Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (286)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Báječně bizarní! Je fakt, že na 60.léta si člověk hned vzpomene (Případ pro začínajícího kata, Ovoce stromů rajských jíme, O slavnosti a hostech...a nebo Loni v Marienbadu). Fantaskní, alegorické, tajemné (jednu chvíli jsem uvažoval o mimozemšťanech), vtipné (jistá scéna mi připomněla Univerzální uklízečku), kruté (copak udělá malá dívenka, když ji zraněný muž požádá o pomoc?) a napínavé. Není dobré příliš vyzrazovat, jelikož tenhle film je jako báseň - nechť si ho divák přebere po svém... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Technicky je Borgman naozaj veľmi umne zvládnutý, film má zaujímavý koncept, nemôžem mu vytknúť znepokojivú atmosféru a kvalitných hercov. Zaujímavý však neznamená automaticky originálny, či kvalitný. Pokiaľ začiatok ma strhol a zaujal ma netradičný "in medias res", tak zvyšok filmu bol ešte netradičnejší, nekonvenčnejší a podivnejší. Bizarnosť snímku ma ale začala ubíjať, pretože tvorcovia akoby diváka stále ťahali za nos a okrem desivej atmosféry mi nebehalo po rozume nič iné ako jedno veľké WTF?! Nevedel som kam to celé smeruje, čo sa deje, prečo sa to deje, a čo tým chceli tvorcovia povedať. Záver akoby ani nebol a okrem totálne desivého záveru vo mne nezanechal absolútne nič. 40%. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z Borgmana jsem jelen. Nějak mi pořád není jasné, o co v tom vlastně šlo. Pokaždé, když už jsem si myslel, že jsem doma, se stalo něco, co vyvolalo další otázky a dalo podnět k přemýšlení, jak to vlastně všechno je. Ale film mě vtáhl a bavil. A to bylo také jediné, čím jsem si byl u téhle bizarnosti rozkročené do několika směrů jist. 75% ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Precizní komentář OldaVagner, co se týče myšlenky, jediné zajímavé interpretace a snad i režijního a scénáristického záměru. *** Jen k provedení se nevyjádřil, které mě mrzelo: jako by si režisér nevěděl rady s herci, nevyvážené, nezvládnuté momenty, etudy, scény, toliko rádoby gagy, kdy je patrné, že jakékoli nadsazené, groteskové či nedejrejžo over-groteskové hraní je mimo možnosti i chápání aktérů, takže to vyznívalo příliš kašírovaně a šustilo papírem a režisér jako by nad tím trochu mávl rukou doufaje, že se to přehlédne, je-li tu jistá inscenovanost záměrem. Toho škoda. Neschopná gesta si s nedbalými revokacemi esenciálně nelze splést. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama