Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílí plantážníci chtějí uchvátit půdu mírumilovného kmene Seminolů, a proto podnikají všemožné kroky, aby indiány přiměli k přestěhování do rezervace v Arkansasu. Mladý náčelník Osceola však své lidi varuje před zrádností bělochů, nedůvěřuje totiž nabídkám na vysoké odškodné. Jeho tušení je správné, farmáři skutečně chystají past. Jejich plány naštěstí vyslechne zpěvačka z místního kabaretu Peggy, prozradí je člověku, který s indiány sympatizuje, a ten informaci předá Osceolovi. Náčelník se snaží vyhnout krveprolití, farmáři ho k němu naopak chtějí vyprovokovat, a proto unesou jeho ženu. Osceola se jí vydává na pomoc... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Hrubě podceněný film řekl bych. Jedna z nejlepších mitičovek . Tvůrci se opět inspirovali osudem historické postavy, floridského indiána Osceoly z kmene Seminolů, kteří patřili spolu s Apači a kmeny velkých plání (lakotské kmeny, Čejeni, Arapahové) k nejvzdornějším indiánům žijícím na území USA. Bohužel však romanopisci a filmaři na tento kmen zapomněli, není skoro vůbec v povědomí lidí - neprávem. Boje se Seminoli probíhali hlavně ve 30. a 40. letech 19. století, měly charakter partyzánských potyček v bažinaté krajině, USA ztratily stovky vojáků. Na straně Seminolů stáli i černí otroci, v tom film rozhodně nelhal. Vykreslení typicky zlého kapitalisty prozrazuje, jaký režim film natočil. Klady podle mě ovšem převažují. 65 % ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Film není špatný i na dnešní dobu. Podle mě filmaři tehdejší NDR točili v rámci možností a nedopadlo to úplně špatně, i když bych mohl o některých kulisách pochybovat. Samozřejmě hlavní role připadla opět tehdejší hvězdě Gojko Mitiči. A třeba že někteří nazývají tohoto herce tělocvikářem a nemohou unést, že se zviditelnil ve filmech točených hlavně v NDR, nelze zapomenout, že tento herec se objevil i ve slavném Vinnetouovi, který se točil v NSR a v Jugoslávii. ()

Reklama

helrohir 

všechny recenze uživatele

Mitičovka inšpirovaná skutočnou históriou? Nebol by to zlý nápad, nebyť opäť príšernej réžie. Film sa snaží držať historických faktov, a aj zobrazenie "floridského" prostredia vyzerá relatívne uveriteľne, ale podobne ako predchádzajúce filmy zrážajú do podpriemeru veľké chyby jednak v samotnom scenári a už spomínaná réžia. Gojko je stále odvážny a charizmatický hrdina (scéna s aligátorom pobaví), ale ostatné postavy sú nevýrazné alebo nesympatické. Hoci moje hodnotenie tomu nenasvedčuje, považujem túto mitičovku za jednu z tých lepších. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další východoněmecký western poukazující na vůli přistěhovalců poslat místní Indiány do rezervací a tentokrát o mladém náčelníku kmene Seminolů Osceolovi, usilujícího o mír, avšak zároveň varujícího o zrádnosti konání bělochů. Příběh ve své podstatě stejný jako předchozí z této tvorby, avšak v jedné věci přeci jen odlišný. Do příběhu jsou tentokrát zakomponováni i černoši a problém s otroctvím, takže po dějové stránce tu není jen nenávist k indiánům, ale zároveň i k afroameričanům. Jinak se to stále veze na stejné šabloně. Více jak o westernové dobrodružství se jedná o westernové drama, které dnes svoji atmosférou nijak zvlášť moc nenadchne. Scénář je značně jednoduchý, cílený svojí myšlenkou a však bez nápadů a vůlí po dějové stránce přinést něco nového. Pro televizní posezení po náročném dni však zcela vhodný. Nenutí u děje přemýšlet a tak se stává nenáročnou odpočinkovou záležitostí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze tento film nemohl moc uspokojit ani tehdejsi fanousky westernu a dobrodruznych filmu. Nejvetsi lakadlo filmu, Gojko Mitic bohuzel nema dostatek prostoru. A jedno z mala zajimavosti jsou asi rasisticke reci po dobu celeho filmu, az se o Osceola zacnou zajimat posahani aktiviste, tak bude teprve sranda.-). S Vinnetouem nesrovnatelne. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama