Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na jednoduchej zápletke vygradovaná nekompromisné dráma, ktorá v krátkom časovom úseku jednej noci výstižne obsiahne, že ono príslovečné "Nehas, čo ťa nepáli!", platí neustále a vystrkovať hlavu z davu v dnešnej nemorálnej a skorumpovanej spoločnosti, sa zo zdravotných dôvodov nemusí vyplatiť. Silné 4 hviezdice a mať to onen nedopovedaný koniec, ktorý by tomu dal ešte fatálnejšiu príchuť, tak dám aj plnku , pretože toto smrdelo výstižnejšie, než ten príznačný prehnitý a zatuchnutý socialistický panelák. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Socialistický realizmus. Všadeprítomná šeď, skorumpované postavy ako z panoptika, dlhé zábery a nadovšetko kvalitné spracovanie. Hlupák je príbehom "hlupáka", ktorý sa rozhodne postaviť sa pasivite, korupcii a ignorancii mestských pohlavárov, ktorí si urobili zo služby občanom dojnú kravu. Režisér a scenárista Bykov je nekompromisný a tvrdý a ponúkol divákom ozajstný temný film. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velitel policie: ,, Chtěl bych tě zavřít, ale ty bys mě podplatil. Já jsem Rus, nemůžu to nevzít... '' :-) --- To je vše vystihující výpověď přímo z filmu !!!! ------ Durak je hodně drsná sonda o tom jak to může a nejspíše i vypadá v některých městech bývalého Sojuzu. Tragicky zastaralý neudržovaný domovní a bytový fond s infrastrukturou taktéž v tragickém stavu, naprostá absence morálky u vrcholných představitelů vedení města s nechuťí cokoliv řešit. Vlastně k jednomu by chuť byla a to jak si co nejlépe rozebrat finanční příspěvky od státu na novou výstavbu případně ještě něco urvat, nejlépe vše i z fondu oprav. Rekonstrukce 40 let starých domů se pak nějak odbyde. Mužik stejně prd pozná a navíc je zvyklej žít skromně. Místo statického zajištění hroutící se budovy se vymaluje několik domovních chodeb, zfalšují se (za úplatu) revizní zprávy z kontrol a jede se dál. V tomto případě však už nešlo tutlat. Ono když hodíte lahev od piva z horní střechy budovy kolmo podél stěny domu a flaška dopadne 3 metry od paty domu, je něco blbě. Něco dost, protože to znamená, že barák je dost nakloněný na jednu stranu... Naprosto depresívní film. Nechtěl bych žít v Rusku. Občas nám může připadat, že vedeme marný boj s byrokracií a úřady u nás, nebo boj za nějaké zlepšení čehosi... Každý kdo má z toho depresi ať si pustí Duraka. Uvidíte, že ještě budete rádi jak jsme na tom u nás ! Tohle je za 5 zfalšovaných posudků, bez debaty! * * * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

No konečne! Po dlhej dobe som mal to potešenie zhliadnuť počin, ktorý môžem s čistým svedomím ohodnotiť piatimi hviezdami. Peter Konečný (filmový kritik a šéfredaktor Kinema.sk) pred premietaním Hlupáka na MFF Cinematik 2015 prehlásil, že mu tých 116 minút ubehlo ako 90. S jeho tvrdením môžem len a len súhlasiť. Úvodné časti filmu vás pomaly, ale isto vtiahnu do deja, z ktorého vami budú lomcovať rôzne druhy emócií. Parádné zobrazenie korupcie, ktoré vám bez servítky, úprimne predkladá udalosť, aká sa môže bez akýchkoľvek problémov udiať aj v reálnom svete. A nielen, že môže, ale také udalosti sa dejú na bežnom poriadku (i keď nie zrovna do bodky identické). A to dozaista nielen v Rusku. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Výborný film, aj keď trochu vytrhnutý z reality. Myslím, že v dnešnej dobe sa takto veci neriešia ani v Rusku. Odhliadnuc od tohto je však Durak komplexná a poctivá dráma s vynikajúcimi hereckými výkonmi a originálnou zápletkou. Ruské filmy majú vždy niečo do seba, a vždy sa k ním rád vraciam. Atmoféra je oproti americkej produkcii niekde úplne inde. Určite odporúčam. 80 %!! ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama