Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 2

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (176)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Ta rozvláčná atmosféra, všudypřítomná tma, výborná hudba, pomalé záběry... Tohle všechno tvoří film, který se do mojí včerejší nálady trefil skoro přesně a opravdu jsem si ho moc užil. Ani jsem to nečekal, přiznám se, ale tenhle upírský příběh se mi nějak dostal pod kůži a ne a ne se dostat ven. Uvidíme, kdy mě to pustí. Možná po dalším úplňku a nebo taky nikdy. ()

draculca 

všechny recenze uživatele

Tohle "dílo" pro mě není filmem nýbrž souborem rádoby uměleckých záběrů bez větší návaznosti. Obrovsky nevyužitý potenciál upírské tématiky (to, že je hlavní postava upír, ve filmu - když se nad tím zamyslíte - nehraje žádnou roli), absolutně nelogické chování postav, absence děje či sdělované myšlenky. Působí to na mě, jako když chtěl někdo vydělat na vlně oblíbenosti upírů a zároveň působit děsně sofistikovaně - ani jedno se nepovedlo. Fatální selhání. S Milenci nesrovnatelné (nebo srovnatelné ve smyslu "takhle ano, takhle ne"). ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce -AERO] Tempem připomínající ultranudné Night moves, narozdíl od nich však vtipné, popkulturní, podmanivé a naprosto jiné... a je tam kočka Musaki a Rajnit z HIMYM, kterej se ukáže taky v jiné roli než řidiče limuzíny. Jsem zvědav na příští celovečernák Íránské řežisérky Ana Lily Amirpour. Příště bych prosil více odstínů (než jen) šedi. 73% ()

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem na rozpacích, jak snímek ohodnotit a okomentovat obzvlášť. Mohla bych napsat, že místy to mělo hluboký ponor a místy jsem se nudila, pak jsem zase byla u vytržení z nějaké fantastické scény s hudbou a pak jsem se řezala smíchy. Prostě hodně nevyvážený snímek, který můžete bouřlivě uvítat i stroze odmítnout. Černobílý svět plný drog a deprese se krásně pozoruje, ale pouze scény nestačí. Co musím vypíchnout, byl nápad s kocourem. Pokud chcete v autě zažít legraci, vezměte si tam kocoura, to nemůže zklamat. _____ A je to tady... film, který prostě neohodnotím. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, ktoré idú proti diváckym očakávaniam a ktoré dbajú viacej na atmosféru, ako na samotný príbeh. Jednoduchá dejová línia má vytvoriť zdanie vlastného fikčného sveta o Bad City, ktoré ale nefunguje kvôli zameraniu sa na postavy. Tie paradoxne len prostredie vypĺňajú a slúžia ako kulisa k atmosfére. Tá je podporená výbornou hudbou a čiernobielym obrazom. Prostredie nesedí k postávam. Postavy k prostrediu. Ich vzájomný vzťah je mätúci. Značky upozorňujúce na postavu v čiernom sú rozmiestnené takmer všade, pričom ale postavy sú s prítomnosti tajomnej upírky stále vedľa. Ale aj napriek tomu mi to celé zaváňa úmyslom. Amirpour nenatočila dobrý film. Natočila iný film. A po všetkých tých schématických veciach sa mi celkom páči postoj, dajme upíra na skateboard a nechajme ho ísť nočnou ulicou. Podobná lahôdka akou bol pre mňa Neon Demon. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v kalifornské poušti v opuštěném městečku. (Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Film byl zvolen druhým nejlepším filmem roku 2014 serverem Indiewire a o jeho režisérce mluví Indiewire jako o „nejhustší režisérce současnosti"." (Zdroj: Aerofilms)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama