Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willie a Marcus, dvojice trestanců, specialistů na vykrádání trezorů a bank, tráví vánoční čas tím, že objíždějí velká nákupní centra v převlečení za Santu a jeho elfa s motivací přepadnout všechny obchody po cestě a napakovat se na Štědrý den. Tento plán se však zkomplikuje, když potkají osmiletého chlapce, který se jim pokouší vysvětlit pravý smysl Vánoc... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (631)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ono je to sice samoúčelné až hrůza, ale přinejmenším díky výkonu Billyho Boba Thorntona to prostě na mou maličkost naprosto fungovalo. Ať už scéna příjezdu opilého Santy na eskalátoru a posléze i brutální masakr vánočního soba, ať už ty lyričtější polohy v závěru... prostě jsem se skvěle bavil a hlavní postavě zobal z ruky. V případě režijníé taktovky Larryho Zwigoffa už bych zas tak žroutský nebyl. Připadalo mi, že spousta gagů vyznívá do ztracena, pokusy o silné charakterní miniatury (zcela ve stylu bratří Coenů, kteří to produkovali) končí se třemi tečkami a ne s vykřičníkem a film je vmáčknutý pouze do postavy Santy a kluka s tváří blba. Jenže oni ten náklad dárečků prostě uvezou. Navzdory tomu, že pokusy o slovní humor jsou občas až příliš přeostřené vulgaritou, navzdory tomu, že originálních gagů zase není tolik. Ale atmosféra i nápad tu prostě jsou a já se análně-alkoholickou "poetikou" filmu o napravení jednoho ztraceného osudu pobavil. Možná škoda, že to nevzali do rukou Ethan a Joel jinak než finančně. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Boží Billy Bob Thornton (tuhle jeho věčně fuckující, chlastající a souložící postavičku jsem si fakt zamiloval) v nářezové černé komedii roku! Zásluhou nápaditého a neotřelého scénáře (kontrast ožralý loser vs. nadšená naivní dětská přání je kouzelný a geniální) a zručné režie stále zajímavějšího Terryho Zwigoffa (Přízračný svět) vznikla pro milovníky tohoto žánru skutečně labužnická záležitost, která dává většině ostatních uslzených a přeslazených vánočních filmů pořádně na p#del! Konec mi přišel (navzdory očekávání) hodně v pohodě. 80 % ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Chcela som si pozrieť tento film, lebo z prečítaného a odpočutého som nadobudla dojem, že sa stáva kultom. Viem si predstaviť, ako na niektorých ľudí zapôsobil frekvenciou sprostých slov, ale to na kult stačí tak pre mojich synovcov. Najväčšou chybou bolo asi "niečo" očakávať... Moje dojmy sú rozpačité, bola to čierna komédia so zopár fajn scénami, smiala som sa - najprv z tej Thorntonovej príšernosti, potom menej zo zotrvačnosti, nakoniec vôbec... kriste, tri štvrtiny filmu boli o tom istom! Zo začiatku zoznámenie s postavou, po ktorom je rýchlo jasné, s kým máme do činenia...a potom to isté znova a znova, len z rôznych uhlov, prešpikované fekálnym humorom a pomiešané s ďalšími epizódkami a gagmi vhodnými akurát do sitcomu. Proste obrázok seriózneho úchyla a budižkničemu. Pitie, drzosť, mizantropiu a nezodpovednosť dovádza do nevídaných extrémov a nemá dosť potenciálu, aby sa stal obľúbeným antihrdinom. V Leaving Las Vegas je človeku Cagea aspoň ľúto, tu by som po polovici filmu Thorntona najradšej nakopala do zadku a spláchla ho do kanála aj so zvyškom deja (na ktorom mi už ani nezáležalo). No tvorcom šlo asi o to, aby nám bol hrdina najprv nesympatický a aby si naše sympatie získaval tak pomaly, ako získava slimačím tempom vlastnú dôstojnosť, až to dospeje k pointe, ktorá mala diváka pravdepodobne úplne zaskočiť a vyvolať nadšené ovácie, prípadne dojaté "ach"...no, nekonalo sa. Trochu bohatší scenár a Coenovcov na režisérsku stoličku a mohla to byť perla. Čierne komédie sú moja srdcovka, ale toto je slabý priemer s o niečo lepšou záverečnou štvrtinou. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film plný nadávek místy dost těžkého kalibru, které ze začátku fungují a lehce šokují, časem ztrácejí razanci a originalitu... Zbytek příběhu mi ale přišel tak trochu jako z Disneyovky - napravení a ponaučení... Takže vlastně nevím, komu je tohle dílo vlastně určeno... Dětem? No nevím, jestli bych tohle pustila třeba dvanáctiletému děcku. Dospělým? OK, párkrát jsem se zasmála, ale že bych byla nějak zvlášť nadšená, to se skutečně říct nedá. Bily Bob je sice fajn, ale to mi nějak nestačí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

"Kdybych věděl, že budu muset snášet bandu parchantů, co mi 30 dní v roce chčijou do klína, už dávno bych se zabil." Niekomu to príde ako veľmi nepodarená a trápna komédia, ale ja som sa skvelo bavil (Jsem Santa Klaus co pije,chčije a píchá!). Pre mňa je to pohodová vianočná komédia, so skvelým Billy Bob Thorntonom, kde sa vždy kráľovsky bavím. "V životě jsem zažil pěkně zkurvený věci, ale nikdy jsem nebyl v takovejch sračkách jako teď." 90% -5* ()

Galerie (40)

Zajímavosti (21)

  • Poslední film, ve kterém se objevil John Ritter (Bob Chipeska), a byl věnován jeho památce. (Karlos80)
  • Režisér Terry Zwigoff se do povědomí filmových kritiků dostal v roce 2000 díky filmu Přízračný svět (2001) o dívkách na prahu puberty, který natočil podle stejnojmenného komiksu. (imro)
  • Ve scéně, kdy Santu (Billy Bob Thornton) probudí budík, jsou vedle budíku vidět láhve. Etikety na nich jsou otočeny chvílemi dopředu, chvílemi zase vlevo. (Mr.Hudson)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Zemřel Bernie Mac

Zemřel Bernie Mac

11.08.2008

Letošní rok si dost možná udrží ošklivé privilegium v tom, že během něj zemřelo nejvíce filmových hvězd. To, že se na konci ledna Heath Ledger omylem předávkoval léky a nemůže si tak bohužel užívat… (více)

Jim Carrey a jeho „prison break“

Jim Carrey a jeho „prison break“

06.06.2007

Všichni ještě pamatujeme časy, kdy Jim Carrey bral 20 miliónů za jednu roli. Dnes hraje ve filmech, jejichž celý rozpočet jen tak-tak dosahuje tuto částku. Jim má buď dobročinné sklony a touží hrát v… (více)

Reklama

Reklama