velký prostor věnuje i ostatním postavám. Ewě, která k němu občas zaskočí na návštěvu, protože doufá, i v něco víc, k čemu by mezi nimi mohlo dojít, i několika ostatním chlapcům. Podivný a zamlklý Lukasz ho zaujme nejvíce a ti dva se začnou postupně sbližovat a není proto divu, že spolu budou i jednoho dne jako divoši běhat a pokřikovat v kukuřičném poli:) Snímek má i krásnou hudbu. Kdyby uměli Poláci vyrábět tak dobré čokolády, jako umí točit filmy:) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Díky Bohu za Bohdana Slámu! Ve jménu se může pyšnit přibližně třemi vizuálně podmanivými scénami s dobrým hudebním podkresem, ale to je tak vše. Dneska ty ceny dostává vážně kde co. Bída s nouzí. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

O symbolismu v tomto filmu již zde byla řeč, přidal bych však ještě jeden - běh. Jogging jako terapii proti "hříšným" myšlenkám ordinuje hlavní představitel kněz Adama. Na rozdíl od něj mladý delikvent Lukasz běží (ačkoliv je běh nasnímán stejnými filmařskými postupy) za svou lásku v okamžiku, kdy si ji plně uvědomí. Běh tak není terapií, ale naopak prozřením, což je velmi znejasněno závěrečnou scénou. Skvělá je na celém filmu zejména vizuální stránka. Osvětlovači provedli vážně výbornou práci a kameraman nabízené světlo dokázal plně využít ve prospěch emocionálního působení scén (že by práce produkční společnosti Zentropa?). Negativa zde již byla rovněž zmíněna - rozdrobenost závěru filmu, který vlastně žádné uspokojivé ukončení nemá. Pozitivum vidím v hudbě, která je využívána velmi sporadicky, ale výrazně. Soundtrack je spojením minimalistických skladeb (snad) smyčcového kvarteta a zvlášť používanými kytarovými kompozicemi. Poláci se po hudební stránce, jak je jejich zvykem, opět vyšvihli. Výborně byla využita i skladba od Band of Horses - procesí bylo rozhodně jednou z vizuálně-hudebně nejzajímavějších scén. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadá, že se film bude snažit postihnout všechna "problémová" témata (homosexualita, šikana, epilepsie, mentální postižení), naštěstí se po chvíli zaměří pouze na rozvíjení vztahů uvnitř komunity a ještě konkrétněji na čtyři (?) gaye. Má to některé společné rysy s Venkovským učitelem, ale je rozhodně mnohem lepší. Místo oslavy krásného čistého venkovského života tu je nefalšovaná vesnická deprese. A místo osahávání tu jsou doteky alespoň opětované a jako celek to nabízí i jistou naději. Provokativní může být film snad jen tématem (a to jen v katolickém Polsku, festivalové publikum gay kněz ani moc nepřekvapí), jinak je to spíše taková příjemná konvence. Skvělá kamera a hudba. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Dôležitý príspevok do dosiaľ zriedka reflektovanej problematiky sexuality kňazov. Trefný obraz toho ako sa subjektívne vytúžený romantický vzťah stáva v celospoločenskom merítku negatívnym fenoménom, ktorý môže zapríčiniť až kolaps systému. Zhodnotenie a názor tvorcov na danú problematiku prináša kľúčová, trochu cynická záverečná scéna, ktorá sa ukazuje byť odpoveďou na presladlú gay love story. Scenárom žiaľ slabšie a formálne nevkusné. ... Spätne sa mi to obsahovo páči viac a viac. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Poľské filmy mám rada, ale už viac krát som ich "prichytila pri tom" že úplne pokazia záver. V tomto filme však u mňa nebol problémom len záver, ale aj celé poňatie filmu. Mám rada málovravné filmy, tie takzvané pocitovky. Lenže na takýto druh filmu okrem kvalitného herectva treba aj veľkú dávku režisérskej invencie, zručného kameramana a kvalitný strih. Tento film si priam v určitých momentoch slová pýtal. Pretože tie pocitové (bezslovné) na mňa pôsobili mnohokrát bez zmyslu a práve tie konverzačné boli tým najlepším z filmu (rozhovor Adama so sestrou cez skype - skutočne som dávno tak kvalitnú scénu nevidela...) to ostatné sa "vďaka" kostnatej bezslovnosti ťažko číta a potom niet divu, že vám v závere unikne tá takmer dokonalá vypointovanosť. Podľa mňa, tomu záveru mal predchádzať trochu iný film... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Napíšem to zatiaľ povrchne a ak sa k tomu niekedy opäť dostanem, možno dopíšem viac. Najlepšia gay romanca, akú som videla. A počuť v takomto filme Band of Horses bolo prazvláštne. (Art Film fest 2013 - 22.6., ArtKino TN) /po filme som sa rozprávala s Andrzejom a zdalo sa mi, že jeho angličtina za veľa nestojí. Potom mi povedali, že bol úplne opitý. Okej :D/ ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnejsich filmu na tema homosexuality, ozvlastneny duchovym prostredim, ve kterem se odehrava. Spiritualni zazitek v podobe pekla, ocistce a raje katolickeho kneze, jednotlive faze zretelne oddeleny vyraznou a skvelou hudbou. Ta zaverecna tretina s "gay love story", jak je to zde nazyvano, tam byt musela, protoze jinak by ta triada nebyla kompletni. Vousy a delsi vlasy si Andrzej Chyra pro tento film take nenechal narust nahodou. ___ Poukaz na veskere neduhy a pokrytectvi institucionalizovane viry. Verici si odbudou msi, prip. by si nejradsi koupili odpustek, pak se jdou ozrat a chovat se jako dobytci, protoze buh je v kostele a dale nevidi. Knez sam sebe do te instituce vyhnal, protoze by mu slusna a sporadana spolecnost neodpustila jistou abnormalii. Uvedomely krestan nechce bonzovat, ale hlasit se to musi.___Jeden z mala filmu, kde neni homosexual ani trapnou karikaturou, ani nejcistsim clovekem na svete. Charakterizace postavy odpovida chlapikovi, ktery sice pobral o mnoho vice rozumu nez vsechny ty ovecky kolem, ale zaroven kupi jednu chybu za druhou. Dokonaly na teto planete neni proste nikdo. A ze jde nyni zovna o homosexuala, jako by bylo nakonec tak trochu vedlejsi, protoze jde zejmena o lidsky pribeh.___Vynikajici Andrzej Chyra i Mateusz Kosciukiewicz v hlavnich rolich.___Po rezijni i formalni strance rovnez bez chyby. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ocenění od LGBT komunity si tento film jistě zasloužil. Andrzej Chyra v roli kněze, který už léta marně hledá pevný bod a zázemí, byl skvělý. Také Mateusz Kościukiewicz jako ze všech chlapců nejjemnější, se na roli velmi hodil. Je to spíše psychologický film, než thriller. Choulostivé scény tam jsou jen dvě, což se dá snést. Takže film hodnotím nadprůměrně. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Krásne, decentné, chvíľami vtipné a veľmi výstižné. Niekoľko mesačné čakanie na tento nenápadný filmík sa vyplatilo. Festival inakosti BA 2013. ()

Kulik.Z 

všechny recenze uživatele

14. QFF MEZIPATRA, Praha; 10.11.2013, 20:30 - Myslel jsem, že to bude vypadat úplně jinak, i ten děj bude jiný... :D ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Pro Polsko typický kontroverzní téma homosexuality v katolické církvi. Prosluněnej film možná chvílemi pěkně zobrazuje úzkost hlavního hrdiny, kterej si neumí vybrat mezi vírou a vlastním testosteronem, ale já jako divák jsem se cejtil docela odtaženej od děje. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné zklamání. Tento rádoby průkopnický polský film, postrádá jakoukoliv hloubku, jednání postav je prapodivné, vše je ukázáno černobíle, bez reálného jednání. Velmi špatná je režie, kde režisérka jakoby poskládala dohromady natočené záběry, bez smysluplného pořadí. Scénář jak už jsem řekl postrádá hloubku a cíl. No a pokud některé filmy zachránili herci, není to případ tohoto filmu. Kosciukiewicz hodně přehrává a tím ještě více poukazuje na fakt, že svou roli dostal protekčně (režisérka je jeho manželka) a Andrzej Chyra je neslaný, nemastný a nudí. Pochválit pak mohu pouze ostatní zřejmě neherce, kteří autenticky poukázali na prostředí problémových chlapců. Film zřejmě nikoho neosvítí, tak jak se o něm hodně mluvilo, tak rychle zapadl. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Keď už sme tu mali to referendum, tak tento film padol jak ušitý. Ústrednou postavou je katolícky kňaz, ktorý bojuje so svojou sexuálnou orientáciou, no niekedy ani utiekanie sa k Bohu nedokáže ovládnuť takú mocnú prírodnú silu, akou je sexualita. Ani potláčanie homosexuality z vás však heterosexuála neurobí. A vieme si predstaviť, že mnoho kňazov s týmto bojuje a práve preto hľadajú útočisko v cirkvi. Najviac ma dostala veta: "Ja nie som pedofil, ja som buzerant." A to je častý stereotyp spájať homosexualitu s pedofíliou čo je kategorický omyl. Výnimka však potvrdzuje pravidlo, a túto výnimku často nachádzame práve v cirkvi, kde represia sexuality v istom okamihu exploduje a prejaví sa v úplne inom, deštruktívnom a negatívnom svetle. To je však už mimo filmu, pretože kňaz Adam taký nebol (viď citát). Film mohol byť aj lepší, keby bol viac ucelenejší, no aj tak poskytol pekný a úprimný pohľad na túto problematiku. No a ešte pekný soundtrack. :) ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Mě to nebavilo, zlatý Venkovský učitel, ale zajímavé to bylo, jen nevím, jestli srozumitelně. Přišlo mi, že ve skutečnosti o Adama a hlavně jeho homosexualitu nejde. Kdyby byl heterosexuál, bylo by to možná stejné, vzhledem ke svádění od jedné z ženských postav. Co je zajímavé, že všichni ve filmu jsou si odcizení, nemluví spolu přímo, jsou osamělí a blízkost si pletou za sex. Adam je na jednu stranu jediný naopak autentický, ale zároveň si jeho osobní a profesní samota na něm vybírá největší daň, když ve své profesní roli tak nějak selhává (protože být osamělý uprostřed kluků z pasťáku…). Jednou v momentě, který končí smrtí jednoho z kluků, jindy v momentě, který skončí sexem, který má hlad po blízkosti nasytit. Ale celý film je takto zážitkově pojat – vše je jen v dohadech a interpretacích, nic není vyřčeno jasně, kdo co komu řekl, co se komu stalo… Proč někdo odešel, že někdo zemřel, jak, proč… Film by měl být kritikou církve, ne kněžské homosexuality, ale nevím, zda takto vyzní. Tím, že církev z tohoto tématu dělá tabu, podporuje veškeré odcizení a profesní selhání. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Víc hipster filtrů než má instagram, víc záběrů proti slunci než má průměrný volnomyšlenkářský film. Ve jménu... zkrátka strašně pěkně vypadá, na to, že je z Polska, vypadá, jako by ho natáčeli v Texasu. Jenže je až moc podobný českému Venkovskému učiteli, který se s queer tematikou pokoušel porvat, ale nakonec jen chodil kolem horké (teplé) kaše. Ve jménu... je sice promyšlenější, propracovanější, uvěřitelnější (překvapivě), vlídnější i drsnější, ale pořád stojí někde vzádu u varhan a nejde k oltáři, aby ho bylo pořádně vidět. Spoiler: Snad nejdelší čekání na sexuální scénu v queer filmu ever. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

No kdo by čekal, že se ten chlap bude jmenovat Adam a že to nebude náhoda. Celkem nenápadný snímek si pohrává s osudem kněze, který asi nebude jediný se sklony k "hříšnému chování", ale tady teda sám rozhodně zůstal. Dlouhodobé vyhlídky na staying in closet se čekat nedají a je zajímavé sledovat, jak se k tomu okolí staví. Trošku mě mrzí, že Dynia tam nemá víc prostoru, ale celkem mi to vynahrazuje závěr, kdy možná nečekaně se nekoná žádný velký odchod, ba naopak. Hezká změna vidět polský film, kde není co druhá věta počínající nadávkou. Ne že bych na to nebyla zvyklá. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Vše kladné už bylo napsáno a já se připojuji. Takže už jen stručně: pro mě divný závěr filmu, když už jen jedna erotická miniscéna (což nebylo na závadu), tak alespoň reálná a pokud jsem správně pochopil, tak se nejednalo o retro snímek, ale přitom to byl obraz polské vesnice jak z padesátých let těsně po válce včetně ušmudlanosti, špíny a prachu. Polsko dnešních dní už není tak moc Moldavskem či východním Tureckem … 6866 ()

Reklama

Reklama