Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (64)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dá se to přirovnat k jinému severskému podivínovi, jménem Ove, ale finský mrzout není zlý, on je jen zapouzdřený v době svého mládí, kdy samozřejmě všechno bylo lepší, než teď když už je starý. Je tu několik kouzelných scén ( ruská delegace, kácení stromu, termostat). Také dvoudenní čekání na autobus, jehož linka byla před osmi lety zrušena, potěší. No a na závěr nechybí ani usmíření a dojetí. Výborné, ale přece jen Švédsko (Ove) - Finsko (Mrzout) 5:4! ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh o muži, který se nechce smířit s tím, že svět funguje jinak než za jeho mladých let. Film je plný lehce humorných situací, u kterých jsem se i nahlas zasmála, přesto bych ho úplně za komedii nepovažovala. Je to takové severské pohlazení po duši podbarvené vskutku nádhernou hudbou, i když stařík byl občas na zabití, jak všechny kolem sebe dokázal vytáčet. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten obsahový komentář je hloupý, protože nepochopil smysl filmu, zřejmě ho psal mladší člověk, který sám žije "v přepychu věcí", místo aby se snažil žit v "přepychu ducha"... A o tom je tenhle film především. O vzájemném nepochopení dvou generací, které mají úplně jiné žebříčky hodnot. Která je ta lepší? Jsem už taky stár, a tak jsem vlastně taky skončil žít v roce 1989 a v něm jsem zakonzervován. Mnohé technické vymoženosti jsem sice zvládl, ale jen v základu, z přemíry tlačítek a ikonek jsem taky zmaten. Příhoda s kávou, to jsem celý já. I pro mě je káva turek a nic jiného a ty ostatní názvy jsem slyšel, ale nic si pod nimi představují a nejsem schopen si jejich názvy zapamatovat. A zubím kartáčkem na baterky bych si taky neuměl zuby vyčistit... Má nám být proto vysmíváno? Já jsem sice na práci levý jako ten stařečkův syn, ale jinak - nemáme právo se vysmívat i my mladé generaci, jak ji zkazila moderní technika, jak jí poničila citový život. Vidím to vedle sebe dnes a denně a jsem z toho zničen stejně jako ten stařeček, který se nakonec rád vrací na rodnou hroudu. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Mrzout je filmem, který vás možná zpočátku nebude bavit, ale postupně si trpělivého diváka svou zvláštností získá. Příběh může na první pohled působit obyčejně, ale právě v tom tkví jeho kouzlo. V kostce jde o to, že starý pán, žijící na venkově ve starém domě, postaveném vlastníma rukama, utrpí při scházení schodů úraz koníku, kvůli němuž musí navštívit lékaře. Ten mu doporučí rehabilitaci. Starý pán se tu příležitost rozhodne využít k tomu, aby odložil návštěvu nemocnice, pomohl rodině svého druhého syna, a pokusil se s ní sžít. Více zde: http://nafilmu.cz/2016/02/recenze-mrzout-2014/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak, jako jemně zmínila Lucinka ve svém vynikajícím komentáři, svět je plný plagiátorů a já tak měl opět jedinečnou příležitost, kouknout se na snímek o nevrlém starém pánovi. Humor tomuto filmu neschází, ale je to zřejmě to jediné, čím dovede někoho zaujmout. Příběh mě nenudil, ale nějak závratně zajímavý mi nepřišel a po morální stránce člověka neobohatí prakticky vůbec. Snímek se celou dobu pouze rozplývá, jak kdysi bývalo dobře a jak dnes všechno stojí za hovno. Na konfrontaci těchto dvou různých světů je vybudován veškerý humor. Hlavní dědoušek je sympatická bytost, ale doma by jej nikdo nechtěl. Ostatní postavy jsou maximálně klišoidní. Celkově jsem mírně zklamán. Čekal jsem něco víc. 4 hvězdy z toho prostě nedostanu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)
  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno