Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (194)

Gabis 

všechny recenze uživatele

Tento film musí zasáhnout snad úplně každého! Zajímavý příběh, buďme rádi, že žijeme, tam kde žijeme. ()

Martens14 

všechny recenze uživatele

Africké státy, které byly nebo jsou sužovány občanskými válkami, budou vždy trnem v oku celému světu, který by chtěl pomoci ale z nějakých důvodů bud nechtějí nebo nemůžou. (možná víme proč) A tak alespon vznikají takové filmy jako je tento, založený na tentokrát sudánskou občanskou válku, jejich trpící obyvatelé a přívětivé Američany, kteří vždy v nouzi pomůžou nebo pomáhali. (kolik už těch imigračních programů měli, že?) K filmu: natočeno dobře, depresivní drama, hodně citově založené (jak jinak) a emocionální zážitek může u někoho vyvolat ronící potoky slz. Shrnutí: Africká část dost dobrá, ta americká dost špatná, takže u mě průměr, ale jednou se na tento film podívat dá. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Minimálně první polovina filmu měla mnohem větší potenciál, putování africkou krajinou se dalo pojmout mnohem výpravněji a akčněji, druhá půlka odehrávající se v USA už potenciál zúročovala lépe, zaujal mě výkon Reese Whiteespoon a ani výkony súdánských neherců nebyly úplně špatné. Celkově jsem ale čekal víc. ()

Starejsi 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nenápadná rola pre Whitherspoom a ďalší silný film. Vtipne poňaté hlavné ľudské hodnoty, klasický film, po ktorom sa človek zamyslí, aký život žije a ako málo stačí ku šťastiu. ()

rengers 

všechny recenze uživatele

Smutný a zároveň veselý příběh s dobrým koncem. Trochu tomu chyběl spád a herecké výkony tomu moc nepomohly. Zaměstnat lidi žijící celý život pod stromem v džungli velkoměsta, mi přišlo jako scifi, ale když je to natočeno podle skutečnosti, tak klobouk dolů!? Chtěl bych vědět, kolik procent uprchlíku se takhle dokázalo přizpůsobit!? ()

Nemezzis 

všechny recenze uživatele

Emotivní snímek, kde hlavními hrdiny zdaleka není Reese, ale 5 dětí ze Sudanu. Chceš li jít rychle, jdi sám. Chceš li dojít daleko, jdi s přáteli. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi tento film hodnotí, protože se zabývá velmi křehkým problémem. Copak proti tomuto může člověk říct křivého slova? Zažila jsem spolu s hlavními hrdiny hrůzu, tíseň, strach, naději, štěstí, beznaděj ... prostě emoční jízda. Náročný, přesto hluboký zážitek. Smekám před každým, kdo dokáže přežít to, co tito lidé přežili a pak se plnohodnotně zapojit do společnosti. A pochválit musím i herecké výkony. ()

Erutan_Revol 

všechny recenze uživatele

Drama o životě válečných uprchlíků, o tom, že přežít v konfliktu je jen začátek osobního boje, který pak může trvat celý život a člověk už se nikdy nevrátí do stavu, který byl předtím. Po trasportu do USA chyceni v byrokratickém kolečku bez schopnosti ovlivňovat vlastní život. Do toho téma sebebětování, které vygraduje až do finále, ve kterém je třeba téměř zamáčknout slzu. Herecké výkony i dětí jsou autentické a je dobře, že "bílí" herci si pro sebe neukradli příliš mnoho screentimu, takže se většina děje točí kolem osudu ústředních postav. 8/10 ()

nogi 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je neuvěřitelně strhující a dohání člověka k slzám. Bohužel americká nátura zvítězí a ke konci se film překlopí z roviny vážného tragického filmu k příběhu se šťastným koncem (svým způsobem). Rozhodně je to silný příběh a všichni zúčastnění jsou tam, kde být mají, jen mi přijde, že jako celek je to vlastně celé vymalováno pastelovými barvami a s oblými hranami, ačkoliv by se víc hodily barvy tmavé a přechody drsnější. Rodiné hodnoty a obrázek střetnutí americké kultury s někým "méně kulturním", kdo si ještě umí cenit darů, kterých se nám dostalo. Jako například nadbytek jídla.. Plus pár naprosto odzbrojujích momentů, kdy byste ty tři bratry nejradši snědli láskou... jen škoda, že jejich postavy nedostaly víc prostoru na vývoj, ta trocha byla jen špičkou ledovce... ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Čistý, úpřimný pravdivý. Žádné jiné přídavné jméno mně teď, bezprostředně po projekci nenapadá. Vlastně ano....silný! ()

Misirlou 

všechny recenze uživatele

Tento film začínající v šíleném období druhé občanské války v Súdánu, je velmi silným příběhem o dětské, sourozenecké, kmenové a lidské soudržnosti a lásce, kdy je člověk vystaven neskutečnému utrpení a strachu a i přesto je schopen obětovat sám sebe pro záchranu svých blízkých. Nicméně, vzhledem k tomu, že je film podle skutečné události, mě překvapila některá, zde uvedená fakta. Např. že američané, kteří se pasují do role zachránců celého světa a prezentující všechny humanitární akce, jako jimi zaplacené, požadují po uprchlících uhrazení cesty a letenky do USA resp. její zaplacení z platu za mizernou práci, kterou uprchlíkům seženou. To mi trochu připomíná obchod s bílým masem - dostanu tě ven, ale zaplatíš mi to. No a když k tomu přidám byrokratické chování a kecy o pomoci, kterou vlastně ani vykonat nechtějí, tak se mi, ostatně jako vždy v těchto chvílích, obrací žaludek. Film doporučuji kvůli příběhu, přírodě, skutečnosti, že role uprchlíků sehráli opravdoví uprchlíci a vlastně i kvůli tomu, že tam není americká vláda postavena na piedestal a vychválená do nesmyslných výšin, ale je tam dobře ukázáno, že nic není zadarmo. ()

Vlad 

všechny recenze uživatele

Film to bol skutocne dobry, nie len technicky dobre spracovany, ale aj obsahovo o mnohom vypovedajuci. Nenechal chladnym ani moje chladne srdce a pritom sa nejednalo o ziaden prvoplanovy dojak. Jenoducho ziadna severska kriminalka, do postav a deja sa dalo krasne vcitit. Povodne som chcel dat bez vahania 4*, ale jednu * stahujem, pretoze mam jednu vaznu vyhradu: velke mnozstvo zverstiev africkych genocid napachali (bohuzial sice z donutenia, ale predsa) detski vojaci. Vo filme sme nevideli ani jedneho, ale uvodne masakre by presne zodpovedali sposobu a miestu nasadenia tzv. detskych jednotiek. A potom co chudak hl. postavy si pred timito zachrania hole zivoty a clovek sa na ne diva ako na skutocne ubohe obete vojny sa na zaver filmu v titulkach docitame, ze dvaja z troch hl. postav (Jeremiah a Paul) - nie len ze neboli herci, ako to POMO pisal, ale v skutocnosti boli byvali detski vojaci. Kolko zien a deti kazdy z nich zabil...!? Ako ludi ich za to v ziadnom pripade neodsudzujem (ako deti k tomu boli vacsinou donuteni pod hrozbou smrti, takze su vlastne tiez svojim sposobom "obetami" - ale to uz je trochu iny pribeh, nie ten z tohto filmu!!!). Osobne by ma ich skutocny pribeh zaujimal viac ako takato za kazdu cenu dojimava snimka na zaklade ktorej s nimi MUSIM naplno a BEZ VYHRAD sympatizovat - lebo takto ten film vyznieva. Osobne mi to pride ako podvod na divaka... 60% ()

noKOMERZIALL 

všechny recenze uživatele

Tento film mě velmi zasáhl.Nyní patří ke dvěma nejlepším filmům mého života a to jest šindlerův seznam a vykoupení z věznice shawshank. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Depresivní kino, nijak mě to nepoutalo, naštěstí jsem sledoval doma a měl čas oskakovat na retko, avšak mimořádně ilustrativní a poučný. Trochu mně to připomělo filozofii romského etnika, které také umí držet při sobě, přičemž gádžové jsou mnohdy vůči nim altruističtí víc než k vlastním příbuzným. ()

danny79 

všechny recenze uživatele

Reziserovi se moc dobre nepodarilo propojit dramatickou a komedialne stranku filmu, ktera ve filmu funguje rozhodne lepe, protoze ta dramaticka nema vahu, syrovost, opravdovost. Cely film je spise laden do pozitivne pusobici komedie, kde jsou vsechny hlavni postavy kladne a o kycovite sceny neni nouze. Kdyby byl film od pocatku laden do atmosfery nevazne komedie tezici z kulturnich rozdilu, byl by vysledek mnohem lepsi. Reese Witherspoon se do role hodi a predvadi slusny vykon. ()

Edwin44 

všechny recenze uživatele

hodně hezky natočené. Ten rozdíl mezi oběma světy snad nešlo vyjádřit líp. Herci byli výborný a prostředí hlavě to Africký bylo taky super. Původně jsem chtěl dát za 4*, protože to byl takovej filmek hrající na city ale jelikož jsem konečnou pointu teda vůbec nečekal tak dávám plnej kotel ()

Reklama

Reklama