Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 2

Recenze (598)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

De facto předělávka Titanicu, kdy plovoucí vrtná plošina nahrazuje zaoceánskou loď, K.Russell kapitána Smithe, Wahlberg Jacka, Malkovich kru a Rose je doma na skypu.. Expozice trošku křečovitě uvede diváka do podstaty příběhu (plechovka coly, kravata v barvě poplachu, historka o sumci) a zároveň nekompromisně polarizuje postavy na bodré americké kovboje rodinného typu, kteří vždy ví, co je správné a jednoho slizkého šmejda s cajunským přízvukem, co by si pro cent nechal vrtat koleno i dno Mexického zálivu. Budiž, musíme někomu fandit a obří energetická společnost to už z principu být nemůže.. Jenže jsme tu kvůli katastrofě, že jo, a autor si nejspíš řekl, že když v Lone Survivor definoval nový žánr „War Porn“, je nyní čas na „Fire Porn“ a vy si v zajetí šíleného střihu občas rezignovaně říkáte, jestli to byl výbuch, nebo ví bůh. Dohrou se zpomalenými záběry zraněných, přeživších a brečících pak Berg už jen trapně vykradne sám sebe.. No nic, snad přijde i eko-hororový sequel Pomsta ropou nasáklých louisianských krevet.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Peter Berg nám pekne po greengrassovsky ukazuje (inak to už dnes ani nejde), ako to mohlo pred pár rokmi vyzerať na istej ropnej plošine niekde v Mexickom zálive či kde. Film je značne neprehľadný, čo v kontexte pekla na plošine plne zodpovedá tomu, ako videli situáciu priami účastníci. Hovory s manželkou beriem nie ako nutné zlo, ale proste ako nutnosť dnešných katastrofických filmov. Ostatne aj na to by sa našla výhovorka, že sa nejedná o klišé, ale iba o odraz reality. Na murphyho zákony film síce priamo neodkazuje, ale určite vás pri pohľade na stále sa kaziace veci (chladnička, auto, celá ropná plošina) toto spojenie s Morom v plameňoch napadne. Našťastie je scenár o niečo chytrejší a snaží sa sem nenútene vložiť to, čomu nesprávne hovoríme podtext. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zaměstnanci ropných plošin v Mexickém zálivu se báli zbytečně, Berg a jeho mančaft nejen že uctili památku jak se patří, ale navíc dokázali udělat biják tak, že strhne i pozorovatele na druhém břehu Atlantiku. Kdybych se snad někdy bál, že nebudu mít na chleba, stanu se režisérem katastrofických filmů v Americe, protože to by mi práce nedošla nikdy. Další předloha se děje možná právě teď a možná za to může stejný renonc, jakože jedna tlupa inženýrů namíchá špatný cement a druhá tlupa inženýrů to nepozná ani když na ně bliká červený světýlko. Jsou podle mě na světě těžší věci než zabránit průseru. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ano tento film je podle skutečné událostí. Dělal ho režisér Peter Berg (Hancock, Bitevní loď, Na život a na smrt) a celé to stálo 150 millionů dolarů. Berg pravděpodobně věděl, že se to nedá zaplatit ale na tom nezáleží. Záleží na tom jestli je tento film dobrý. No a- a jo je dobrý. Tenhle film hodně těží z akce, výbuchů ale především emocí. Celé je to emocemi nabité a i když se první půlky pouze mluví je to zajímavé. Deepwater Horizon není dokonalý film. Ale je to dobrý film. A to je nejdůležitější. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky priamočiare, remeselne skvelé katastrofické peklo s trochou klišé, ale s emocionálne dôstojným, pôsobivým záverom. Pre mňa prvý katastrofický film tak intenzívny, že sa mi ho nechce absolvovať opakovane, len pre potešenie z kvalitnej filmárčiny. Wahlberg ako "ľudový hrdina z predmestia" tradične funkčný, Kurt Russell ako zodpovedný šéf chlapskej party robotníkov najlepší vo filme. A Johna Malkovicha asi presvedčil vysoký honorár. V jeho roli bezohľadného korporátnika by mi viacej sedeli iní adepti, kľudne menej zvučného mena. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Deepwater Horizon byla postavena v roce 2001. V září roku 2009 vyvrtala rekordně hluboký vrt, který měl přes 10 km. Vrtnou plošinu běžně obsluhovalo 130 pracovníků. (dom156)
  • Film je založený na skutočnej udalosti. 20.4.2010 došlo k výbuchu ropnej plošiny "Deepwater Horizon," čo bola najväčšia ropná katastrofa v histórii USA. Incident si vyžiadal 11 obetí. Požiar trval dva dni a ropa následne 87 dní naďalej prenikala do Mexického zálivu. (Astonko)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama