Reklama

Reklama

Predestination

  • Česko Paradox času (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Predestination vznikl na motivy povídky "Všechny tvé stíny" od Roberta A. Heinleina a vypráví příběh tajného agenta (Ethan Hawke), kterého čeká složitá série cest napříč časem s cílem zajistit pokračování své kariéry vymahače práva. Při plnění posledního úkolu bude muset využít i svého mladšího já, aby dokázal dostihnout zločince, který mu uniká v čase. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (977)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak a sem f piči. To je poprvé co se mi nějakej film líbil a já nedokážu říct proč. Ať jsem se nad tím zamejšlel jak jsem se se zamejšlel, tak mi to logiku nedává. Vlastně je to celý nesmysl ne? Když hypoteticky změním něco ve své minulosti, aby byla lepší budoucnost, tak se přeci moje budoucnost bude odvíjet jinak a tudíž nedostanu příležitost změnit minulost nebo jo? Každopádně i když je to totálně dialogovej film, tak mě vtáhnul do děje a 90 minut uteklo jak nic. Je to úlet. Já jsem spokojenej, ale neřeknu vám z jakýho důvodu, páč to sám nevim.75% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Michael Spierig, Peter Spierig / Predloha: Robert A. Heinlein - "All you Zombies" | Hudba: Peter Spierig | Distribúcia: Sony Pictures Worldwide Acquisitions | Štúdio: Blacklab Entertainment, Screen Australia, Wolfhound Pictures | Rozpočet: ? $ | Tržby: 3,4 milióna $ | Ocenenia: Australian Film Institute AACTA Award - Kamera, HR Sarah Snook, Strih, Výprava. Spolu: 7 výhier a 5 nominácií || Zhliadnutie tohoto menšieho rodinného filmového projektu od Spierigových som si načasoval veľmi zle. Pustil som si to po dokumente o skutočných ľuďoch a udalostiach, a tak som sa vôbec nedokázal naladiť na sci-fi náladu. Naviac, Predestination je ukážkový prípad príbehu, ktorý je postavený na princípe minimalistického prístupu s tvárou maximalistickej osudovosti. To prvé znamená, že film odohrajú traja herci, a že film obsahuje akurát jeden pekný interiér (To všetko z nízkorozpočtových dôvodov). To druhé zas naznačuje, že sa to pri tom všetkom tvári tak neskutočne jedinečne a vážne, dokonca záhadne, že sa u mňa dostavil "Čože?" efekt. Naviac je to celé samoúčelne divné až nechutné, aby to vytváralo pocit jedinečného príbehu. Možno len fakt zlé načasovanie zhliadnutia, možno len naozaj slabý garážový film s ambíciami o dobití hlavnej vlny. 35% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

I přes pointu prohlédnout relativně brzy, je Predestination atraktivní film. Spierig brothers (snad se z žádného z nich nestane žena:)) rozhodně umí točit filmy, vizuálně nápadité a s netradičním pojetím. Zda výsledné cestování časem a otázka smyšek/paradoxů a diskuze nad "co bylo dřív" je ve výsledku důležitá a dává smysl, je věcí druhou. Tvůrci si dobře pohráli se skladbou příběhu a nastříhání scén do nesprávného pořadí, aby diváka zmátli a mohli mu v závěru předvést ten konec, ke kterému vše spěje. Není to ve stylu Mementa, ale je vidět ta účelovost. Milovníci cestování časem zde rozhodně najdou důvod, nad čím přemýšlet a ostatní si mohou i místo Heinleina přečíst rovnou Stráž času od Poula Andersona, která v podstatě o časových agentech a časové agentuře vypráví v celkem komplexním pojetí. Spoiler: Snad více než samotný časový-příčinný paradox mě zaujalo zpracování tajných organizací (vesmírná agentura, časová kancelář), která v sobě vytváří až americkou reflexi vytváření si vlastních nepřátel pro zdůvodnění vlastní existence... možná i to je předučeno:). ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Film, který udělá svými časovými paradoxy a atypickým sousledem scén v hlavě pořádný zmatek. Není však ale jisté, na kolik to byl úmysl tvůrců a na kolik to bylo ryze nepovedené experimentování. Začátek má ale všechno. Strhující vtáhnutí do děje, nájezdy kamery, temné filtry - atmosféra ala Watchmen. Prostředek je ještě vynikající díky Sarah Snook, která bere všechno pro sebe. Jenomže kristalizující závěr už je chaos. A po skončení to jsou tu a tam spíše nepříjemné otazníky a to není dobře. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pozor! Komentář obsahuje brojlery (když jsme v té drůbežárně).. Dovolím si nastínit osu chronologické posloupnosti: V roce 1945 přinesl kohout před dveře kuře. Z kuřete vyrostla slepice, kterou svedla jiná slepice přešitá na kohouta. Následkem toho nepřešitá slepice snesla vejce, z kterého se vylíhlo kuře. Ihned poté se ho chopil kohout (po explozi zářivky nad hradlem nyní přešitý i nahoře) a v roce 1945 ho přinesl před dveře. Z kuřete vyrostla slepice... Jestli jste zmatení, nevadí. Jen si pamatujte, že se pořád jedná o jeden a tentýž kus drůbeže.. Hrátky podle Heinleina na motivy nevyhnutelnost, had požírající vlastní ocas a vliv časového paradoxu. Paradoxu, který nabízí čas navíc a v případě sebeincestního sci-fi bří Spierigů vám jej bere. Chyběla mi stylovější, do děje vtahující atmosféra, přebývala linie s Fizzle Bomberem a autorské sebevědomí v poslední třetině. Predestination tak visí v konopné time-travel smyčce hned mezi Osudovým dotekem a Looperem a kolem šibeničního vrchu vesele křepčí tucet vřískajících opic.. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (13)

  • V celosvětových kinech film utržil 4,9 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Film vznikol na motívy sci-fi poviedky „All You Zombies“ (česky "Vy všichni zombiové") od Roberta A. Heinleina. Tú napísal za jediný deň, 11. júla 1958 a ako prvú ju publikoval v marci 1959 časopis Fantasy and Science Fiction, po tom, čo ju odmietol Playboy. V roku 1980 bola poviedka nominovaná na prestížnu cenu Balrog Award, za krátku beletriu. (Rorschach_SK)
  • Natáčení probíhalo v australském Melbourne. (Terva)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno