John BadhamKamera:
Robert PrimesHudba:
Hans ZimmerHrají:
Mel Gibson, Goldie Hawn, David Carradine, Bill Duke, Stephen Tobolowsky, Joan Severance, Harry Caesar, Jeff Corey, John Pyper-Ferguson, Clyde Kusatsu (více)VOD (2)
Marianne Gravesová je úspěšná advokátka, která náhodou při služební cestě do Detroitu pozná v automechanikovi u čerpací stanice bývalého snoubence, který před patnácti lety údajně zahynul při leteckém neštěstí. Marianne je bez sebe vzteky, že ji obelhal o svém skonu. On tehdy svědčil proti překupníkům drog z řad FBI a agenta Sorensena pomohl dostat za mříže. Pak se v rámci vládního programu na ochranu svědků skrýval pod jménem Billy Ray Bowers a nesměl kontaktovat nikoho ze své minulosti. Marianne ho poznala v nejméně vhodnou chvíli. Sorensen byl právě propuštěn z vězení a nyní si přichází vyřídit účty. Zakrátko po ní se objeví najatí zabijáci a zahájí palbu. Rick a Marianne jsou pronásledováni jak gangstery, tak i policií po celých Spojených státech. (TV Nova)
Slušná akčná jednohubka v Melových najlepších rokoch a časoch, keď ešte aj Goldie bola kosť. Film sa vezie na chémii medzi hlavnými predstaviteľmi a to je najväčší atribút inak zabudnuteľného príbehu. Z nejakého zvláštneho dôvodu sa mi doteraz tento film vyhýbal. Bol to veľmi príjemný návrat do zlatého času tohto žánru. ()
Nedávná televizní repríza tohoto filmového snímku mne vrátila o řadu let nazpět v pozitivním slova smyslu. Objektivita na prvním místě: Rok 1990, Goldie Hawn, Mel Gibson, David Carradine. Absolutní záruka vyvážené komedie a akce. Na nějaké označení Thrilleru zde zcela zapoměňte jako na loňský sníh. Protože Thriller to rozhodně není ani co by se za nehet vešlo. O akci a komedii jde především. A těch se divákovi dostáva plnou měrou zvláště zásluhou Goldie Hawn. Subjektivně: Goldie Hawn nekompromisně patří mezi mé oblíbené herečky kam mi až má paměť sahá. A dle mého názoru zcela právem. Komedie, v nichž dostala jednu z hlavních rolí vždy byly zárukou humoru a excelentního hereckého výkonu. Shrnuto: Velká výprava, mistrně zvládnuté herecké výkony, akce střídá humor a k tomu se dokonale prolínají tak, jako kdyby k sobě vždy patřily. Na scénaři pracovali sice tři scénáristé. Ale zde výjimka potvrdila pravidlo. K čemuž možná přispěla i doba a rok, z něhož snímek pochází. Pakliže se i po více než třiceti letech od natočení tohoto snímku rozhodnete pro večer s komedií, sáhnutím po Ptáku na drátě rozhodně neuděláte chybu. 80% hodnocení. ()
Ptákovina na drátě, ale s několika vcelku vtipnými momenty a sympatickou ústřední dvojkou. Škoda, že režie Johna Badhama není bůhvíjak oslnivá, takže velká část akčních scén (kterých je mnoho) je odbytá podobně jako scénář a všechno to zázračné uhýbání kulkám a brokům působí dost jalově. Mel Gibson i Goldie Hawn natočili o dost lepší komedie... Ale v žádné po nich nejdou David Carradine s Billem Dukem. ()
Čistokrvná 80's zábava až po okraj naplnená naháňačkami, prestrelkami a výbuchmi, s nesúrodou dvojicou v hlavných úlohách. Na to, aby sa z toho stala klasika, to ale bolo až príliš divoké a Goldie príliš uvrešťaná. V polovici filmu som mal pocit, že už mi stačilo a to ma ešte čakalo finále v zoo. Gibson každopádne frajer ako vždy. 6/10 ()
Dneska už asi nenadchne, ale v 90. letech to byla naprostá bomba. Typická méně známá akční komedie ve stylu Smrtonosná zbraň. Gibson v roli cholerických hyperaktivních chlapů naprosto přesvědčivý - obzvlášť s Mahdalovým hlasem, Hawn s kačeřím úsměvem vcelku protivná - ale neruší nijak zvlášť. Příjemná celovečerní podívaná s výbornými hláškami: "Ricku, pamatuješ, jak jsem tehdy viděla to UFO?" "Jo, pamatuju, tehdy jsme se parádně zkouřili." Po sexu: "Ricku, zase se mi zdál ten sen." "O sedmi trpaslících?" "Pět let jsem neměl holku, malý Bobeš byl na suchý straně." ()
- V tomto filme je postava Mela Gibsona postrelená do zadku. Podobnou situáciou si prešla aj jeho sparing partnerka Goldie Hawn vo filme Protokol (1984). (Arsenal83)
- Medzi zvieratá v zoologickej záhrade, ktoré museli priniesť na plac, patril lev, jeden pavián, leguán, sedemmetrový varan, 12-metrový pytón, tri jaguáre, štyri aligátory, šesť tigrov, šesť šimpanzov a 25 druhov papagájov. (Arsenal83)
- Toto je druhý film, v ktorom Goldie Hawn hrá právničku, ktorej život sa nečakane obráti naruby po opätovnom objavení sa bývalého milenca, ktorý je na úteku, no je nevinný v zločine, z ktorého je podozrivý. Prvým bol film Ako za starých čias (1980) natočený o desať rokov skôr. (Arsenal83)