Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (105)

Othello 

všechny recenze uživatele

Je tu nejedna indicie, že se celkový výsledek prostřihával až se kouřilo a čím je zač tak film odhaluje až úplně na konci, což je jeho velká klika, protože se nejedná v závěru o nic jiného než terapeutický monolog muže ve středním věku, který si najde ženu, práci a tím i chuť do života. Zkrátka jak z časopisu. Do té doby ale naštěstí film (asi neúmyslně) docela maskuje o čem je, většinu času stále působí jako expozice a zahrnuje nás více méně nesouvisejícími epizodami, které mají dynamiku, vtip a jsou dost dobře nasnímané. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

1) Proč je ten film tak ošklivý? 2) Proč je ten příběh tak řídký? Je to tak divné, že jsem neustále hledal důvody, proč by to tak mohlo být uděláno schválně, ale nic mě nenapadá. Když si vezmu, že nejde o náhodný film na objednávku, ale něco, do čeho tvůrci investovali hodně času a energie a vydupali si to ze země, tak mi z toho jde úplně hlava kolem. Proč by chtěl někdo natočit tuhle ve všech ohledech horší kopii Ztraceno v překladu, říznutého povrchní komedií? ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Toma Tykwera mám v TOP 10, ale tohle bylo hrozný patlámo... :( O čem to vlastně bylo? Co prožil nějaký pan Alan z USA v Saúdské Arábii, a že tam našel i lásku. A dál? Tahle linka byla ještě jakž takž srozumitelná, ale všechno ostatní se tu dělo jen v jakýchsi náznacích bez pointy. Tohle byla prázdná bublina. Nebylo v ní nic. A nic ve mně ani nezanechala. Totálně septická, chladná, odtažitá, zkalkulovaná (byť podivně a neúčinně) záležitost vyvolávající obavu, jestli se Tomu Tykwerovi nepřihodilo něco nemilého, co mu znemožňuje natočit další alespoň průměrný film. Hologram bohužel považuji za film těžce podprůměrný. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks nie je práve herec, ktorého by som zbožňovala. Tom Tykwer je naopak režisér, ktorému by som doma bola schopná postaviť oltár. Okrem režisérskych schopností je tiež veľkým propagátorom humanizmu a porozumenia medzi ľuďmi. A len za to ide v tomto prípade štvrtá hviezda. Všetci sme bratia a sestry, pretože máme všetci len jednu matku, a to je Matka Zem. Bez ohľadu na rasu či náboženstvo. Morálka a súcit je to, čo nás musí v živote neustále sprevádzať. A kto vraví, že v tomto filme nie je nič komediálne či úsmevné, musí byť asi nudný patrón. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi populární u diváků i kritiků se stal už jako mladý komik. Tom Hanks má tu výhodu, že se o něm nikdy nemluvilo jako o tom, jenž čeká na comeback. Dva Oscary, čtyři Zlaté glóby, nespočet komerčních trháků. Také tady si drží svůj standard, znovu si po svém poradil s rolí obyčejného chlapíka, který ovšem zažívá nevšední situace. Tentokrát v exotické Saudské Arábii. A to je prvním kamenem úrazu. Atraktivní prostředí za kamerou stojící Tom Tykwer dokonale zašlapává na písku. Sic se na to poměrně dobře kouká, ve výsledku tady ale máme obyčejné melodrama, kterak jeden vyčerpaný a osamělý obchodník překonává hořkou krizi středního věku a zase se tak nějak najde. Škoda, že Tykwer pracuje s tématem střetu kultur jen okrajově, případně ho využívá ke komickým situacím („Ty jsi tomu chlápkovi řekl, že pracuješ pro CIA?“). Škoda, že než se náš hrdina konečně představí králi s novým telekomunikačním systémem, uběhne hodně vody, ve které se roztočí několik linií, ale žádná pořádně. Ve finále tu tak máme poměrně dietní myšlenky a Hankse, který zhmotnil další (na první pohled) zajímavou postavu. Víc toho ale není. U pokaždé ambiciózního Tykwera je to o to smutnější. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Produkce byla odstartována finanční sbírkou v rámci projektu Kickstarter. (Terva)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával v Saudskej Arábii, tak prevažná časť natáčania sa odohrávala v Maroku a Egypte. Filmári však pracovali aj v spomínanej Saudskej Arábii (konkrétne v Rijáde), v nemeckej metropole Berlín či americkom Bostone. (MikaelSVK)
  • Alan (T. Hanks) vo filme spomenul, že ako malý chlapec bol spolu s otcom v národnom parku v americkom štáte New Hampshire. V tomto štáte sa však žiadny národný park nenachádza. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama