Reklama

Reklama

Krysař Willard

Trailer

Obsahy(1)

Vidíme dům a v něm muže. Není to obyčejný dům ani obyčejný muž. Jmenuje se Willard Stiles (Crispin Glover), nosí černý, dvacet let starý oblek a ulízané vlasy mu rámují bledý obličej. Není divu, že nemá přátele ani dívku - celý svůj život strávil pod taktovkou dominantní, nyní již poněkud trouchnivějící matky a ulisného šéfa, co ho drží ve firmě jen proto, že jí kdysi vedl s Willardovým otcem. Jednoho večera matka přikáže Willardovi, aby ve sklepě vyhubil krysy. Willard se o to zpočátku pokouší, ale když se mu podaří první chytit, naopak jí pustí a začne si s ní hrát a povídat. Po čase se skamarádí s celou krysí koloníí obývající sklep (a že jich není málo) a než se naděje, dokáže si Willard všechny ochočit. Vzhledem k tomu, že stovky krys se prakticky prokoušou čímkoliv, jsou velice inteligentní a Willarda poslouchají na slovo, stáva se z nich velice účinná zbraň, kterou její majitel často a rád použije proti těm, kdo se mu postaví... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

K filmu mě přivedl Gilles Deleuze, který jej požil pro ilustraci pojmu "stávání se zvířetem" (devenir animal / becoming animal). Přestože komentuje starší verzi (Daniel Mann, 1971), je to pro tento účel asi jedno. Willard je subdominantní osobnost (ve vztahu k matce, nadřízenému, později se ukáže, že i k ženám a k Benovi). Veškeré jeho libé pocity se soustřeďují na Sokrata (ve filmu bílý potkan). Když si uvědomí průraznou sílu krys/potkanů, zatouží, a na určitou dobu se stává, alfa samcem, velitelem hlodavců, a pomocí nich vykoná svůj akt spravedlnosti. Poté, co udělá několik chyb (především je využívá pro svoje účely), se ale střetne s přirozeným vůdcem, obrovským potkanem Benem. Willard definitivně mění myšlení a podobu. Stává se potkanem. - Takže pozor, jak říká autor knižní předlohy Stephen Gilbert (The Ratman's Notebook.): "I když spatříte jen jednu (krysu), může jich tu být víc, které nevidíte." ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film depresivní, v rámci možností temný, smutný, vtipný, bohužel chvílemi i docela nudný. Ale vypíchnout se tu toho dá hafo, od skvělý hudby (jak vobšlehnutá od Mr. Elfmana), přes tu krásnou pomstu losera Willarda, až po castingový majstrštyk Crispina Glovera v hlavní roli. Myslím, že si pořídím potkana :-) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle a horor? To teda ne. Crispin Glover, sice úchyláček slušnej a herecky fakt výbornej, ale ani s pomocí milionu krys z toho nedokázal udělat horor. Ale jinak měl film docela slušný napětí a útoky krys byly fakt skvělý, ale nakonec mi to s přibývajícím počtem krys začalo připadat až příliš přeplacaný, ale určitě stojí za to, se na to aspoň jednou kouknout ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No cekal jsem neco naprosto jineho a misto toho se mi dostalo drama o muzi, ktery najde jedineho pritele v kryse. Trosku mi film atmosferou pripomnel Batmana. Vse tu je takove temne, skoro az komiksove a depresivni, ale zaroven tu nechybi cerny humor. Skoda, ze vrazda tu je jen jedna a taky skoda zaveru, boj s Benem nebylo zrovna hezky zakonceni. Hlavnim kladem filmu je Crispin Glover, kteryho jsem zatim videl jen v samejch malejch rolich, ale teprve tady predved, ze je naprosto dokonalej uchylacek, kteryho je vam ale lito. Skoda, ze je film krapet moc dlouhej, nektery sceny mi prisly zbytecny. Z filmu, kde vystupujou ruzny zvirata, jako pavouci, hadi atd. je tenhle jeden z nejlepsich. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Willlard je neurotický samotářský podivín, který tráví veškerý volný čas zavřený ve starém domě se stejně podivínskou matkou a spoustou krys ve sklepě, které mu dělají společnost a nahrazují lidský kontakt. Vztah zvířátek a Willarda přeroste v něco hlubšího leč nezdravého. Krysaři Willardovi se v žádném ohledu nedá upřít snaha. Crispin Glover se snaživě pitvoří a stejně jako jeho šéf nebo matka přehrává, kamera se noří do temných zákoutí domu, nasvícení, střih, hudba, titulky, to všechno má sloužit k nastolení atmosféry, která by tu v zásadě i byla a přes to všechno film tak nějak nefunguje a jede s bídou na půlku plynu. Schází tady příběh, nadsázka a v neposlední řadě někdo, s kým by mohl divák sympatizovat a ztotožnit se. Willard je totiž protivný a jeho osud mu nakonec divák přeje. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu je slyšet popová píseň "Ben" od Michaela Jacksona, která byla napsaná speciálně pro film Ben (1972), což je sequel původního Willarda. (akisha)
  • DVD a Blu-ray verze tohoto filmu v některých zemích měla navíc bonusový materiál. Tento bonusový materiál obsahoval smazané či alternativní scény z filmu a také alternativní konec. (JesterKruger)

Reklama

Reklama