Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 1

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (107)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Oceňuji nápad o životopisný film - pro mě - neznámého matematika. Is the mathematics the new sexy? Bohužel, film se trochu ztrácí sám v sobě - sice se mu daří matematiku pojímat jako formu poezie (nezabíhat do detailů a ukazovat poblouznění hlavních představitelů), ale sám moc poetický není. Vlastně není moc nijaký. Hlavního hrdiny mi bylo pro jeho výjimečný dar spíše líto, musel toho hodně vytrpět a jako každý správný velikán se proslavil zejména po smrti. Z hlediska dramatického-filmového to ale moc velké drámo nebylo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže sa poväčšinu stopáže nachádzame na akademickej pôde, tak čisto akademicky zobrali tvorcovia aj spracovanie. Témy, ako predsudky, rasizmus a nedôvera k faktu, že by niekto inej ako bielej pleti mohol prísť s niečím skutočne objavným, sú vo filme zobrazené príliš prvoplánovo. Vojaci si do mladého muža kopnú radi len tak pre zábavu, ale na druhej strane, ak mal Srinivasa podobný zážitok odžitý, tak prečo ho nezobraziť. Všetci zhruba tušíme, k akému rozuzleniu film speje a asi aj akú bude mať bodku, ale wikipediu si aj tak vopred nečítajte. Takže som rád, že som sa dozvedel, kto to bol Srinivasa Ramanujan a potešili samozrejme aj spoľahliví herci. ()

Reklama

miistr 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem byl natěšený, že to bude něco zajímavého. Pak to asi tak do té jedné třetiny filmu vypadalo, že se na to asi i vybodnu to dodívat, ale pak stačila jedna scéna a v té chvíli naprosto perfektní Jeremy Irons. Neubráníte se fandění hl. hrdinovy, který navzdory všem nakonec uspěje. Jen ten konec byl takový smutný což už většinou u filmů podle reálného podkladu bývá. Ty překrásné happyendy se bohužel stávají jen ve filmech, které nejsou točeny podle skutečných událostí. ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Názorná ukážka toho, ako sa dá nevyužiť potenciál námetu a obsadenia... Vačšina filmov natočená podľa skutočných príbehov má u mňa automaticky hviezdu navyše, tu to ale neplatí. To, čo by malo preniknúť hlbšie ostalo visieť niekde vo vesmíre, neviem či kvoli réžii alebo mojej neschopnosti to pobrať.. Je to však škoda, do cca polovice som to videla na vyššie hodnotenie. Príbeh sa niekde zasekol a už sa nedokázal vrátiť do povodne dobre rozbehnutej drámy. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Celkom obstojne natočený príbeh indického matematického génia Srinivasa Ramanujana.  Žiaľ príbeh neposkytuje veľa dramatických príležitostí a najdramatickejším momentom je konflikt akademikmi a TBC. Takže scenárista sa chytá každej slamky a vypcháva príbeh scénami s maželkou, hoci aj tie patria k životu hlavného hrdinu. Hoci herci sú výborní výsledkom je priemerná všehochuť bez výrazného emocionálneho náboja. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)

Reklama

Reklama