Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učitelka němčiny Maruna (Tatiana Vilhelmová), toho času hospodská, se snad nikdy nevdá. Na malé vesnici je o vhodné muže nouze: nerozhodný starosta (Ivan Trojan) tráví hodně času na posedu a čeká na svého jelena, dětsky naivní Olin (Jaroslav Plesl) je okolím považován za neškodného vesnického blázna a klempíř Kódl (Lukáš Latiňák) se s chutí otočí za každou sukní. Maruně na klidu nepřidá ani její panovačná matka (Johanna Tesařová), o kterou spolu se sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) pečují. Když navíc Jaruna využívá první příležitosti a odjíždí po boku postaršího Němce Hanse do Mnichova, zůstává Maruna v „Díře" s matkou i nápadníky sama. Jednoho dne však u Hanušovic dojde k nečekané události... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (777)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou u nás vzniká hodně komedií, nebo komediálních dramat jako v tomto případě, které se odehrávají kdesi na venkově. Samo prostředí, kde se toho moc neděje a když už - tak to stojí za to - je v takové oblibě režisérů až mně to začíná nudit. První z těchto filmů byly zajímavé, ale už je toho moc. A tak jsou nám donekonečna předkládány vesničky s nejroztodivnějšími názvy, kde každý obyvatel je co kus to originál a kde se leckdy žije svérázněji, ale volnějším tempem než ve městě..... Divákovi z města se tohle líbí, protože tyhle sondy do životů vesnických lidiček jsou svým způsobem velmi zajímavé, dobrodružné a pro měšťáka směšné. Vesnický lid zase mívá ve filmech toho svého pražáka s chalupou, který je naopak směšný jim s jeho potřebami a vnímáním toho, co je podstatné z jeho pohledu. Ti z venkova leckdy v počínání některých hrdinů poznávají své sousedy, což se jim také líbí... Baví se tedy většinou všichni a nikoho to neuráží díky čemuž jsou tyto filmy oblíbené a hojně točené... A tak tu máme všechny ty Vesničky střediskové, Slunce, sena.., Mistry, Babovřesky atd... Jistě, někdo mně může napadnout, že srovnávat Mistry s Babovřeskama je zvěrstvo. Ano je, ale ten vesnický základ tam prostě je. Krobot umí. Umí vést herce na prknech i z režisérského křesílka. A jdou mu zejména právě podobné příběhy jako byl tento. Příběhy odehrávající se na malém prostoru, s minimem hrdinů u nichž dokonale rozvine jejich vzájemně se prolínající světy. Už to předvedl u filmu Dům a povedlo se mu to. Ale co dál? Je to prostě pořád stejné a je jedno jestli Anču nahradí Maruna a Otíka Olin... A ten hantec, který místy herci zapomínali užívat to neměl šanci okořenit tak dobře, aby to bylo vtipné. Jako komedii bych to nebral. Je to taková smutná a zamyšlená sonda o fiktivní díře u Hanušovic. Divák však tuší, že film věrně a pěknou kamerou zachytil reálie některých částí našeho venkova a že na tom není nic komediálního. Jde z toho hrůza. Tři křížky. * * * ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnevděčněji zde ohodnocených skvostů českého filmu. I po několika letech ve mně jeho nálada vyvstává ostře. Existuje minimálně jeden další zasvěcený člověk, s nímž se shodnu, že tenhle film je ryze českou svébytnou obdobou Tarrova Turínského koně, samozřejmě s vlastním způsobem podání, co do vztahu ke každodenní existenci i k existenci "an sich" ve stále bezútěšnějších vnějších podmínkách. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nechť Krobotizace českého filmu započne. Krobota mám sice jako herce hodně rád, ale rád ho před kamerou oželím a mnohem raděj bych od něj viděl další film (což má společného se Sokolem, díky jeho Krásnu). A pak další. A další. Kdybych měl napsat, co je na celém filmu absolutně nejlepší, použil bych magické umění ctrl + c a ctl + v, neboť bych zkopíroval kompletní hereckou sestavu, bez výjimky, všichni totiž hrají výtečně a jako bonus mají někteří naprosto skvostné kostýmy, které podporují jak herecké výkony velikosti K2, tak scénář, plný tak nádherných absurdit a zhovadilostí (to všechno platí v největší míře u tria Čermák, Babčáková, Novotný). Nádherná ukázka poněkud bizarního, černého tance mezi komedií a dramatem´v podobě řemeslně brilantně ztvárněného filmu plného podvraťáckých a veskrze divných, absurdních a poněkud přihlouplých postaviček .... I když, tak mě napadá, že moje babička pocházela kousek od Hanušovic.... A kurňik... PS: takhle narvaný sál v multikině víc jak týden po premiéře jsem snad ještě neviděl a to počítám i Avataří megalománii. Výtečně ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film, dobře zrežírovaný, ale nebýt těch pár opravdu dobrých a vtipných hlášek, bylo by to profesionální "vesnické" video z obyčejného dne. Dějová linka nejspíš nebyla ani narýsována a snaha herců o napodobování nářečí jde bohužel až moc vidět. Jako celek to prostě nefunguje, pan režisér Krobot, by se měl trošku zamyslet. Avšak věřím, že si to své fanoušky někde najde. /35%/ (Kino - Prom.) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Znegujte si prívlastky, ktorými tu bezpočet užívateľov častuje tento uhrančivý výkon a choďte do toho. Nuda? Plytké postavy? Prehrávajúci herci? A ak niekto napíše, že to nebola komédia alebo bola slabá, ten práve vykričal do sveta svoju značne oklieštenú, priam buranskú predstavu o nej. Tak z toho prosím neviňte tvorcov. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (18)

  • Starostova kancelář, která se objevila ve filmu, je skutečnou kanceláří starosty obce Vikantice. (ewi)
  • Ve vesnici není hospoda, filmaři ji proto udělali z jednoho místního domu. (M.B)
  • V době natáčení projíždělo vesničkou Vikantice auto, které pořizovalo fotografie pro mapy.cz. Tudíž na těchto mapách poblíž budov čp. 14 a 133 lze vidět vozidla a štáb České televize při práci. (jarmar)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama