Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (220)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Španielsky Sean Penn a malý frankistický nervák spolu vyšetrujú vraždenie mladých dievčat, teda jedinej krásy, ktorá v tomto nehostinnom prostredí súmraku odrážajúceho sa na hladine močiarov ostala. A robia to kurevsky presvedčivo! _ Videné v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Povedená kriminálka z postfrankistického Španělska, která svou atmosférou připomene první řadu True Detective či devadesátkový Se7en. Nad žánrový průměr ji posouvají skvěle napsané postavy a odvážné zapojení politicko-sociální roviny, která je zajímavým způsobem našroubovaná na ústřední kriminální zápletku. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Áno, ten kto videl True Detective, tak asi ho tento seriál pri pozeraní napadne. Aj tu hrá prostredie veľkú rolu pri budovaní atmosféry a ešte dotvára stiesnenosť a nepokoj. Španieli tak ako (takmer) vždy bodujú a pri pozerní som bol maximálne spokojný! Veľkým paradoxom a tak trochu sklamaním ostáva, že až po skončení filmu som chcel vedieť oveľa viac o postavách (najmä vyšetrovateľov), motivácii a pod. (nechcem prezrádzať záver). Takto mi spätne príde, že z tohto filmu sa dalo vytĺcť oveľa (!) viac, keby bol menej priamočiary a nekĺzal sa iba po povrchu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je strašne osviežujúce vidieť takto skvelo zvládnuté remeslo. Všetko šľape, ako má. Kamera je nádherná - najmä tie letecké zábery na bažiny, ale aj iné zábery napr. scéna snímaná cez stekajúci dážď po okne auta. Herci sú skvelí a to nielen tí v hlavných rolách. No vrcholom je scenár. Síce mu chýba silnejšie rozuzlenie, ALE: 1. Storytelling je bravúrny, scenáristi si uvedomujú, ako dávkovať divákovi informácie. Celý príbeh je vyrozprávaný cez pohľad dvoch hlavných postáv - detektívov. Nie cez voice-over, proste divák vidí len to, čo vidia oni. Úplne základné jednoduché pravidlo, ktoré netuším prečo väčšina podobných filmov porušuje. 2. Väčšina postáv tu má poctivý background. Nie sú to len figuríny, ktoré musia povedať repliku, aby posunuli vyšetrovanie ďalej. Majú svoje vlastné príbehy, ktoré ale nezaberajú veľa filmového času, ale sú umne vložené do pár viet, ktoré prednesú. 3. V neposlednom rade skvelo využité je vloženie príbehu do Španielska čerstvo po konci Francovho režimu, čo ešte viac prehlbuje jeho uveriteľnosť. Kiežby sa z toho stal scenáristický štandard. PS: Okrem obvious choice True Detective mi to atmosférou pripomenulo taliansky The House with Laughing Windows. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice solidní kriminální drama. Líbilo se mi, že se detektivní duo neskládalo z nějakých supermanů, ale případu se ujal docela obyčejný starý prostatik a mladý dlouhán. Ani jeden mi nebyl zpočátku sympatický, ale na oba se dalo zvyknout, což se mi naštěstí podařilo. Oba pánové byli zarytí introverti, takže se mluví tak akorát. Tempíčko panovalo velice pozvolné a trošku jsem se vyděsil, když zhruba v polovině začal snímku docházet benzin. Motor se však celkem rychle podařilo opět nahodit a já si tak mohl vychutnat luxusní druhou polovinu. Snímek zpracovává totálně tuctové téma, které je ovšem i ve 107. variaci stále zajímavé a dokáže znovu a stále oslovovat diváky. Závěr je nečekaně poměrně emotivní a slečně v kufru by jistě nejeden divák věřil, že všechny její otvory byly nedávno prozkoumány. Přesto bych si k závěru výtku neodpustil. Nebylo úplně snadné poznat z několika vteřinového záběru na obličej v pláštěnce s kapucí, že se jedná o pana hlídače, který se všeho všudy zjevil letmo před kamerou přibližně dvakrát. Tvůrcům se podařilo nám naservírovat moc chutnou atmosféru, která v průběhu stopáže velice pěkně houstla. Trošku jsem se před zhlédnutím obával, že by to nemusel být úplně můj šálek čaje. Nakonec jsem více než spokojen. S přimhouřeným okem nemám se čtyřmi hvězdičkami problém. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka Mireldis. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama