Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)
  • Pro scény v silu bylo použito 300 myší. (BMW12)
  • Fiktivní město Dungatar bylo postaveno od základů, protože žádné město ve spolkovém státu Victoria v Austrálii neodpovídalo přání scénografa Rogera Forda k vytvoření západního města s australskými charakteristikami. (BMW12)
  • Kate Winslet se během natáčení naučila šít. Poté pomáhala Margot Wilson při vytváření kostýmů pro její postavu. Wilson byla najata výhradně pro šití oblečení pro Winslet. (BMW12)
  • Kate Winslet chcela, aby jej austrálsky akcent bol čo najhodnovernejší. Spolupracovala teda s rečovou trénerkou Victoriou Mielewskou. Tá jej pomáhala pripraviť sa na rolu vo filme z austrálskeho prostredia Ako dym (1999). (megajalec)
  • Liam Hemsworth podstúpil prísnu diétu kvôli scéne, kde bude bez trička. Kate Winslet sa vyjadrila, že keď mu v tej scéne merala pás, počula mu škvŕkať v bruchu. (megajalec)
  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)
  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)
  • Film je svojím spôsobom raritou. Natočila ho žena, produkovala ho žena, v hlavnej úlohe je žena a je o vzťahu matky s dcérou. Kniha, z ktorej vychádza, je napísaná tiež ženou. (megajalec)
  • Natáčanie bolo viackrát prerušené divokými emu, ktoré rušili scény. (megajalec)
  • Produkcia sa začala o rok neskôr, dôvodom bolo tehotenstvo Kate Winslet. Natáčať sa začalo tri mesiace po tom, ako porodila. (megajalec)

Reklama

Reklama