Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako bych četla starý americký román o statečné ženě, která se sakra dobře obléká. Jenže pak tu byl mrtvý Stuart, celá ta podivná směsice vesničanů. kde každý byl buď úchyl, magor nebo záporák a silo. Poslední půlhodina je taková trochu jiná a vše se děje strašně rychle. Příjezd Tilly je ale výborný a krásné jsou zejména šaty, které nosí nebo šije. Kvůli těm šatům a šťavnaté Kate Winslett stojí zato film vidět, ale musíte si odmyslet příběh a jen se kochat. Pro někoho je to nízká cena, pro jiného vysoká. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Netypický eastern z ďalekej Austrálie, kde sa vracia nasratý pomstiteľ s koltami po bokoch, pardon, silná krásna žena s golfovými palicami namiesto revolverov a golfovými loptičkami namiesto guliek, do zapadlého mestečka s pár drevenicami a bez saloonu. A to za pár dní začne používať ešte ihlu! Tilly bola kedysi dávno vyhnaná z mesta a divák sa prostredníctvom mnohých flashbackov dozvedá, o čo sakra išlo, až dospejeme k nejakému tomu prekvapeniu, vrátane toho, kto je koho otec a tak podobne. Postupom času sa to už začína zamotávať až trochu moc, cynizmus nahrádza regulérna dráma, ale my vieme, že na konci nás nečaká prestrelka, pretože nie je ju čím previesť, no a v týchto záverečných momentoch filmu ma tvorcovia príjemne prekvapili. 70% ()

Reklama

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Žánrové mixy mám ráda, i když ne vždy se podaří, aby to drželo pohromadě. Tady se to dle mého názoru podařilo a tak mi to přepínání mezi bláznivou komedií, traumatickými vzpomínkami, westernem, revenge žánrem atd. vůbec nevadí, právě naopak. Díky tomu člověk nemohl moc tušit, co přijde a jak to skončí. Do toho milovaná Kate Winslet a ty super hadry, co ušila sobě i těm čůzám, plus velmi stylové finále - prostě nemůžu jít pod ***** ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

...Winsletka namiesto toho aby si začala vyberať zlé filmové scenáre, ako tomu u hercov po veľkých a dlhoročných úspechoch často býva, si vyberá stále lepšie a lepšie (Divergenciu jej odpustíme). Postava príťažlivej krajčírky jej sadla ako ušitá na mieru (ha-ha). Dungatar je malé mestečko plné závistlivých, neprajných ľudí, ktorí si sami vytvárajú domnienky a je im jedno, že nemajú dôkaz. Z veľmi rozpačitej prvej polhodiny sa nakoniec vykľuje brilantná groteska - tak akurát vtipná, nečakane tragická a nebojí sa ani čierneho humoru. Hugo Weaving zrejme zahrá všetko, od tajného agenta až po utajovaného gaya...Ja sa mu vôbec nečudujem, nad mnohými modelmi ktoré WInsletka predviedla som slintala s ním. Úplne nerozumiem, čo všetkým vadilo na o 14 rokov mladšiemu Hemsworthovi...veď je to v dnešnej dobe moderné! Veľká škoda toho úvodu-neúvodu, pretože záver si pýtal piatu hviezdičku. Ešte si dovolím duchaplnú poznámku, bez tej by to nebolo ono - najtragickejšie na celom filme je, že veľa vlastností obyvateľov nebolo až tak zveličených, ako sa môže zdať... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Keď pomsta, tak na úrovni, povedala si Winslet v časti filmu, kedy by to už nikto nečakal. Prekvapujúce, so skvelou atmosférou, žánrovo nejednotné a pritom podivuhodne fungujúce až dokonca. Herecky skvelé, dokonca aj mladý Hemsworth sa uvoľnil. Príbehovo je to ale natoľko zaujímavé a pútavé, že režisérke odpustíme nejaké chybičky a vypichneme tie kvázi dva konce a uznanlivo pokývkame hlavou nad minutážou, ktorej dĺžku si divák možno ani nevšimne. Pri hodnotený som ostal rozpoltený, preto nateraz radšej slabšie 4 z 5 ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Na plese predtým, ako vstúpi do sály Trudy, hrá kapela pieseň "Ballad od a Teenage Queen", ktorá bola napísaná v roku 1957 a naspieval ju Johnny Cash v roku 1958. Dej filmu sa odohráva v roku 1951. (megajalec)
  • Liam Hemsworth podstúpil prísnu diétu kvôli scéne, kde bude bez trička. Kate Winslet sa vyjadrila, že keď mu v tej scéne merala pás, počula mu škvŕkať v bruchu. (megajalec)

Reklama

Reklama